Hoogtepunten Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos en vaak het beginpunt van veel reizigers vanuit Thailand. Hoewel Vientiane de hoofdstad is, zul je dit niet aan de grootte kunnen zien. Vientiane is een kleine stad met nauwelijks hoogbouw. Omdat de stad klein is kun je met 2 dagen alle hoogtepunten bezichtigen (1 dag bij krappe planningen).

Bezienswaardigheden

Een goede manier om Vientiane te bezoeken is door een fiets te  huren. Dit kan bij bijna elk hotel en kost je ongeveer 1 euro per dag! Leuk om te bezichtigen zijn de vele markten en tempels. Ook de Pha That Luang is een toeristische trekpleister. Dit grootste religieuze bouwwerk van Laos is een enorme gouden stuppa in de vorm van een Lotusbloem. Schrik echter niet van de staat van onderhoud, deze laat nog wat te wensen over!

Verder heeft Vientiane een imitatie van de Arc de Triomphe uit Parijs. Deze poort is eind jaren 50 opgericht te ere van de in de Indochinese Oorlog gesneuvelde koninklijke troepen. Verder kun je naar het Boeddahpark. Dit park ligt 24 km van de stad. Dit park, vol met Boeddha- en Hindubeelden is aangelegd door een man met een vreemde hobby. Hij spaarde boeddhabeelden!  Uiteindelijk liep zijn hobby zo uit de hand dat hij er een park voor aanlegde. Wil je naar het Boeddhapark? Neem dan bus 14 welke vertrekt vanaf het Talat Sao busstation. De rit duurt een uurtje en kost je ongeveer 0,50 cent. Onderweg zeggen de mensen wel waar je uit moet stappen. Vraag het anders bij het instappen een aan de chauffeur, het is echt niet moeilijk!  Vind je dit te avontuurlijk, neem dan een Tuk-tuk voor ongeveer 10 euro!

De omgeving van Vientiane

Een bezoek aan COPE, op een steenworpafstand van het centrum (neem een Tuk-tuk voor 10.000 kip) is zeker een aanrader wanneer je meer te weten wilt komen over de 'secret war' die gevoerd is in (of eigenlijk boven) Laos. Amerika dropte tussen 1964 en 1973 260 miljoen 'bombies' boven Laos (waarvan er zo'n 78 miljoen niet ontploften: Unexploded Ordinancen (UXO)). Laos geniet daardoor de twijfelachtige eer van 'most bombed country in the history'. COPE voorziet in informatie voor visitors, voorlichting aan kinderen en opvoeders in de UXOgebieden, verstrekt orthopedische hulpmiddelen en traint medewerkers (bij voorkeur 'slachtoffers' en biedt dus werkgelegenheid en , nog belangrijker, een toekomst) en zorgt hierdoor voor acceptatie en erkenning in Laos en de rest van de wereld. Behalve een boeiende fototentoonstelling,  hartbrekende kindertekeningen en verschillende orthopedische hulpmiddelen, worden er ook boeiende documentaires vertoond.In de 'Karma'shop kon je souvenirs kopen om de organisatie te sponsoren. Een beetje vreemd, maar ook een mooie manier om je steentje bij te dragen: geef bloed bij het rode kruis in Vientiane.

Accommodatie

Hoewel Vientiane geen enorme trekpleisters heeft, kosten de hotels behoorlijk wat Kip! Natuurlijk blijven het Lao prijzen maar toch zullen de prijzen al snel het dubbele zijn, van wat je elders in Laos betaalt.  Vaak zie je dit prijsverschil niet terug in de kwaliteit van je kamer. In Vientiane heb je ook enkele luxe hotels, vaak beschikken deze over een zwembad. Heb je een keer zin om te zwemmen maar heeft jouw hotel geen zwembad dan zou je het ook bij een luxer hotel kunnen proberen!  Het is niet aan te raden op de bonnefooi naar Vientiane te gaan, zonder een hotel te boeken. Zelf heb ik uren moeten zoeken naar een betaalbaar hotel. Dit kwam voornamelijk door het laat aankomen van de bus en de enorme hordes toeristen die tegelijkertijd op zoek waren naar een bedje voor de nacht!

Vervoer

In Vientiane is eigelijk alles vrij eenvoudig te bewandelen. Is het heel heet of heb je geen zin in een wandeling dan kun je je altijd eenvoudig per Tuktuk verplaatsen. Daarnaast is het aan te raden een fiets te huren. Vrijwel elk hotel beschikt over deze service (zeker de low-budget hotels voor backpackers), het is een ideaal vervoersmiddel in deze rustige stad!