Marrakech

Marrakesh (Marrakech in het Engels) is een van de koningssteden en een must see in Marokko. Het wordt ook de roze stad genoemd; alle gebouwen hebben de kenmerkende rose/rode kleur van de aarde van de omgeving.

Veel reizigers arriveren in Marrakech vanuit Nederland en staan dan plotseling in een compleet andere wereld. De mensen hier zijn veelal traditioneel gekleed in lange gewaden met mutsen (Djellaba) en er zijn veel gesluierde vrouwen. Allerlei geuren komen je tegemoet in de steegjes en met grote regelmaat moet je aan de kant voor een ezeltje of een scooter.

Omdat de Medina autovrij is kan je het beste je laten afzetten op het centrale plein Djemaa el-Fna. Het plein is een handig punt voor je oriëntatie in het begin en ook later tijdens je verdwaal tochten door de Medina. Omdat het plein een rare vorm heeft die er op de kaart anders uit ziet dan wanneer je er zelf staat is het handiger om even het postkantoor op te zoeken op het plein en daarna op je kaart. Anders haal je noord en zuid compleet door elkaar!

Vervoer van en naar Marrakesh vanaf de luchthaven

De luchthaven van Marrakesh is mooi. Kijk eens naar het dak/plafond! Je kunt hier pinnen en geld wisselen. Wanneer je naar buiten loopt staan de taxi's en hun mannetjes al klaar. Wanneer je echter helemaal naar links loopt zie je een bordje "bus". Ga hier rustig zitten en kijk toe hoe de taxichauffeurs de mensen bij de bushalte weglokken. De bus zou niet rijden of nog heel lang duren enz enz. De taxichauffeurs vragen 170 dirham voor het ritje. Terwijl 60 eigenlijk al te veel zou zijn. Echter is het bijna onmogelijk om een taxi naar de Medina van onder de 100 dirham te vinden. Alle taxi's hier behoren tot een kartel, waarbij er een man is die de taxi's toewijst! De bus kost echter 20 en komt ieder half uur. Voor 30 dirham koop je een retourtje wat handig is als je binnen 2 weken weer vertrekt vanaf deze luchthaven. Het ritje met de bus duurt een half uurtje. Ze zetten je o.a. af op het centrale plein van het oude centrum.

Reizen binnen Marrakesh

Binnen de centrale Medina kan men alles op de voet afleggen, de afstanden zijn klein en bovendien kan men zo meer van de stad zien. Indien men grote afstanden wilt afleggen of naar het nieuwe deel van de stad wilt kan men de bus nemen (erg goedkoop!). Ook de taxi's zijn redelijk goedkoop; ze weigeren echter allemaal een taximeter aan te doen. Men moet dus van te voren goed onderhandelen hoeveel men maximaal gaat betalen! Wat men ook kan en doen en zeker de moeite waard is: een koets nemen! Voor een uur op een koets betaalt men 100 dirham. Dit is echter veel te lang!

Djemaa el-Fna

Djemaa el-Fna is het kloppende hart van Marrakesh. Het is een compleet overweldigend en ongelooflijk druk plein. Maar op een erg prettige en ontspannen manier. Overdag zitten mensen hier verhalen te vertellen, kan je bij dames een hennatatoeage laten zetten, zijn er slangen bezweerders en mannen met aapjes. Doe de apen een plezier en besteed geen aandacht aan die mannen en ga al helemaal niet op de foto met de aapjes. Het verhaal gaat wel eens dat deze mannen ook geld moeten verdienen maar in 1 oogopslag kan je op het plein al minstens honderd andere beroepskeuzes zien de ze hadden kunnen maken waarbij geen aapjes in de volle zon aan een touwtje hoeven te zitten. Op het plein staan ook een hoop kraampjes waar je heerlijk verse sinaasappelsap kunt kopen en noten en olijven. Alles tegen hele schappelijke prijzen. De meeste mensen op het plein zien de toeristen als een geldbron, ze zullen je dan ook constant benaderen om verschillend waar aan te smeren.

's Avonds verandert het plein in een avondmarkt. De slangenbezweerders maken plaats voor groepjes muzikanten en een hele rits van etenskraampjes gaat open. Het eten op de avondmarkt is iets wat je gedaan moet hebben in Marrakesh. Het is veilig en je zit gezellig aan lange tafels met locals en toeristen.  In vergelijking tot de vele restaurants om en nabij het plein is het eten op de avondmarkt heel goed, vaak is het veel lekkerder en een stuk goedkoper! Tussen de eetstalletjes en de rest van het plein staan karretjes met grote koperen ketels. Hier verkopen ze een zeer kruidige thee (2 dirham). Vaak krijg je er ook een schaaltje zoetigheid bij. Een soort suiker met gember en koffiepoeder. Niet erg lekker maar wel heel leuk om te proberen (2,5 dirham). De thee is zoet en pittig. Er zit zoethout en gember in en heeft een soort peperige bijsmaak. Als je aan de drukte wilt ontsnappen kan je een thee gaan drinken op 1 van de dakterrassen die uitkijkt over het grote plein. Let op; probeer hier voor de zonsondergang al te zitten. De drukte begint meestal tijdens de zonsondergang!

Medina

De medina van Marrakech is 1 groot doolhof. Hier is nog geen handige bewegwijzering zoals in Fes. Ook zijn er zo goed als geen straatnaamborden zoals in Fes. De jongens die je willen helpen zijn dan ook in grote getallen aanwezig en kunnen knap vervelend zijn. Zeg onmiddellijk dat je niet geïnteresseerd bent in een gids. Doe dit nog voordat je antwoordt op de vraag waar je vandaan komt. De jongetjes hier willen nog wel eens echt door zeuren om geld zelfs terwijl je niet 1 woord met ze gewisseld hebt maar gewoon een steegje ingelopen bent waar ze toevallig naar stonden te wijzen.

Wanneer je je hier op instelt en je niet gek door laat maken is ronddwalen in Marrakesh echt geweldig. Probeer eens de route te lopen die in de Lonely Planet wordt aanbevolen. Begin echter een stuk eerder, bij de poort in de muur (Bab Doukkala). Loop via de Rue de Bab Doukala naar de Rue Dar el Bacha en pak daar de route op. Dit eerste stuk is meer gericht op de lokale bevolking die eten nodig heeft terwijl de rest van de route meer gericht is op leer en tapijten enzo. In het eerste deel zitten de groentemannen, de eiverkopers, de slagers, de levende kippen verkopers en de kruidenmannetjes. Op de route van de LP kom je allerlei werkplaatsjes tegen zodat je kunt zien hoe ze die mozaïek tegeltjes snijden, de schaakborden maken en de leren slippers. Wanneer je ook maar even binnen kijkt ben je al de sjaak. Toch kan het de moeite waard zijn. Het is een ongeschreven regel dat je iets koopt na een zeer uitgebreide uitleg over de verkoopwaar. Zeker bij een winkeltje met kruiden is dit de moeite waard. Laat ze echt alles en alles uitleggen en koop dan een zakje thee ofzo. Het is erg leerzaam en zonde om niet eens te doen. Kruiden winkeltjes bij het tapijtenplein zijn met name de moeite waard omdat ze ook doen aan medicijnen en magie. Dit is 1 van de weinige plekken waar ze ook allerlei levende dieren hebben die van nut zijn voor hun werk.  In de medina is ook een hoek voor het verven van wol. Dit is anders dan de leerlooierijen van Fes. Je zult hier aangesproken worden door een man die je een rondleiding wil geven waarbij je ook op het dak van een winkel mag kijken en foto's kan maken van de geverfde wol die te drogen hangt. Ze hopen daarna iets aan je te verkopen. De prijzen in die winkels ligt echt veel te hoog. Het is wel gebruikelijk je mannetjes een dirham of 10 te geven voor de rondleiding.

Ali ben Youssef Medersa,  Marrekech museum en Cistern

Een Merdesa is een godsdienstschool. Deze Medersa is niet meer in gebruik maar absoluut de moeite van een bezoek waard. Het is een indrukwekkend gebouw en er heerst een enorme rust en stilte. Het is een mooi versierd gebouw rond om een binnenplaats met vijver. Rondom liggen de super kleine kamertjes van de studenten. Na de Merdesa kan je de Cistern bezoeken. Dat is een hele oude ondergrondse wateropslag. Op hetzelfde plein ligt ook het Marrekech museum in een voormalig Paleis. Het gebouw is van binnen echt uitzonderlijk rijk gedecoreerd. Entree Medersa, Museum en Cistern 60 dirham. Entree voor 1 van die 3 is 50 dirham per stuk. De is dus de moeite waard om een combiticket te kopen en ze alle drie te bekijken. Ze liggen vlak bij elkaar.

Soeks (marktjes)

Binnen de Medina zitten de befaamde Soeks. Dit is een verzameling van oneindig veel markt kraampjes die vaak overdekt zijn gegroepeerd in branches. Zo heeft men een Soek speciaal voor textiel. De eerste keer naar een Soek is een onvergetelijk moment. Men raakt sowieso verdwaald en de eerste aankoop is sowieso een stuk te duur. Desondanks is dit een ervaring die men niet mag missen. Er zijn ontzettend vele leuke ambachtelijke producten te vinden. Van leuke schaaltjes tot leren slippers en jassen. Om een indicatie te krijgen van de prijzen kan men eerst langs de "Centre Artisanal", dit is een winkelwarenhuis in de Medina met vaste prijzen waar men dus niet hoeft te onderhandelen! Eenmaal op de hoogte van de prijzen kan men beginnen met het onderhandelen, want Marrakesh is de stad waar men over alles onderhandelt. Voor de een verschrikkelijk en voor de ander een heerlijk spel!

Buiten de centrale Medina

Buiten de centrale Medina zijn ook nog bezienswaardigheden. Een bezoek aan de wijken Kasbah en Mellah is de moeite waard. Beide wijken bestaan uit een doolhof van kleine steegjes maar met name de wijk Mellah heeft een wat andere bouwstijl. Dit is de joodse wijk. Ook de joodse begraafplaats is de moeite waard om te bezoeken. Voor een kleine donatie mag je even binnen kijken. De manier van begraven is hier anders dan bij de Europese joden. In de wijk zelf is nog een synagoge die je kunt bekijken. De synagoge is echter lastig te vinden!

De ruïnes van Paleis El Badi zijn ook leuk. Vooral als er ooievaars nestelen op de muren. Beklim de toren voor een mooi uitzicht over de stad. Uitbundig versierde tombes van marmer zijn te zien bij de Saadian tombes. 

Een ander paleis is het Bahia Paleis. Hier heb je bovendien een aantal mooie tuinen en ingerichte binnenplaatsen waar je op een warme dat verkoeling kunt vinden. 

De nieuwe stad

Marrakesh heeft naast de Medina ook een moderne kant, het nieuwe deel van de stad bevat vele luxe winkelketens van de dure merken maar ook vele goede restaurants.  Men kan onder andere eten bij Extrablatt, Bozin of Comptoir. (allen duur en van goede kwaliteit).  Als man goed wilt uitgaan kan dit ook in de nieuwe stad; Club So, SIlver, Pacha (de grote van Ibiza!) en Theatro zijn bekende clubs. Let op dat alcohol erg duur is in Marrakesh. Voor een wijntje betaalt men al snel 90 dirham (bijna 9 euro!).

Speciaal een tripje waard is de Jardin Marjorelle. Dit is een botanische tuin die eigendom was van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurant! Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Majorelletuin

Accommodatie

Wanneer je nog naar je slaapplek moet kan je het beste van te voren reserveren en vragen of ze je komen oppikken op het grote plein (bijv bij het postkantoor). Wanneer je nog iets moet zoeken kan je kijken of iemand je wilt helpen. Spreek van te voren de prijs af die je hem gaat betalen en wees heel duidelijk in wat je wilt. Sommige krijgen commissie bij bepaalde hotels en riads (hotel in een huiselijke sfeer met een binnenplaats). Wanneer je weet waar je moet zijn kan je het beste af en toe en hint vragen aan de mannen die een winkeltje hebben. Hun advies is over het algemeen gewoon gratis. Voor tips bekijk onze hostels in Marrakech

Tripjes buiten Marrakech

Overal in Marrakech kan met tripjes boeken naar bijvoorbeeld het Atlasgebergte of naar de Sahara. Voor een 2 daagse trip naar de Sahara inclusief kameel-rijden betaalt men 650 dirham (ongeveer 60 euro). Dit is een onvergetelijke ervaring! Wat ze er echter niet bij zeggen is dat men 11 uur (ipv 5 uur!) in een mini-busje zit voordat men aankomt aan de rand van de Sahara. Vervolgens brengt men een mooie nacht door met fijn avondeten, ontbijt en heerlijke liederen bij een kampvuur aan de rand van de Sahara. De dag erop wederom een rit van 11 uur terug naar Marrakesh. Men komt langs vele Marokkaanse dorpjes, erg mooi om te zien!

Voor een verslag van een driedaagse tour lees onze tourverslag woestijntocht.