Klimaat en reistijd Marokko

Omdat je in Marokko te maken hebt met bergen, zee en woestijn, kun je niet spreken van één klimaat. In het noorden, aan de Middellandse zee, heerst een mediterraan klimaat, in de bergen een bergklimaat en in het zuiden een steppeklimaat dat snel overgaat in een woestijnklimaat. Het regenseizoen in Marokko is in de maanden november tot en met januari. In de zomer valt weinig regen en in de wintermaanden juist veel.

Hieronder een overzicht van de gemiddelde temperatuur en neerslag in Casablanca

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde temperatuur 17 17 20 20 22 23 25 25 25 23 21 18
Neerslag (mm) 57 53 51 38 21 6 0 1 6 34 65 73

Het mediterrane klimaat in het noorden zorgt ervoor dat het in de zomer overdag gemiddeld 28 graden wordt. Aan de westkust loopt de middagtemperatuur op tussen de 25 en 28 graden. Door de krachtige wind die aan de kust (vooral Essaouira) staat is het er verrassend koel in vergelijking met de rest van het land. 's Avonds koelt het er zo af dat een warme trui zelfs hartje zomer geen overbodige luxe is. In de winter is het aan de kust tussen de 16 en 21 graden. Het zeewater aan de Atlantische kust is 22 graden. In het Rifgebergte valt relatief veel regen, zo’n 1000 milliliter per jaar. In het binnenland heerst meer een bergklimaat. In de winter kan het er dan ook erg koud worden! Gemiddeld ligt de temperaturen ‘s nachts in januari net even boven nul. Op de bergen kan het flink vriezen tot zo’n 15 graden onder nu. Goed nieuws voor de sneeuwliefhebber onder ons is dat er tot ver in de lente sneeuw ligt. Ten zuiden van Marrakech is zelfs een skigebied!

Ten oosten en ten zuiden van het Atlasgebergte heerst een woestijnklimaat. Hier komen hete zomers voor met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht.

De gemiddelde temperatuur in juli en augustus loopt er op tot zo’n 40 graden, met veel hetere pieken tussendoor. De woestijnwind voelt aan als een fohn op je gezicht. Ook in de Westelijke Sahara is het zo warm. In de zomer zijn ook de nachten in de Sahara heet. In de winter kan het 's nachts echter behoorlijk koud worden, rond het vriespunt! Het zuiden heeft ruim 3600 uur zon per jaar. Ga maar na, dat is gemiddeld zo’n 10 uur per dag! Veel regen valt er niet, zo’n 50 milliliter per jaar.

De regen die valt in de woestijn gebieden komt meestal in het voorjaar naar beneden. Dit gaat vaak gepaart met onweer en soms ook overstromingen. De woestijngrond is zo droog dat het geen water opneemt en alles er zo vanaf rolt meestal richting een weg. De beste reistijd is het voor- of het najaar. In de lente is het land op zijn mooist doordat alles fris groen is en soms zelfs de woestijnen in bloei staan.

In de winter kan het erg koud zijn en in de zomer weer veel te heet. In de winter kan het in de bergen zo zijn dat door sneeuwval de passen enige tijd afgesloten zijn. Maar door de verschillende klimaatzones kun je het hele jaar door wel plaatsen vinden waar het dan goed te doen is. In de zomer is het vooral belangrijk je aan te passen aan de hitte, door veel te drinken en rustig aan te doen op het heetst van de dag. Met de juiste aanpassingen is reizen het hele jaar door goed te doen.

Geschreven door Rudi B. op 04 Mar 2013 14:56.

  1. meri 21 Jul 2008 15:19

    Wat betreft de beste reistijd, de winter is zo heel koud nog als je in de laaglanden zit (maar wel weer koud genoeg om je zonder problemen aan te passen aan de islamitische 'dress code'. In de bergen ligt wel sneeuw. Vaak wordt voor de Sahara aangeraden om in de winter te komen, omdat het dan overdag niet zo heet is. Een trek door de woestijn is dan goed te dan, alhoewel het snachts natuurlijk erg koud is.
    De beste reistijd ligt dus inderdaad heel erg aan wat je van plan bent!