Oamaru

Oamaru is een mooie stad met brede, door bomen omzoomde straten, goed onderhouden tuinen, musea, stranden en kolonies zeldzame pinguins. Tevens is dit de grootste stav van Noord Otago en het centrum van een rijk boerenachterland. Tevens vind je hier de best bewaarde collectie historische openbare en commerciele gebouwen in Nieuw Zeeland. 

Ze werden eind 19e eeuw gebouwd van Oamaru-steen, een plaatselijke cremekleurige kalksteen die gemakkelijk te bewerken is. Ze zijn een herinnering aan de periode van welvaart toen de pakhuizen en graanopslag net zo groot moesten zijn als de openbare gebouwen die eromheen stonden. Zo staat er een gerechtsgebouw, die in 1883 gebouwd is, die is nog altijd in gebruik is. Het heeft neo-klassieke portaal met Corinthische zuilen. De St Luke's Anglican Church in Oamaru bevat fijn houtsnijwerk in het interieur. Oamaru heeft ook, net als bijna iedere stad in Nieuw Zeeland, een Public Garden. Deze is in 1876 aangelegd die bevat een traditionele rosentuin, vijvers. Een muziektent, tuinkoepel, pauwenhuis en marmeren fontein verhogen de sfeer. 

Als je Oamaru wilt verkennen, geef ik je een tip. Want het staat namelijk niet zo goed aangegeven in Oamaru. Bij Bushy Beach in Oamaru vind je een schuilhut, daar kan je rond zonsondergang de zeldzame geeloogpinguins observeren en ook de dwergpinguins.