Wadi Rum

Wadi Rum is een mooi woestijngebied in Jordanië. Veel toeristen komen hier voor een jeeptocht of een kamelentocht en om te overnachten in een bedoeïenenkamp in de woestijn.

Bezienswaardigheden Wadi Rum

Er zijn diverse type tours mogelijk: heb je weinig tijd dan kun je kiezen voor een tour waarbij je niet blijft slapen. Maar iedereen zal je toch aanraden om in ieder geval een nacht in de woestijn door te brengen, om te genieten van de sterrenhemel en de verandering van het licht. 

Tijdens een jeeptocht kun je het meeste zien in een korte tijd. De kortste tochten zijn vaak drie uur en kosten 35JD (incl overnachting). Je gaat dan naar Lawrence Springs. Na wat geklauter de berg op heb je hiervandaan een erg mooi uitzicht over de Wadi Rum. Verder bezoek je de mooie rode zandduinen van Umm Ishrin en de de rotsschilderingen van de Nabateeërs bij Jebel Khazali voordat je naar je kamp in de woestijn gaat.

Heb je meer tijd, dan kun je bijvoorbeeld voor 50JD een tocht doen van 6 uur waarbij je ook nog naar meer muurschilderingen gaat en naar de resten van de woning van Lawrence of Arabia. Verder bezoek je twee indrukwekkende rotsbruggen. De bruggen zijn door zand en wind uitgesleten.. Er is in de Wadi Rum zelfs nog een rotsbrug van 80 meter hoog, maar om hier te komen moet je een tweedaagse tour doen. Een langere tour is aan te raden omdat je, behalve het zien van nog meer bezienswaardigheden, ook meer tijd hebt om zelf de woestijn te verkennen. Zo beklommen we nog een extra zandduin en maakten we een tocht van een half uur door een kloof.

Voor de ultieme woestijnervaring kun je ook kiezen voor een tocht met een kameel of een wandeltocht. Er zijn opties die 2 uur op de kameel combineren met een paar uur in een Jeep, maar er worden ook meerdaagse kamelen of wandeltochten aangeboden. 

Tour boeken 

Om de Wadi Rum te verkennen, ben je aangewezen op een georganiseerde tour. Dit kun je vanuit Nederland of België regelen, ter plekke, bijvoorbeeld vanuit Aqaba of Wadi Musa (Petra) of ga gewoon op goed geluk naar het visitor centre.

De eerste optie is vaak duurder dan ter plekke boeken, en tenzij je speciale wensen hebt, zoals een meerdaagse voettocht of bergbeklimmen, is het niet nodig. Vanuit Aqaba of Wadi Musa kun je gemakkelijk een tour boeken, een telefoontje is normaal gesproken genoeg. Andere reizigers of hostelpersoneel kunnen je tips geven. Je krijgt in dit geval een eerlijke prijs, in de meeste gevallen reis je zelf naar Wadi Rum en word je daar opgewacht. Zelfs met een tip van een andere reiziger krijg je wellicht niet dezelfde tour als die andere persoon, omdat er, wanneer er weinig toeristen zijn, toeristen bij elkaar gestopt worden. Zowel in een jeep als wat het overnachten betreft. Zomaar naar het visitor centre gaan kan ook, er staan hier vaak mannetjes genoeg die je graag meenemen op een tour. Dit kan een goede deal opleveren, maar we hebben ook toeristen gesproken die zich onprettig voelden, doordat ze agressief belaagd werden. 

Waarschuwing: Boek je een tour, let dan op dat je echt Wadi Rum bezoekt en daar ook slaapt. Bij de kampen in Wadi Rum kunnen alleen jeeps komen en er zijn meestal maar een beperkt aantal tenten. Ben je in een kamp met tientallen toeristen of kan jouw bus zo naar de tenten rijden, dan ben je zeker niet in Wadi Rum maar in het nabijgelegen Disseh (vaak Rum2 genoemd). Ook woestijn en ook best mooi, maar niet in het beschermde gebied en daarom goedkoper. Hier komen vooral buitenlandse tourgroepen en operators die georganiseerde tours inclusief transport aanbieden uit Wadi Musa. Alleen door lokale bedoeïenen gerunde agencies mogen in Wadi Rum kampen hebben. 

Overnachten en Eten & Drinken

Bij de langere tours krijg je een lunchpakket mee. Als je geluk hebt neemt de chauffeur je mee naar zijn familie om bij authentieke bedoeïenen je lunch op te eten en een thee te drinken.

Overnachten in Wadi Rum doe je in zogenaamde bedoeïenenkampen. Verwacht echter niet dat hier echte bedoeïenen wonen. Deze kampen zijn gebouwd voor de toeristen. De meeste kampen heb een mooie setting naast een rots. Vaak  staan er een aantal kleine tenten voor 2 of 4 personen. Soms met een bed erin, soms met matrassen op de vloer. Verder is er nog een grotere tent waar gegeten kan worden, en een wc/douche gebouwtje. Eten wordt ter plekke bereid en bestaat vaak uit typisch Jordaanse gerechten. 's Avonds wordt voor entertainment gezorgd in de vorm van muziek in de tent of bij het kampvuur.