Visum / visa India

Je komt India niet in zonder een visum dat je van tevoren geregeld hebt. Zorg dus altijd dat je een visum hebt voor je in het vliegtuig stapt.  Heb je dit niet, dan wordt je op het vliegtuig terug gezet of mag je, met heel veel geluk en smeergeld een paar dagen op het vliegveld slapen terwijl er ondertussen een visum voor je geregeld wordt.

Regel je visum dus van tevoren:  als je gaat reizen of stage lopen, dan heb je een toeristenvisum nodig. Indien je stage gaat lopen, kun je het beste zeggen dat je gewoon gaat reizen, anders wordt het een heel ingewikkeld verhaal.

Het visum voor India is 180 dagen geldig vanaf het moment van afhalen. Houd er dus rekening mee dat je het visum niet te vroeg ophaalt. Let op soms worden alleen 90 dagen visa verstrekt!

Tegenwoordig kun je het visum voor India niet meer via de ambassade regelen, hiervoor is de organisatie VFS global aangesteld. Een andere optie is het visumburo in Den Haag of in Amsterdam. De kosten bedragen tegenwoordig € 65,- waarvan €15,- servicekosten. Kijk op http://www.indianvisaservice.nl/ voor de openingstijden van de kantoren in Den Haag en Amsterdam. Als je je paspoort in Den Haag voor de middag aflevert, kan je het de volgende dag na 16.30 weer ophalen. In Amsterdam duurt het 3 werkdagen. Check van te voren de website want de tijden kunnen oplopen tot 1 a 2 weken bij drukte. 

Wil je het visum zelf regelen, kijk dan op deze sites:

Informatie over wat je precies moet meenemen en het aanvraagformulier vind je ook op bovengenoemde website. Mocht je niet in de regio Den Haag of Amsterdam wonen, dan kun je ook een formulier van de website downloaden en uitprinten. Dit vul je in en stuur je dan per post (aangetekend) naar het visumbureau. Zij kijken de gegevens na en sturen jou je paspoort terug met het visum erin geplakt. Het bureau maakt wel eens een foutje (regelmatig zelfs) dus controleer de gegevens goed. Controleer met name of de data op je visum overeenkomen met de data waarop je door het land wilt reizen. Wanneer je via de post je visum regelt, heb je deze ongeveer binnen een week terug. Is dit te lastig voor je, dan kun je het visum ook bestellen via diverse visumbureautjes. Daar betaal je wel wat meer voor. Wil je het zelf relen dan kunnen Nederlanders op deze pagina de kosten berekenen voor hun visa.

Een andere populaire plek om het visum te regelen is Kathmandu (Nepal). Je moet dan wel rekening houden met een verwerkingstijd van een week.

In september 2010 heeft de Indiase ambassade laten weten dat iedere reiziger een recente kopie van zijn/ haar bankafschrift bij de visumaanvraag moet aanleveren wanneer je een multi entry visum wilt. Op het bankafschrift moet in ieder geval je naam en banksalo vermeld staan. Let op: het saldo mag niet negatief zijn!  

In feb 2011 is deze regel weer versoepeld. Een bankafschrift is nu alleen nog nodig als je opgeeft dat je werkloos bent. Heb je wel een baan, dan dien je werkgeversverklaring bij te voegen. Voor studenten geldt dat zij een bewijs van inschrijving van de IB Groep moeten meesturen.

Dus samengevat:

Je dient altijd de onderstaande zaken mee te sturen met je paspoort (voor single én dubbel entry):

  • 1 aanvraagformulier (te vinden op de website van het visumbureau)
  • 2 pasfoto's
  • origineel paspoort met een geldigheid van minstens 6 maanden en nog 2 lege bladzijden naast elkaar
  • werkenden: een werkgeversverklaring
  • zelfstandigen: een kopie K.v.K. plus bankafschrift
  • pensioen- en uitkeringsgerechtigden: een kopie bankafschrift waarop de inkomsten staan vermeld én een ingevulde undertaking
  • studenten: een bewijs van IBG registratie én een ingevulde undertaking 

Een double entry visa geldt ook alleen voor de omliggende landen. Ga je naar India en vervolgens weer terug naar Nederland om na drie maanden weerterug te keren naar India, kom je het land niet meer in. Je wordt wel (met een double entry visa) vanuit b.v. Nepal binnengelaten.

Voor meer info: volg het forumtopic Geen Visum India