Kaikoura

Kaikoura is niet een van de bekendste plaatsen in Nieuw Zeeland. Toch is er heel veel te doen, vooral voor natuurliefhebbers. De bekendste activiteiten hier zijn trips waar je walvissen kunt spotten en het populaire zwemmen met dolfijnen.

Bij het walvis spotten is er geen garantie dat je bijzondere dieren ziet, maar de kans is groot dat je walvissen, verschillende soorten dolfijnen en blauwe pinguins zult zien. Ook zitten er zeehonden op de rotsen in de zee. De potvissen worden het hele jaar door gezien en orca’s worden vooral tussen december en maart gezien. De meeste andere dieren worden het hele jaar door gezien. Vooral van december tot maart is het verstandig om deze trips op tijd te boeken vanwege de drukte in het hoogseizoen.

Voor mensen die dit nog allemaal te saai vinden heeft Kaikoura nog een attractie: duiken tussen de haaien! Je zit hierbij in een kooi onder water zodat je niks kan gebeuren, maar het is toch niet niks!

De Kaikoura Peninsula heeft ook mooie wandelroutes voor degenen die liever met hun voeten op het droge blijven. Er zijn twee wandelingen die starten bij een zeehondenkolonie, één die loopt langs de kust en één die daarboven loopt, langs een klif boven het strand. Je kunt een rondje maken, dat kost je ongeveer 2,5 uur maar is zeker de moeite waard. Onderweg kom je veel schapen tegen, die zitten werkelijk overal in Nieuw Zeeland! Zelfs aan het strand dus. Naast schapen zijn er ook heel veel zeehondenkolonies langs het strand. Allemaal rotsen vol met zeehonden die liggen te luieren in het zonnetje. Echt een mooi gezicht! Zo kun je dus ook zeehonden zien, maar dan helemaal gratis en zo lang als je zelf wil.

Een eindje buiten Kaikoura  is weer een andere manier om de groene heuvels en de mooie kust van Nieuw Zeeland te ontdekken, namelijk per quad!

Voor degenen die niet weten wat een quad is, een quad is een soort crossbrommer maar dan op vier wielen, met 4-wheeldrive. Je kunt er dus lekker mee scheuren! Om quad te rijden heb je geen ervaring nodig. Een rijbewijs is handig omdat je dan weet hoe het zit met schakelen enzo (het is geen automaat) maar ook zonder red je het prima. Het eerste half uur ga je sowieso oefenen met het besturen van de quad. Je krijgt een regenpak aan en een helm op zodat je niet helemaal onder de modder zit, en daarna is het oefenen op een heuveltje bij de eigenaar. Die eigenaar is een heel aardige man die veel geduld heeft, en het is duidelijk dat hij dit vooral voor de lol doet, niet omdat hij er zo rijk van wordt. Als iedereen de quad doorheeft ga je het land van de eigenaar op. Dat bestaat uit een uitgestrekt gebied van prachtige groene heuvels met uitzicht op gebergten en de zee. Als je niet oplet, rijd je zo van het klif af de zee in! Maar als je gewoon de eigenaar volgt kan er niks gebeuren en kun je genieten van het uitzicht en de schaapjes die er ook nog rondlopen.

Er zitten een paar stops in de route om een hek open te doen of om van het uitzicht te genieten. Onderaan het land van de eigenaar aan de kust zitten twee enorme zeehondenkolonies, met echt heel veel dieren. Die kun je dus alleen zien als je hier quad komt rijden, verder ziet niemand ze! Ook stop je bij een soort buitenhuisje van de eigenaar, waar hij met een koekje en wat drinken verteld over zijn leventje hier. Leuk! Maar het gaat natuurlijk vooral om het quad rijden, en dat doe je dan ook lekker lang. Zo’n drie uur zelfs. Daarbij ga je over groene heuvels, door modderige geulen, en zelfs dwars door een rivier! Niet iets voor mensen die niet vies willen worden dus, maar voor de rest is het helemaal gaaf! Echt de moeite waard, en de aardige eigenaar maakt het helemaal af.

P.S. Nog een tip, als je weer met de auto of de camper ongeveer een half uurtje buiten Kaikoura rijdt richting Christchurch. Dan vind je daar aan je linkerhand veel zeehonden. Je rijdt dan onder een berg door (kleine tunnel) en daar vind je ze. Ikzelf ben daar gestopt en heb daar een stuk of honderd gezien. Ze liggen gewoon aan de kant van de weg op rotsen, dus kan je ze van dichtbij zien. Ze stinken wel hoor (met zo velen bij elkaar).

In Kaikoura zelf (eigenlijk net buiten het plaatsje) heb je ook een zeehonden colonie. Daar een stukje terug (je rijdt er in principe langs als je naar de zeehonden colonie rijdt) heb je een berderij en twee keer per dag geeft de boer daar een kleine show weg met schapen scheren. Het kost maar ongeveer $ 5,00. En het is klein en erg knus. Erg leuk om te zien. Het is vlakbij de Fyffe House in Kaikoura. De farm heet "The Point Farm". Ze hebben ook een eigen website, namelijk: www.pointbnb.co.nz

In Kaikoura kun je ook niet om de crayfish heen. Je struikelt nog net niet over de verschillende eettentjes waar je deze plaatselijke lekkernij kunt krijgen. Wil je geen vis, maar een lekker ontbijtje, vergeet dan niet bij de Pot Belly - de bakkerij langs te gaan voor een van hun lekkere broodjes - of bij het Craypot Cafe. Beide aan de winkelstraat in Kaikoura.

Meer informatie

Kaikoura Visitor Centre
Tel: 03-3195641
info@kaikoura.co.nz 

Whale Watch Kaikoura
Tel : 03-3196767 of 0800 655121
www.whalewatch.co.nz

Dolphin Encounter (zwemmen met dolfijnen)
58 West End, Kaikoura
Tel: 03-3196777 of 0800 733365
www.dolphin.co.nz

Seal Swim Kaikoura (november tot april)
Tel: 03-3196182

Shark Dive Kaikoura (november tot april)
Tel: 03-3196888 of 0800 225297