Bezienswaardigheden Ohrid

Ohrid is een stad die gelokaliseerd is aan het Ohrid Lake en is uitgeroepen tot stad van UNESCO. De stad is omgeven van de mooie natuur en in de stad zelf zijn vele bezienswaardigheden uit de Oudheid en meer nabije geschiedenis te bewonderen. Eén van de belangrijkste producten die in Ohrid gemaakt worden zijn de parels, waarvan de Koningin van Engeland ook een ketting draagt (zoals de Macedoniërs vol trots beweren). Deze stad staat ook bekend om zijn 365 kerken, hiervan zijn hedendaags nog maar 66 echt in gebruik.

St. Naum

Dit is een klooster met een kerk (gebouwd door sint Naum), waar sint Naum begraven ligt. Het verhaal gaat dat als je je oor op de kist legt waar sint Naum begraven ligt, je zijn hart nog kan horen kloppen. Andere verklaringen voor het geklop dat er te horen is, de mogelijkheid van het aanslaan van golven tegen de onderkant van de kerk of dat het geklop afkomstig is van je eigen hart. In de buurt van dit klooster worden ook de Ohrid parels gemaakt en kan je een tour met een roeiboot maken door een stuk natuur waar den Doolaard een boek over heeft geschreven.

St. Clement

De kerk bevat mooie muurschilderingen en in deze kerk is ook een fresco te zien die kenmerken heeft van schilderingen uit de Renaissance tijdperk, terwijl de Renaissance pas 100 jaar later begon.

Amfitheater

Dit amfitheater stamt uit de tijd dat koning Phillip II (de vader van Alexander de Grote) nog heerste in Macedonië. Tot op heden wordt dit amfitheater nog steeds gebruikt voor concerten, toneelstukken en dergelijke vanwege de goede akoestiek.

St. Panteleimon

Deze kerk is gemaakt door sint Clement en was 5 jaar eerder gebouwd dan St. Naum. In de kerk is sint Clement begraven. In de 15de eeuw onderging de kerk een conversie tot moskee door de Ottomanen.

St. John at Kaneo

Deze kerk is vlak boven het meer gelegen en is de meest gefotografeerde kerk van Ohrid, veelal door de ligging, aangezien het omringd is door mooie natuur. De kerk is gewijd aan John the Thelogian en de exacte bouwdatum is onbekend.

Burcht van Samuil

De burcht stamt uit de tijd dat Ohrid de hoofdstad was van het Eerste Bulgaarse Rijk ten tijde van Samuil in de middeleeuwen. Vanuit de verte is dit een herkenningspunt van Ohrid, daar de burcht met vlag van verre te zien zijn. Men vermoed dat er onder de burcht nog een vestiging is, die gebouwd is door koning Phillip II.

Ohrid Lake

Dit meer is het meer met het schoonste bronwater op de wereld. Het water is zelfs zo schoon dat je het letterlijk als drinkwater kan gebruiken. Het meer behoort tot de 3 oudste meren op de wereld en is zelfs dieper dan de middellandse zee! Doordat het water in het meer zo schoon is, kunnen er maar 19 soorten vissen in leven, waaronder ook de vis waar de Ohrid parels van worden gemaakt.

Nachtleven

Door de vele barren, kroegen en clubs is Ohrid een stad waar je ook ’s nachts genoeg te beleven is. Naast de vele festivals die gehouden worden in het midden van het centrum, kunnen ook clubs zoals “Park” en “Liquid” die wat verder weg van het centrum zijn gelokaliseerd zorgen voor optimaal vermaak.