Openbaar vervoer Milaan

Breng je een bezoek aan Milaan? en wil je een naar de attracties van milaan of lekker shoppen in Milaan of naar een restaurantje in Milaan dan zijn er verschillende mogelijkheden om de stad met het openbaar vervoer te verkennen.

Metro

Hoewel je in Milaan eigenlijk heel goed alles kunt lopen is de metro zonder twijfel de eenvoudigste manier om door Milaan te reizen. Het metronetwerk bestaat uit drie lijnen:

  • M1: Rood Rho Fiera/Bisceglie naar Sesto 1 Maggio FS
  • M2: Groen Abbiategrasso naar Cologno nord/Gessate
  • M3: Geel San Donato naar Machiachini

Met deze lijnen kun je op alle belangrijke punten in Milaan komen. Doordat het metronetwerk ongeveer 85 metrostations heeft zul je afhankelijk van je accommodatie in Milaan bijna altijd in de buurt van een Metrostation zijn.

De metro’s rijden vanaf 6 uur ’s ochtends tot middennacht. Het is een gesloten systeem; je hebt dus een kaartje nodig om binnen te komen. Een enkele reis kost 1 euro. Wanneer je van plan bent op 1 dag veel gebruik van de metro te gaan maken dan is het slimmer een dagkaart van 3 euro te kopen . Deze is 24 uur geldig en hiermee mag je onbeperkt reizen (ook geldig voor de bus en tram). Ben je bijvoorbeeld een week in Milaan en ga je alles wat meer spreiden, dan zou je voor 9,20 een 10 rittenkaart kunnen kopen.

Het kopen van een metrokaartje kan 24 uur per dag in een kaartmachine.  De automaat werkt trouwens echt heel eenvoudig. Kies voor de Engelstalige optie en ik weet zeker dat iedereen eruit zal komen. Ook kun je de kaartjes kopen in een tabacshop (aangegeven met een 'T') of bij kleine tijdschriften standjes lang de straat.

Voordat je met de metro gaat is het handig eerst even te kijken welk station het dichtst bij de bestemming ligt. Behalve de dom is niet een ander station vernoemd naar een beroemd gebouw.

Ook moet je zoals bij elke metro eerst even kijken met welke lijn en in welke richting je moet gaan. Daarnaast is het handig dat je van te voren al weet op welk station je over moet stappen. Dit doe je het makkelijkst door een kaart te kopen van het metronetwerk. Dit kan in erg veel (boeken)winkels. Zo voorkom je dat je onder de grond loopt te dwalen op zoek naar de juiste lijn.

Let op: bij de kaartjesautomaten van grote stations staan veel bedelaars die je aanbieden te helpen bij de automaten. Let hier goed op je spullen en je geld.