Tel Aviv – Jaffa

Tel Aviv is een hippe bruisende, westerse stad en compleet anders dan het heilige Jerusalem. De stad heeft ruim 400.000 inwoners, wanneer je de buitenwijken daarbij optelt zijn het er zelfs meer dan een miljoen! Onder reizigers staat de stad Tel Aviv met name bekend om er te feesten, maar naast feesten en stappen heeft de stad nog veel meer te bieden. Het is de ideale plek om cultuur, strand, en stappen met elkaar te combineren.

Bezienswaardigheden Tel Aviv – Jaffa

In Tel Aviv is genoeg te doen om je een paar dagen bezig te houden, voordat je doorgaat naar bijvoorbeeld Jerusalem. Het is de ideale plek om te stappen en aan het strand te liggen, maar daarnaast kun je de activiteiten ook nog eens afwisselen met ruim voldoende cultuur!

Jaffa

Het oude gedeelte Jaffa in het zuiden van de stad is zeker de moeite waard om te bezoeken. In deze hoek aan de mediterrane zee ontvlucht je een beetje van het moderne hippe Tel Aviv. Vanaf een uitkijkpunt op Gan Ha Pisga, nabij het Jacobs Dream monument, heb je een mooi panoramisch uitzicht over de stad. Maar zodra je omdraait en richting de Sint Pieters Kerk loopt krijg zal je zien dat alles wat Jaffa is Tel Aviv niet is (en andersom).

In de kleine smalle straatjes van Jaffa zitten kunstenaars te werken in hun galerie. Hier kun je naar binnenlopen om hun werk te bekijken of te zien hoe de kunst gemaakt wordt. Iedere galerie heeft zijn eigen uitstraling in de mooi opgeknapte oude gebouwen.  In een aantal van deze gebouwen zijn ook spullen gevonden tijdens opgravingen. Deze worden tentoongesteld in een aparte ruimte van de galerie. Een extra reden om zo af en toe dus eens bij een galerie naar binnen te stappen.

Verder vind je in deze buurt nog het Jaffa Museum, een van de oudste havens ter wereld en de vlooienmarkt Shuk Ha Pishpishim, zoals ze deze in het Hebreeuws noemen.

Op de vlooienmarkt wordt alles verkocht wat je jezelf maar voor kunt stellen. Tweedehands kleding, beeldbuis tv’s spelletjes en alle andere dingen die je op een vlooienmarkt mag verwachten. Zodra je iets verder doorloopt over de Shuk Ha Pishpishim kun je in een van de omliggende straten ook antiek-, legerdump- of tapijtwinkeltjes vinden. Loop eens naar binnen en laat je verbazen hoeveel spullen er in een winkel verkocht kunnen worden. Ook wanneer je niets van plan bent om te kopen is het hele handelspelletje en de mensen die op straat Backgammon spelen al een hele attractie op zich.

Vind hier meer foto's van Tel Aviv Jaffa.

White City

The White City of de Witte Stad is door het UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Dit komt onder andere door de vele gebouwen die in de Bauhaus stijl gebouwd zijn. Bauhaus is een bouwstijl welke in het Duitse Weimar zijn oorsprong vond. In de jaren 30 emigreerde Joodse Duitsers naar Tel Aviv, waar zij vele nieuwe gebouwen in deze no-nonsense stijl ontwierpen. De meeste gebouwen in deze stijl die mooi opgeknapt zijn kun je vinden in het gebied van het Dizengoff Center en bij de Rothschild Boulevard. Wanneer je door deze centrale wijk van Tel Aviv loopt denk dan niet dat, omdat men overal het balkon potdicht heeft zitten, de mensen onvriendelijk zijn. Dit was namelijk een slimme manier van de bewoners om het kleine woonoppervlak dat ze hadden met een paar vierkantemeter uit te breiden. Het balkon werd gewoon betrokken bij de woonkamer door deze af te sluiten. De laatste jaren worden de huizen die worden opgeknap meestal weer hersteld met het originele balkon.

Neve Tzedek

De wijk Neve Tzedek is gebouwd in 1887 als buitenwijk en was de eerste Joodse wijk buiten de stad Jaffa. Enkele families ontvluchtte de drukke stad, op zoek naar wat meer rust en een eenvoudiger leven. Nieuwe lage gebouwen werden gebouwd met voor die tijd luxe voorzieningen zoals een toilet en badkamer. In de jaren 1900 werd de wijk gezien als een oase voor artiesten en schrijvers. Rond 1960 werd de wijk onderdeel van Tel Aviv. Daarmee kwam de wijk in verval en werden er plannen gemaakt om de wijk tegen de grond te gooien en er appartementen complexen te bouwen. Maar deze plannen zijn nooit van de grond gekomen. Rond 1980 werd besloten om de wijk te restaureren.  Nu is het een hippe wijk, met culturele hotspots en leuke unieke winkels.

Carmel Market

De Carmel Market of Shuk Hacarmel is de grootste markt in Tel Aviv en bestaat al sinds 1920. De markt of bazaar heeft een typisch oosters sfeertje, waarbij natuurlijk over de alle spullen die gekocht worden onderhandeld wordt. De opzet van de Carmel Market is lekker duidelijk en eenvoudig. De markt ligt voornamelijk in één straat. Het begin van de markt kun je vinden op het kruispunt van Allenby en King George Street (Ha-Melekh George). De markt loopt dan door tot aan het Carmelit Bus station. Heb je een auto gehuurd dan kun je deze ook hier gemakkelijk kwijt. 

De markt is opgedeeld in grofweg twee delen. Er is een stuk voor de elektronica en kleding en het andere gedeelte is vooral voor allerlei lekker eten, zoals vers groente en fruit, olijven, broden en snoep.

Je zal op de markt niet alleen toeristen tegenkomen, ook de locals komen hier graag shoppen. De Carmel Market is de goedkoopste plek in Tel Aviv om vers fruit en groente te kopen en mede daarom dus altijd wel gezellig druk. Vlak voor de Shabbat op donderdag en vrijdag kan het er drukker zijn, omdat er dan inkopen gedaan worden om op de Shabbat weer een lekker gerecht voor de familie te kunnen maken.

Israël is vrijwel volledig zelfvoorzienend wat groente en fruit betreft. Al het groente en fruit dat je dus op de markt ziet is ook in Israël verbouwd. De Carmel Market is iedere dag geopend, behalve op zaterdag.

Aangezien de Carmel Market lekker centraal ligt is het gemakkelijk te combineren met een bezoek aan Neve Tzedek en the White City.  

Nahalat Binyamin

Iedere dinsdag en vrijdag wordt de straat Nahalat Binyamin ( Tel Aviv-Yafo) compleet gevuld met allerlei kraampjes, waar je allerlei handgemaakte kunst en spulletjes kunt kopen. De ultieme droom van deze kunstenaars is om genoeg van de spulletjes te verkopen, zodat ze vervolgens een eigen galerie kunnen openen in de Jaffa wijk :) . Tot het zover is, verkopen vele Israeli's hier aan binnenlandse en buitenlandse toeristen hun zelf gemaakte waar. Aangezien de markt dicht bij de Carmel Market en andere bezienswaardigheden ligt, is deze gemakkelijk mee te pikken wanneer je in de buurt bent.

Levensky spice market

Een minder bekende markt onder de toeristen is de Levensky Spice market. Hoewel wij er geen ervaring mee hebben is het wellicht een optie om naar toe te gaan. Deze markt is er iedere vrijdagochtend twee uur lang.        

Tel Aviv Port

Bij goed weer kun je ook een wandeling maken over de Boulevard bij Tel Aviv Port. Aan deze boulevard zijn veel winkels te vinden die tot ‘s avonds laat open zijn en verschillende restaurantjes waar je ook buiten op het terras kunt gaan zitten. Tijdens onze trip in maart was het nog te koud om dat te doen, maar het schijnt dat tijdens de Sabath en in de zomer het gezellig druk is en mensen komen om te relaxen en te eten.

Eten en drinken

Genieten staat voorop in Tel Aviv, je vindt er dan ook eigenlijk bij alle toeristische hotspots wel leuke restaurantjes waar je gezellig kunt dineren. Overdag zijn er overal terrasjes waar je in de zon lekker wat kunt drinken of een klein gerechtje kunt bestellen. Restaurants die aan te raden zijn om te dineren zijn o.a. Boya Restaurant bij de Tel Aviv Port of Social Club Restaurant (Rothschild Blvd 45) dat in het Tel Aviv Yafo gebied ligt. Veel van de restaurants in Tel Aviv hebben een bar en een restaurant in een. Dus na je diner kun je blijven hangen aan de bar.

Stappen in Tel Aviv

Uitgaan is vooral bij jongeren een van de dingen waar Tel Aviv bekend om staat. Niet zo vreemd aangezien je er het hele jaar door kunt feesten. De Israeli's beginnen rond een uur of acht en gaan de hele nacht door. Aangezien de serveersters en barmannen betaald krijgen van de fooien die ze krijgen is het gebruikelijk om een goede fooi achter te laten (12%). Ook moet je altijd je paspoort meenemen aangezien bij de ingang meestal gecontroleerd wordt voordat je naar binnen mag. In de weekenden is het erg druk met mensen die van buiten de stad komen om te stappen, maar er is sowieso de hele week wel ergens een feestje.

Het grappige aan de bars en clubs in Tel Aviv is dat ze soms erg verstopt zitten. Op andere momenten kun je gewoon op het geluid afgaan. Er zijn verschillende gebieden in de stad die elk hun eigen muzieksoort promoten. Er zijn zelfs mensen, zoals Ido Weil, die je in kunt huren (met name voor bedrijven en groepen) die je de hele avond op sleeptouw kunnen nemen om je van evenementen met live muziek naar bars en clubs te brengen, zodat je een uitgebreid beeld krijgt van het nachtleven in Tel Aviv.

Vervoer

In heel Tel Aviv kun je groene fietsen vinden de je kunt huren op allerlei plekken in de stad en ergens anders weer kunt inleveren. Hoewel wij de fietsen niet gebruikt hebben lijkt het een ideale manier om op een leuke manier om de stad te verkennen. Soms zijn de afstanden net iets te groot om te bewandelen.

Je moet je eerst aanmelden bij Tel-O-Fun, vervolgens kun je overal in de stad een fietshuren in een van de vele docking stations.  De prijs wordt bepaald door een bedrag per dag, week of jaar en de tijd dat je de fiets daadwerkelijk gebruikt. Het eerste half uur is gratis en daarna betaal je 5 NIS (ongeveer 1 euro) per half uur voor het gebruik van de fiets. Zorg wel dat je de fiets na 24 uur hebt ingeleverd anders krijg je een boete van 2000,- NIS.