Eten en drinken in Laos

Laos heeft een aantal specialiteiten die uniek zijn voor dit land. Verder vind je veel gerechten die je ook in andere delen van Azië tegenkomt.

Eten

Laos is een arm en onderontwikkeld land. Je moet hier dan ook meer oppassen voor voedselvergiftiging dan in omringende landen. Elektriciteit is niet in alle gebieden 24 uur per dag voorhanden dus je vlees is niet altijd goed gekoeld geweest voor het op jouw bordje belandt. Gebruik je gezond verstand en kijk om je heen voordat je iets besteld. Schaaldieren uit zee in het noorden van het land zijn bijvoorbeeld misschien niet zo'n goed idee. De Laotiaanse keuken is wat eenvoudiger dan bijvoorbeeld de Thaise keuken (cultureel gezien het dichts bij de Laotiaanse cultuur).

Rijst en noodles

Rijst en noodles zijn vaak het hoofdingredient van een echt Laotiaans gerecht. Vooral kleefrijst zul je bijna altijd terug zien. Je kunt er dan ook enorm veel varianten van krijgen. Vooral de noodlesoep zie je vaak bij de straat stalletjes en is vaak ook de enige optie in afgelegen gebieden. Een noodlesoepje zal je ongeveer 50 eurocent tot 2 euro kosten. Khao piak (natte rijst) bestaat uit noodles gemaakt van rijst en is wat dikker. Foe (pho) komt oorpspronkelijk uit Vietnam en is wat dunner. Kleefrijst is typisch voor Laos. Je krijgt het in een stuk bamboe of in een rieten mandje. Je draait hier een balletje van en dipt die in je sausjes of eet het met vlees of vis.

Laap

Laap is een locale specialiteit gemaakt van gehakt vlees (meestal kip of rund) of vis met groentes. Het wordt vaak koud of lauw gegeten. Laap is vaak rauw, let hier dus heel erg mee op want rauw vlees kan in Laos nog wel eens voor een diareeprobleempje zorgen. Wanneer vlees gestoomd is, kun je het veilig eten.

Riviervis en vispasta

Ook riviervis kun je niet zomaar eten in Laos. Er zitten namelijk vaak wormpjes in die je erg ziek kunnen maken. Zorg dan ook dat je vis eet die zeer goed verhit is geweest. Bij voorkeur gegrild. Vispasta wordt in vrij veel gerechten gebruikt en dit heb je eigenlijk niet door. Soms is de pasta gemaakt van gefermenteerde vis. Dit is voor ons westerlingen niet zo veilig. Probeer het dus te vermijden. Een heel klein beetje kan niet veel kwaad maar voeg het niet zelf toe aan je gerecht.

Brood

Jaja, de Fransen zijn hier geweest en hebben de baguette (klein stokbrood) geïntroduceerd. Ideaal als ontbijt of lunch. Helaas ongezout brood dus een beetje flauw maar je kan op veel plekken smeerkaas krijgen en vaak ook hele sandwiches. Brood (baguette) kun je vaak aan de kanten van de weg in kleine stalletjes vinden. Brood met paté is een klassieker (de paté is wel anders dan de Franse variant) maar ook brood met gebakken ei (ter plekke gebakken) is een goede optie.

Happy, happy, happy!

Klinkt leuk, toch? Happy op de menukaart wil zeggen dat ze wiet of paddenstoelen toevoegen aan de pizza of milkshake. Wees hier heel voorzichtig mee. Je kent de sterkte van het spul niet en menig toerist krijgt een hardere klap te verduren dan ze verwacht hadden. Je bent gewaarschuwd. Ook is het illegaal en kan het je in de problemen brengen als de politie een kijkje komt nemen.

Drinken

Water (Laotiaans=nam) uit de kraan drinken is zeer onverstandig in Laos. Je kunt in alle toeristische plaatsen overal water in flessen kopen. Gebruik dit dan ook! Mocht het echt een probleem zijn een fles water te kopen doordat je ergens in the middle of nowhere zit, kook je water dan altijd enkele minuten voordat je het drinkt!

Frisdrank

Frisdrank is in Laos te krijgen maar het assortiment is minder uitgebreid dan in bijvoorbeeld Thailand. Zo kun je meestal geen Coca Cola krijgen maar wel Pepsi (Coca Cola zal spoedig een fabriek starten in het land en Coca Cola zal dan makkelijker te verkrijgen zijn). En dan is er nog Sprite, 7-Up, Fanta en Mirinda. Mirinda is een mierzoete Fanta variant. Flesjes (glas) zijn altijd goedkoper dan blikjes en zeker een blikje Coka Cola Light kan duur zijn. Coca Cola Zero is ook verkrijgbaar in Laos maar verwacht niet dat je het in kleine plaatsen kunt vinden.  Je krijgt vaak een rietje bij je flesje en dat kan ook geen kwaad als je ziet wat een roestaanslag er in de meeste gevallen op de hals van de fles zit. Oishi ice tea is in Laos ook populair en is verkrijgbaar in verschillende varianten.

Koffie en Thee

In Laos word veel koffie verbouwd en de kwaliteit is erg goed. De melk die ze er soms voor in doen is gezoet, daar moet je van houden. Vraag wel nadrukkelijk naar Lao koffie anders krijg je nescafe oploskoffie omdat ze denken dat we dit lekkerder vinden. Thee is ook overal te verkrijgen. De locale thee is een groene thee. Wil je iets vertrouwd vraag dan om Lipton tea, no milk, no lemon. Als je je koffie zwart drinkt vraag dan om café dam (dam is zwart).

Beerlao

Hét bier van Laos en het is spot goedkoop. Een fles Beerlao is groot (640 ml) en kost niet veel. Op minder toeristische plaatsen kost een fles soms slechts 7.500 of 8.000 Kip. Vaak kost een fles 10.000 Kip (dat is in augustus 2013 gelijk aan ongeveer 1 euro). Er is ook een donker bier te verkrijgen en ook blikjes kun je op sommige plaatsen kopen. Sins enige tijd is er ook een Beerlao Gold versie. Die is iets duurder en van speciaal geselecteerde (nog betere) ingrediënten zegt men.   

LaoLao

LaoLao is "whisky". De drank wordt vaak thuis gestookt van rijst of maïs. De smaak kan dus verschillen. Let wel op want deze wisky heeft minimaal 40% alcohol.

Restaurants

Uit eten gaan in Laos kan op verschillende manieren. In de grotere steden en toeristische plaatsen zijn erg veel restaurants met westers voedsel op de menu kaart. Ook lijkt iedereen hetzelfde menu te serveren en zelfs de  menukaart is in veel gevallen letterlijk gekopieerd. Loop een rondje langs de restaurants om de menukaart die altijd wel ergens buiten geplaatst is te bekijken. Voor de budget reizigers, wijk af van de hoofdstraat, de zijstraatjes zijn vaak net iets goedkoper en net zo goed!

De lokale bevolking gaat zelf bijna nooit uit eten in een restaurant (al neemt dat aantal door een groeiende middenklasse gestaag toe, vooral in Vientiane) en dus gebeurt het vaak dat er alleen maar toeristen in het restaurant zitten. Wil je meer met de locals eten? Ga dan ergens op straat bij een kraampje eten! Hier kun je echte Laotiaanse gerechten (of Vietnamese gerechten, door de aanwezigheid van zeer veel Vietnamezen in Laos) proeven voor fractie van de prijs die je betaald in een toeristen-restaurant!

De meeste restaurants zijn bij de mensen thuis en bestaan uit plastic tafels en stoelen met tl-verlichting. De keuken bestaat uit 2 gaspitjes en dus wordt je eten niet tegelijk met de anderen aan tafel geserveerd.

Het komt ook voor dat er geen Engels gesproken wordt en dus krijg je pen en papier om je bestelling op te schrijven. Regelmatig komt een maaltijd niet of een verkeerde maaltijd wordt geserveerd, ook al ben je de enige gast in het restaurant. Alles gebeurt in Lao-tijd dus heb vooral geen haast! Laat je hierdoor alsjeblieft niet afschrikken want het eten in de locale restaurantjes is vaak veel lekkerder en natuurlijk moet je ook het eten van het land proeven waar je verblijft! Die pizza kun je in Nederland ook wel eten!