Hoogtepunten Laos

Laos, het land dat bekend staat om zijn prachtige berglandschappen, de Mekong, prachtige tempels en vriendelijke bevolking. Maar waar ga je nu allemaal precies heen tijdens je reis door Laos? Om het je wat makkelijker te maken hebben wij een aantal hoogtepunten voor je op een rijtje gezet!

Vientiane

Vientiane is de hoofdstad en vaak het beginpunt van veel reizigers vanuit Thailand. Hoewel Vientiane de hoofdstad is, zul je dit niet aan de grootte kunnen zien. Vientiane is een kleine stad met nauwelijks (maar dat is aan het veranderen) hoogbouw. Omdat de stad relatief klein is kun je in twee dagen alle hoogtepunten bezichtigen (1 dag bij krappe planning).  Lees meer over Vientiane in het artikel over deze stad!

Vang Vieng

Vang Vieng ligt op ongeveer vier uur rijden ten noorden van Vientiane. Het heeft een prachtige ligging en is omgeven door hoge kalkstenen klifen/bergen. De Nam Song rivier stroomt dwars door de stad waardoor je bij veel hotels en gasthuizen een geweldig uitzicht hebt. In de omgeving van Vang Vieng zijn vele grotten tegen een klein entree prijs te bezoeken (en een plaats waar je kunt zwemmen, de 'Blue Lagoon' bij de Phoukam Grot in de buurt). Toch zijn dit bij veel backpackers niet de redenen om Vang Vieng te bezoeken. Tubing is een van de grootste attracties en is voor veel reizigers DE reden om naar Vang Vieng te reizen. In 2012 is de 'tubing scene' behoorlijk aangepast door de lokale autoriteiten en zijn vele barretjes gesloten. Tuben is nog steeds mogelijk, maar er is nog maar een heel beperkt aantal barren open aan de rivier en de 'swings' en andere (vaak levensgevaarlijke) bouwsels zijn gesloopt. Terug in Vang Vieng kun je heerlijk ontspannen bij één van de vele restaurantjes waar de gehele dag Friends op staat. Ja, Vang Vieng is echt hate it or love it! Vergeet door al het feesten alleen zeker niet dat je in Laos bent en niet in Salou of Pataya. Toon respect voor de bevolking en gedraag je! Vang Vieng is aan het veranderen, en dat zou weleens de redding kunnen zijn van de plaats.

Luang Prabang

Luang Prabang is een World Herritage stad en het best bewaarde koloniale stadje van heel Azië. Hierdoor heeft het een heel eigen sfeer. Lopende door Luang Prabang zul je enorm veel oude gebouwen en tempels tegenkomen die voor Laotiaanse begrippen groot en luxe zijn. Luang Prabang heeft tientallen tempels waar monniken wonen en studeren en welke jij als toerist mag bezoeken.Rond zonsopkomst kan je gaan kijken hoe de monniken hun almen halen. Lees meer over Luang Prabang in ons artikel over deze stad!

Nong Kiaw en Muang Ngoi Neua

Twee plaatsjes gelegen aan de de rivier. Nong Kiaw is bereikbaar met de bus, Muang Ngoi bereik je met een mooie boottocht. De natuurlijke setting is erg mooi. Je hebt hier als toerist de mogelijkheid om wat te zien van het plattelands leven in Laos. Onverharde wegen, eenden, kippen en vrouwen die in de rivier de was doen. 

Pakse

Reizigers die via Udon Rathachatani (Thailand, vaak simpelweg 'Udon' genaamd, de grensovergang genaamd 'Vangtao' aan de Laotiaanse zijde is een uurtje van de stad) of vanuit Cambodja het land binnen komen starten hier vaak hun reis door Laos. De stad is niet onaangenaam maar heeft niet hetgeen te bieden wat je bijvoorbeeld in Luang Prabang kunt vinden. Het is een jonge stad (begin 20ste eeuw besloten de Fransen om Pakse te 'starten') die desondanks wel een bepaalde charme heeft en erg mooi gelegen is aan de Mekong en de Sedon Rivier. Als je de stad een kans geeft, en er wat rondloopt, zul je her en der toch wel wat interessants zien en je in bepaalde straten wanen in een oude koloniale stad aan in de jaren '20 van de vorige eeuw. Omdat niet heel veel toeristen de stad uitgebreid bekijken is het op veel delen absoluut niet toeristisch en kun je het Laotiaanse leven in de stad goed bekijken (met ook erg veel invloeden van de talrijke Laotiaanse-Vietnamezen en iets minder talrijke Chinezen die hier vaak al generaties lang wonen). De stad heeft buiten zijn 'stadsgrenzen' enorm veel te bieden op korte afstand. Vooral veel natuurschoon en cultuur. De 4000 Eilanden (Si Phan Don, wat letterlijk 4000 eilanden betekent) is vanuit hier prima te bereiken en erg populair bij 'backpackers'. De UNESCO Werelderfgoed bestemming Wat Phu Champasak (Wat is de Laotiaanse naam voor 'tempel') is een ander hoogtepunt in dit gebied op korte afstand (ongeveer 45 kilometer) van Pakse. De weg naar Wat Phu (soms met en soms zonder toevoeging 'Champasak') is erg goed en recentelijk aangelegd. Het Bolaven Plateau is een bestemming in Laos die je eigenlijk niet mag missen en is vaak erg ondergewaardeerd. Dit gebied heeft erg veel te bieden qua natuurschoon (vooral prachtige watervallen en op sommige delen schitterende vergezichten) en is een bezoek absoluut waard. Vanuit Pakse worden verschillende tours aangeboden naar het Bolaven Plateau (prijzen variërend maar voor ca. 170.000 Kip, 17 euro, moet wat te vinden zijn), waar je de watervallen en koffie- en theeplantages aandoet, authentieke dorpjes bezoekt en luncht. Met een scootertje/ brommer is het ook prima zelf te organiseren en kun je optimaal van je vrijheid genieten (als alles goed gaat). Vanuit Pakse zijn er ook verbindingen naar de minder vaak bezochte (maar prachtige) provincies Sekong, Salavan en Attapeu. 

Si Phan Don (4000 eilanden)

De eilanden Don Khong, Don Det en Don Khon worden veelal bezocht. Don Khong is het grootste eiland met 24 uur per dag elektriciteit. Don Det en Don Khon trekken meer backpackers. Vanaf deze twee eilanden kan je makkelijk op de fiets de kleinere watervallen bezoeken.Wil je even bijkomen van al het reizen dan is dit DE plek! Heerlijk in je hangmatje hangen, rondfietsen over een van de prachtige eilandjes of een waterval bezoeken, het kan niet op! Ook kun je een dolfijnentour boeken, hierbij zie je misschien de zeer zeldzame Irrywady dolfijnen. Lees meer informatie in het artikel over Don Det

Het Boloven Plateau

Het Boloven plateau ligt ter hoogte van Pakse. Hier zijn een diverse prachtige watervallen, veel koffie en thee plantages, wat koeler weer en veel kleine dorpjes waar je het normale leven van de Laotiaanse bevolking kan zien (veelal etnische minderheden). Het is een gebied dat soms overgeslagen wordt door reizigers, maar een bezoek absoluut waard is.

Champasak

Champasak ligt tussen Pakse en de 4000 eilanden (Si Phan Don). Het is een voormalige koninklijke hoofdstad, toch is het maar een straat groot. Het stadje ligt aan de Mekong. De meeste reizigers bezoeken Campasak voor de zeer oude tempel (Wat Phu) die gelinkt is aan de tempels in Angkor Wat ( Cambodia).

Tha Keak/the loop

Wil je een onvergetelijke Laos ervaring dan moet je zeker (een deel van) The Loop doen! Vanuit Tha Keak reis je per scooter door de geweldige rotsgebergten die de omgeving te bieden heeft. Onderweg kom je langs veel dorpjes waar, bij het zien van jouw toeristische verschijning het hele dorp uitloopt om naar je te zwaaien. Dit is een geweldige ervaring! Je kunt zelf kiezen hoeveel dagen je door deze omgeving wilt rijden met het minimum van twee tot ongeveer vijf dagen. Onderweg zul je zandweggetjes moeten trotseren en soms is een homestay mogelijk. Hierbij slaap je bij een familie voor een kleine vergoeding. Zo komt jouw geld ook bij mensen die het echt nodig hebben in Laos (de boeren). De Kong La cave ligt ook op de route van de loop en is ook echt een bezoek waard. Wil je The loop rijden ga dan naar de Tha Kheak Travel Lodge. Dit hotel heeft een enorm logboek over the loop inclusief handige plattegronden vaak getekend door reizigers. Ook kun je hier een brommer huren voor meerdere dagen.

Verder kun je vauit Tha Kheak allerlei trekkings regelen. Hierbij bezoek je meestal een aantal van de geweldige grotten en kun je ondergrondse rivieren afvaren!

Phonsavan

Beroemd om de mysterieuze Plain of Jars. Over een enorme oppervlakte liggen zo'n 2000 jaar oude stenen kruiken verspreid. Waar de kruiken voor dienden is nog onduidelijk maar de meest archeologen zijn het er over eens dat het grafkruiken zijn. Breng je een bezoekje aan de plain of jars, blijf dan op de paden om contact met een landmijn te voorkomen!

Bezoek ook het MAG kantoor voor de boeiende video over de Secret War en alle bommen en mijnen die zijn blijven liggen

Luang Namtha

Deze plaats in het noorden van Laos is een alternatieve stop plek voor reizigers die niet met de boot van Huay Xai naar Luang Prabang willen reizen maar met de bus. Luang Namtha is een vertrekpunt voor trekkings naar diverse stammen in de omgeving. Je kunt hier ook activiteiten organiseren zoals kajaktochten. 

Nam Tha NP

De omgeving rond Nam Tha NP word steeds populairder voor trekkings en natuur. hier zit ook het steeds populairder wordende "gibbon-experience" waar je tussen boomtoppen kan roetsjen en in boomhutten slaapt. Lees hierover meer onder het kopje Gibbon Experience.

Boottocht

De 2-daagse boot trip tussen Huay say en Luang Prabang is mooi. De trip gaat per Slow boot en dit kan dus een langer zit zijn. Ook de bankjes zijn hard dus neem een kussentje mee. Deze tocht is een goede manier om in contact te komen met reizigers en de omgeving is het echt prachtig!