Arthur's Pass

Het piepkleine dorpje Arthur's Pass ligt in de Bailey Valley, ongeveer 5 km. ten oosten van de top van Arthur's Pass. Het was oorspronkelijk het tentenkamp van wegenbouwers die in 1865-1866 de weg doortrokken van Christchurch doortrokken naar de Westkust. In 1908 begonnen arbeiders in Arthur's Pass Village en in Otira, aan de westkant van de Main Divide, met de bouw van de 8 km. lange Otira treintunnel. In 1912 was de bevolking van Arthur's Pass aangegroeid tot ongevee 300, voornamelijk tunnelwerkers. Het duurde 10 jaar voor de 2 helften van de tunnel elkaar ontmoeten en nog eens 5 jaar voor de 1e trein erdoorheen reed. Er staan nog enkele arbeidershuisjes in het dorp, nu als vakantiehuis worden gebruikt. Sinds de jaren '20 komen hier dagjesmensen uit Christchurch en Greymouth. Hier is ook het hoofdkwartier van het Arthur's Pass National Park.

Net voorbij Arthur's Pass ligt een park, hier kun je een prachtige wandeling maken. Deze wandeling gaat door een grot waar een rivier doorheen loopt. Neem wel een zaklantaarn mee en droge kleding voor na de wandeling. Een tocht om nooit meer te vergeten!! De tocht duurt ongeveer een uur. Deze gaat vooral door de lange grot heen, voor mensen die niet echt goed te been zijn is dit geen aanrader.

De weg over Arthur's Pass is de hoogste en spectaculairste weg over de Nieuw Zeelandse Alpen. Van Springfield klimt de weg steil omhoog naar de 945 m. hoge Porters Pass, waarna hij tussen weidse, met beemdgras begroeide bekkens, tussen bergen en langs impossante kalkstenen aardlagen verderloopt. Als hij de oostelijke helft van de Arthur's Pass National Park binnengaat, voert de weg dwars door een bos van mountain beech, een schijnbeukensoort. Dan klimt hij naar de 924 m. hoge top van de Arthur's Pass, waarna hijscherp afdaalt langs de westelijke helling van de Nieuwe Zeelandse Alpen.

Tijdens de rit kom je door Porters Pass en Lake Lyndon, dit gebied wordt gekenmerkt door een heel eigen fauna. Lake Lyndon is 's zomers ideaal om vogels te observeren.

Daarna rijd je langs Porter Heights Ski Field dit is dichts bij Christchurch gelegen skipiste en 1 van de 6 pistes langs State Highway 73.

Castle Hill is een grote kalksteenformaties, ze zijn huiveringewekkend en heel populair bij klimmers. Het gebied heeft historische betekenis voor de Maori's als voedselverzameling en als deel van de route die door de Maori's werd gebruikt om de Westkust te bereiken.

Cave Stream is een 360 m. kalkstenen grot, om deze te verkennen hen je wel stevige wandelschoenen nodig, warme kleding en een goede zaklamp.

Craigieburn Forest Park is een met beuken begroeide heuvels, in dit park wordt veel gewandeld, gepicknickt en gefietst.

Lake Pearson en het vlakbijgelegen lake Grasmere zitten vol met forel. Lake Pearson staat ook bekend om de mooie weerspiegeling van de bergen omheen.

Otira Viaduct is in 1999 voltooid en overbrugt de woeste Otira.

Wanneer je richt de westkust rijdt van het Zuider Eiland vind je de Pancake Rocks aan het einde van snelweg 73, bij het plaatsje Punakaiki (boven Greymouth). Het zijn stroken kalksteen, gescheiden door dunne repen zachter kleisteen, die door duizend jaren regen, wind en opstuivend water van de zee zijn weggesleten. In de loop van de (duizenden) jaren zijn holen gevormd. Bij hoogwater (wat iedere dag verschillend is) worden deze onderaardse holen spuitgaten, als de golven onder hoge druk naar binnen stromen en met wolken stuifwater exploderen. Wat echt een machtig gezicht is. Er zijn een paar korte wandelroutes door een subtropisch regenwoud. De Pancake Rocks en de spuitgaten zijn makkelijk bereikbaar vanaf de hoofdweg.