Dunedin

Dunedin (spreek  uit als Duhh-nieee-dun) is de tweede stad in grootte na Christchurch op het Zuidereiland. De stad heeft ongeveer 114.000.

Dunedin werd in 1848 gesticht door de Free Church of Scotland. De naam komt van Dun Eidann de Keltische naam voor de Schotse hoofdstad Edinburgh. Dunedin heeft dus nauwe historische banden met Schotland. Veel straatnamen zijn Schots en er zijn veel Schotse tradities bewaard gebleven.

Bezienswaardigheden Dunedin

Baldwinstreet is naar het schijnt de steilste straat ter wereld, 19° op zijn steilst. De straat werd niet bedekt met teer maar beton, omdat teer eraf zou afglijden op hete dagen.

St.Paul´s Cathedral bezit het enige gewelfde stenen plafond in Nieuw Zeeland.

Het Otago Early Settlers Museum. Zoals de naam al aangeeft, biedt dit museum een uniek inzicht in het leven van de eerste kolonisten van de provincie.

The Municipal Chambers stamt uit 1880. Het gebouw is zowel van binnen als van buitne gerestaureerd. Momenteel vergadert dier de gemeenteraad.

De rijtjeshuizen in Stuart Street zijn gebouwd als stadswoningen rond 1900, maar nu zijn er vooral restaurants, winkels en kantoren in gevestigd.

Dunedin Railway Station is een van de mooiste en oudste gebouwen in Nieuw Zeeland. Het is er niet groot, maar door de fraaie verhoudingen maakt het een heel mooi gebouw.

Lanarch Castle

Op 20 km van het centrum van Dunedin over de 'hoge' weg, ligt Lanarch Castle, het enige kasteel van Nieuw Zeeland. Het grote natuurstenen, in Schotse stijl ontworpen herenhuis werd tussen 1871 en 1885 gebouwd voor de zakenman en politicus William Lanarch en staat op een terrein van 2 vierkante meter met bossen en tuinen.

Het bezit vele fraaie kenmerken, waaronder fijn besneden en beschilderde plafonds en een hangende trap, alles gemaakt door de vele Engelse en Italiaanse ambachtslieden die speciaal voor dit karwei naar Dunedin zijn gehaald. Er is ook een balzaal, die als complete vleugel werd toegevoegd als verjaardags cadeau voor Larnachs docter. Bezoekers kunnen de smalle stenen treden van de toren beklimmen om van het uitzicht te genieten (wat een tip is trouwens).

Moeraki Boulders

De Mouraki Boulders, 78 km ten noorden van Dunedin aan de State Highway 1, zijn al jaren een onderwerp van legendes.

Deze grijze keien zijn vrijwel perfect rond (met een omtrek van tot 4 meter) en liggen verspreid over een stuk strand.

Er gaan door Nieuw Zeeland diverse legendes over dit onderwerp. Waaronder deze van de Maori's:
Die vertellen namelijk dat de keien voedselmanden of Te Kaihinaki waren van de Araiteuru-kano (1 van de grote voorouderlijke kano's die de Maori's naar Nieuw Zeeland brachten vanuit Hawaiki). De kano leed schipbreuk toen hij een reis maakte om jade te verzamelen.

Men zegt dat de kumara (soort zoete aardappel) aan boord ruwe stenen werden, de voedselmanden gladde keien en het wrak een rif.

Het is trouwens niet ongebruikelijk dat er kleine zwart-witte hectordolfijnen in de branding spelen bij de keien.

Oamaru Blue Penguin Colony
Op zo'n 100 km van Dunedin in Friendly Bay, een oude steengroeve in de haven van Oamaru, kan men in de ochtendschermering de blauwe pinguins naar zee zien vertrekken en als de avond valt ze weer terugkeren. Ze passeren een speciale observeerplek. De meeste zal je zien in december.

Helaas is het hier niet mogelijk om foto's te maken, maar het is zeker de moeite waard als je hier bent om te gaan kijken.

Het is een leuk event, omdat je gelijk wat extra informatie over de pinguins krijgt. Als je daar geen behoefte aan hebt kun je ook ook 's avonds vlakbij de oberserveerplek gaan zitten. Je ziet ze dan zo in grote getalen over straat heen waggelen.