Luang Prabang

Luang Prabang is een World Herritage stad en het best bewaarde koloniale stadje van heel Azië. Hierdoor heeft het een heel eigen sfeer. Lopende door Luang Prabang zul je enorm veel oude gebouwen en tempels tegenkomen die voor Laotiaanse begrippen groot en luxe zijn. Luang Prabang heeft tientallen tempels waar monniken wonen en studeren en welke jij als toerist mag bezoeken. Aan het einde van de dag kan je bij veel tempels in de tuin gaan zitten en luisteren naar het gezang van de monniken. Luang Prabang heeft veel gezellige restaurantjes en cafeetjes. Loop ook zeker even verder dan de hoofdstraat om van een geweldig etentje aan de Mekong te genieten!

Bezienswaardigheden

Rond zonsopkomst kan je gaan kijken hoe de monikken hun almen halen. Enorme rijen met monniken halen vroeg. De monniken zijn afhankelijk van deze giften en verzamelen op deze manier het eten voor de dag. Dit is een ontzettend mooi gezicht. Het is dan ook logisch dat dit toeristen trekt. Enorme hordes komen op dit ritueel af! Toon alsjeblieft respect en blijf op afstand. Duw je camera niet in het gezicht van de monnik en loop ook niet fotograferend met de stoet mee. Zelf offeren is alleen geaccepteerd wanneer je het boeddhisme serieus neemt. Koop in ieder geval niet je offer bij de vrouwtjes die het aanbieden. De kwaliteit is vaak slecht. Wil je dit ritueel bekijken, ga dan op een afstandje ergens op een stoepje zitten en maak vanaf daar enkele foto’s, nogmaals: toon respect!

 's Avonds is een bezoekje aan de nachtmarkt (eigenlijk is het een avondmarkt, aangezien ze open is van 17.00 tot 23.00 uur) zeker de moeite waard! Op deze markt kun je terecht voor schoenen, kleding, tassen, sieraden, zijde enz.  Hier scoor je de mooiste souvenirs en kun je op straat een hapje eten!

Beklim voor het bezoek aan de markt zeker de Phu Si berg voor een geweldige zonsondergang!  Het is in de hitte van Loas een enorme klim maar het is het waard! Op deze berg ligt de Phu Si tempel. Hoewel de tempel niet heel bijzonder is, is het uitzicht daarin tegen fenomenaal! Onderaan de trappen betaal je $1 dollar.  

De omgeving van Luang Prabang

Zo’n 30 km van Luang Prabang liggen de prachtige Kuang Si watervallen. Na een klimmetje kom je in bij de eerste waterval aan. Hier is het water rustig en kun je in verschillende poeltjes zwemmen. Een super plek om even te relaxen. Er hangen touwen aan de bomen waarvan je je zo als echte tarzan/jane het water in kan zwiepen. Na een korte wandeling kom je uiteindelijk bij het tweede gedeelte van de waterval. Deze is prachtig om te zien! Je kunt links van de waterval zelfs de waterval opklimmen. Er is een trapje gemaakt maar aangezien hier constant water over stroomt is het spekglad! Klim dus niet even op je slippertjes naar boven!

De Pak Ou grot is niet ver van de stad en veel organisaties kunnen je een tour aanbieden. Mocht je nog nooit op een olifant hebben gereden dan is dit ook een geschikte plek om dat te doen, je mag zelfs met ze in bad! 

Om je dagje ontspannend af te sluiten met een traditionele Laotiaanse sauna en massage, kan je terecht bij het Laotiaanse Rode Kruis. Het Laotiaanse Rode Kruis is elke dag geopend van 9.00 tot 21.00 uur. Stoombaden van 16.00 tot 20.00 uur. Je betaalt 10000kip voor een sauna en 40000kip voor een massage van een uur. Het is niet nodig een handdoek of sarong mee te nemen, alles is ter plaatse gratis te verkrijgen, inclusief de heerlijke thee die je tussen de sessies door aangeboden krijgt. De massages zijn écht professioneel en zijn een absolute aanrader! De stoombaden zijn gescheiden, er is er dus een voor de mannen en een voor de vrouwen.

Accommodatie

Luang Prabang is ontzettend toeristisch. Hierdoor liggen de prijzen van een kamer dan ook wat hoger dan dat je in Laos gewend bent.  Houdt er rekening mee dat de prijzen stijgen wanneer je in de periode van de festivals in Laos bent ( eind oktober en april). Ook is het aan te raden rond deze data te reserveren.  De meeste goedkope hotels vind je in het Ban Wat That en het Ban Ho Xiang district.  De gemiddelde prijs is voor een (budget) double room US$15  en voor een singleroom betaal je US$ 8.

Vervoer

Kom je per vliegtuig naar Luang Prabang dan kun je een gedeelde Jumbo (soort tuktuk) nemen voor $ dollar per Jumbo! Zoek dus wat medereizigers en reis samen!

Veel reizigers komen naar Luang Prabang per slow boat. Wil je vanaf de aankomstplaats van de boot naar je hotel dan zul je nooit meer moeten betalen dan US$ 2. Natuurlijk is je reis duurder/goedkoper afhankelijk van het aantal personen die je meeneemt in je Jumbo.  Een ritje binnen de stad zal voor jou als toerist vaak US$ 1 kosten. Onderhandelen kan altijd!

Veel reizigers huren een fiets om naar de watervallen te fietsen of de omgeving te verkennen. Een fiets huren kan bij verschillende hotels en kost je ongeveer 1 tot 4 dollar.