Hoogtepunten Borneo

Maleisisch Borneo heeft ook veel te bieden en wanneer je een vlucht in Maleisië regelt kan je er ook nog eens spotgoedkoop komen!

Sarawak

Kuchingis een leuk stadje van waaruit je mooi dingen kunt gaan zien. Zo kan je op zoek naar een bloeiende Raflessia bloem, het mooie openlucht museum bezoeken en naar het Semenggoh Nature reserve and rehabilitation centre waar ze Orang Utans opvangen.Bako National Park is echt prachtig en  vlak bij Kuching. De locale bus doet er 45 minuten over en dan moet je nog 10 minuutjes met de boot. Dit is een mooie plek om Neusapen te zien en veel vleesetende planten. DeNiah Caves en Mulu National Park zijn ook echte hoogtepunten maar het is niet altijd makkelijk om er te komen. Bereid je dus een beetje voor. Een bezoek aan een longhouse of zelfs een homestay is ook absoluut een aanrader.

Sabah                 

Kota Kinabalu is de hoofdstad en hier komen veel backpackers naar toe op het begin of einde van hun rond reis. Het Sabah Museum is een bezoek waard als je tijd hebt.

Mount Kinabalu en National Park

Vrijwel iedereen gaat hierheen om in 2 dagen naar de top van de hoogste berg van Zuidoost-Azië  klimmen. Dit omdat het een relatief makkelijke klim is. Onderschat het echter niet. Hoogte ziekte kan je parten gaan spelen en wanneer het bewolkt is of zelfs regent kan het laatste stuk levens gevaarlijk zijn! Het graniet is spekglad en je loopt er in het donker zonder relingen. Maar wanneer je op een heldere dag (of moment) op de top staat is dat top! Het park heeft ook andere wandelingen, een botanische tuin met de duurste en de kleinste orchidee ter wereld.

Poring

Poring is een plaatsje met heetwaterbronnen die verderop in het park ligt. Met de bus ben je een uur onderweg om er te komen. De Jappanners hebben er baden gebouwd. Geen grote zwembaden maar okselhoge stabakken. Appart! In dit gebied kan je ook een wandeling maken tussen de boomtoppen en de raflessia zien (als je geluk hebt).

Sepilok

Sepilok is 25 kilometer buiten Sandakan en wordt voornamelijk bezocht om zijn orang utan centrum.In het centrum vangen ze (voornamelijk jonge) orang utans op die verweesd zijn geraakt of toch geen geschikt huisdier bleken te zijn. De jonge apen moeten gestimuleerd worden om hun eten te gaan halen op een platform in de jungle. Hiervoor moeten ze klimmen en slingeren en hun angst voor het bos verliezen. Tijdens het bekijken van deze geweldige beesten zul je ook hornbills (neushoornvogels) zien en natuurlijk de makaken die het eten van de Orang Utans proberen te stelen.

Kinabatangan rivier

Een meerdaags verblijf aan de Kinabatangan rivier is een absolute aanrader. Je gaat een paar keer per dag de rivier op met een bootje in de hoop beesten te zien. Dit is waarschijnlijk je enige kans om eenOrang Utang in het wild te zien! Verder zijn er neusapen en nog een paar andere apen soorten, veel vogels en kaaimannen. Wanneer je heel veel geluk hebt kan je de Borneo Pygmee Olifanten zien!

Sipadan

Sipadan is 1 van 's werelds top duik/snorkel locaties. Alle accommodatie is van het eiland verbannen om het rif te beschermen. Ook zijn er beperkte plekken beschikbaar voor duikers en snorkelaars. In het hoogseizoen moet je echt vooruit boeken! Maar het is absoluut 1 van de mooiste plekjes op de wereld om onder water te kijken!