Geld en budget Nieuw-Zeeland

Bankzaken

Naast ANZ (zit ook in Australië) heeft Nieuw Zeeland ook de volgende banken, namelijk Bank of New Zealand, WestpacTrust en National Bank.

Alle bekende creditcards worden in Nieuw Zeeland gebruikt. In kleine winkels en cafes worden ze echter niet altijd geaccepteerd. Soms heb je t geluk dat je met je pinpas kunt betalen, maar dit is heel incidenteel.

ATM's (oftwel geldautomaten) zijn bijna overal te vinden in Nieuw Zeeland. Voor vertrek moeten reizigers wel bij hun eigen bank navragen of ze met hun pasje geld kunnen opnemen bij geldautomaten in Nieuw Zeeland. Bij een ATM kan ook geld worden opgenomen door middel van een creditcard. Bij sommige banken zoals bij BNZ betaal je maar liefst een fee van 17.50 voor het pinnen, zover ik weet is dit alleen bij deze bank het geval. Dus vermijdt deze.

Budget

Je budget in Nieuw-Zeeland is erg afhankelijk van je reistijl. Reis je rond het het OV, huur je een auto (alleen of met meerdere), lift je of  heb je een buspas.

Ben je alleen dan is de bus verruit het goedkoopste is (430 NZD voor 60 uur) dus iets meer dan 7 dollar per uur. Intercity en Naked bus hebben goedkope prijzen. Kamperen betekent ook kosten besparen, de meeste hostels kosten 25-30 dollar per nacht terwijl een kampeerplek vaak rond de 15 dollar kost. En als je 2 maanden lang kampeert kan dit veel kosten schelen. Aan de andere kant kan het lastig zijn om met de bus rond te reizen omdat je nog altijd een stuk moet lopen naar de camping, maar je moet er wat voor over hebben. Huur je een auto reken dan op 30-100 dollar, boek je het ver van tevoren dat ben je goedkoper uit. Vaak komen er nog extra kosten bij voor de verzekering. Vaak is het eigen risico 2000 dollar, betaal je 15 dollar per dag extra kun je dit verlagen tot 100 dollar. Benzine is duur, vaak rond de 2 dollar per liter, niet zo duur als in Nederland maar toch.

Liften behoort ook tot de mogelijkheden in Nieuw Zeeland, er zijn weinig doorgaande wegen (vooral in het Zuidereiland) en normaal gesproken wordt je altijd snel opgepikt. Het langste wat ik heb moeten wachten is 10 minuten. Ik vond het een geweldige ervaring omdat je niet weet met wie je de rest van de dag gaat delen. Een bordje maken kan makkelijk zijn maar een duim is vaak genoeg. Liften scheelt natuurlijk vervoerskosten.

Dan de overige kosten; kook je zelf, niet bijzonders spectaculair reken dan op ongeveer 20 dollar per dag. Ga je uit eten ben je zeker 30 dollar kwijt. Tours zijn de duurste dingen die ik in Nieuw Zeeland kan doen, de meeste tours kosten tussen de 100 en 150 dollar bijvoorbeeld kayakken, walvisspotten, Milford Sound, Jetboaten, goedkope bungee, goedkope (lees lage) skydive, glacierhiken etc. Fruit en groenten kunnen op sommige plekken erg duur zijn (zo'n 5 dollar per kg). Soms heb je kleine groentenwinkeltjes waar het zeker de helft van deze prijs is en vaak nog lekkerder ook nog

Internet is hier helaas niet gratis, Internet je in het hostel ben je vaak meer kwijt, loop een beetje rond en je vind vaak goedkopere plekjes (reken zo'n 3-5 dollar per uur). Mc Donalds biedt ook gratis internet aan met een maximum van 50MB (zet je updates uit!). Wat te denken van alcohol, dat is ook duur (5 -10 dollar voor een glaasje wijn) in de supermarkt heb je een fles voor 10 dollar.

Een echt goedkoop budget met kamperen, zelf koken en reizen per bus. Weinig alchohol maar wel de mogelijkheid voor leuke tourtjes reken dan op 90 dollar per dag, ongeveer 50-55 euro.

Reis je met zijn tweeën dan is het de moeite waard om een camper te huren. Bijvoorbeeld via Wicked, zij zijn veruit het goedkoopste. Je mag in Nieuw Zeeland op veel plaatsen wildkamperen waardoor je de kosten kunt drukken. Er zijn luxe campings maar ook budget campings. December, januari en februari zijn de duurste maanden. Reis je low-budget ga dan in het voor- of najaar. Doe je boodschappen bij de Pack 'n Save ipv duurdere supermarkten. Koop groenten en fruit bij de boer langs de weg.  Reis je in het voor- of najaar met 2 personen in een (wicked)camper, kampeer je af en toe wild, doe je een aantal tourtjes reken dan op 35-40 euro per persoon per dag.