De vliegvelden van Londen

Londen heeft 5 verschillende vliegvelden. Stansted en Gatwick zijn populair bij budget reizigers, maar kijk zeker ook eens naar het niet voor de hand liggende Londen City. Wij geven informatie over de de vervoersmogelijkheden met bus, trein en metro vanaf en naar de verschillende vliegvelden.

Stansted Airport

Dit is het budget vliegveld van Londen. Wanneer je met een budget maatschappij zoals Easyjet (vanaf Schiphol) of Ryanair (vanaf Eindhoven en Weeze) naar Londen vliegt zal je waarschijnlijk hier landen. Een retourtje voor minder dan €50,- (excl. bagage kosten) is een heel realistische prijs. Zie voor tips ook goedkoop vliegen.

Dit vliegveld is duidelijk van opzet en goed bewandelbaar. De douane en inchecken gaan vrij snel, een uur totdat de gate sluit moet hier voldoende zijn. Er zijn genoeg faciliteiten van winkeltjes tot restaurantjes. 

Het vliegveld ligt relatief ver van het centrum van Londen.  Je moet rekening houden met een reistijd (incl. wacht en overstaptijden) van 1 tot 1,5 uur tot het centrum van Londen. Van en naar de stad kan met de trein en met de bus. Met de bus is het makkelijkst en goedkoopst.  Met National express koopt je een kaartje tot Statford voor 8 pond enkele reis, een  retourtje (3 maanden geldig) kost15 pond. Je kunt ook naar Victoria enkele reis voor 10 pond (retourtje 19 pond). Stratfort station ligt in zone 3, je kunt hier overstappen op de DLR of de Jubilee line. Het is een groot station waar je ook je Oysterkaart kunt kopen. Afhankelijk van de drukte op de weg doet de bus 45-60 minuten over Stansted-Stratfort. Naar Victora doet de bus er minimaal een uur over.

Bussen van National Express gaan op piektijden om de 10 minuten en altijd minimaal 2 keer per uur. Vanuit Londen kan je ook weer op dezelfde manier terug, een kaartje kan je dan in de bus kopen. Behalve de National Express zijn er nog andere minder aantrekkelijke bussen. Alleen de Easyjet bus is handig wanneer je met Easyjet hebt gevlogen, koop je dan gelijk je kaartje dan is dit goedkoper dan de National Express. De frequentie van de bus is minder goed.

Een andere optie is om de trein te nemen naar Londen, dit is echter niet sneller en bijna 2 keer zo duur.

Londen City Airport

Een klein vliegveldje in het hart van Londen. Ideaal als je snel in het centrum van Londen wil zijn. Omdat het vliegveld zo klein is ben je ook zo door de douane heen. Het vliegveld is vooral in trek bij zakenreizigers. Er gaan meerdere directe vluchten per dag vanaf Amsterdam.

Op tijden die voor zakenreizigers niet populair zijn zoals midden op de dag is het soms al mogelijk een enkele reis te boeken voor maar €50,- Wanneer je ook kijkt naar de kosten die je op de andere vliegvelden moet maken om naar Londen centrum te komen en de kosten van het meenemen van bagage bij budget maatschappijen kan vliegen naar Londen City opeens wel eens de goedkoopste optie zijn.

Wil je wel vliegen in de ochtend of aan het einde van de middag reken dan op €200-€300 voor een retourtje. Het vliegveld ligt aan de DLR en in 16 minuten ben je met de DLR op Bank in hartje Londen.

Londen Heatrow

Het grootste vliegveld van Londen waar vrijwel alle intercontinentale vluchten vandaan vertrekken. Is Londen je eindbestemming dan kan je waarschijnlijk goedkoper vliegen op een van de andere vliegvelden. Ook voor reistijd en comfort naar het centrum zijn er betere opties.

Is Londen niet je eindbestemming maar vlieg je door dan kan je niet om Heatrow heen. Heatrow is helaas al een paar jaar regelmatig  een zooitje door verbouwingen, stakingen en problemen met de apparatuur. Zorg dus dat je ruim van te voren zeker 2 tot 3 uur voordat je gate sluit op het vliegveld aanwezig bent.

Naar Heatrow ga je met de Piccadily metro lijn. Check wel van te voren of deze niet toevallig gesloten is voor onderhoud. Zorg ook dat je weet vanaf welke gebouw je vertrekt. Heatrow heeft namelijk meerder metro stations. Vanaf het centrum van Londen zit je echt minimaal een uur in de metro tot Heatrow. Geen pretje met al je koffers in een bedompte metro, maar wel de goedkoopste optie. De trein kan ook maar is veel duurder.

Londen Gatwick

Gatwick is een luchthaven die veel gebruikt wordt door budget maatschappijen. Je kunt hierheen met EasyJet vanaf Amsterdam. Gezien de reistijd, en de transport kosten naar hartje Londen is dit vliegveld een iets minder goede optie dan het andere budget vliegveld Stansted.

De goedkoopste optie om vanaf Gatwick naar hartje Londen te komen zijn de bussen van National Express of de Easyjetbus. National Express gaat het vaakst en kost 7 pond naar Victoria. De reistijd is afhankelijk van de drukte op de weg tussen de 75 minuten en 2 uur. Met een half uur tot een uur reistijd is de trein veel sneller, de speciale Gatwick express kost echter meer dan twee keer zoveel als de bus. Er zijn ook andere goedkopere treinen maar die doen er dan wel weer langer over.

Londen Luton

Bereikbaar vanaf Amsterdam met Easyjet. Je kunt vanaf hier met de bus naar Vitoria station, de reistijd is afhankelijk van de tijd van de dag ongeveer 1 tot 1,5 uur.Je betaald voor een green line ticket 14 pond, de easyjetbus die je online boekt is meestal een goedkopere optie.

Een andere optie is de trein, per gratis Shuttle bus ga je naar het op 5 minuten van de luchthaven gelegen Luton Airport Parkway treinstation vanaf daar ben je met 25 minuten op St. Pancrass station. Met dezelfde trein kan je ook naar Londen Blackfriars of Londen Bridge.

Je kunt vanaf Luton ook makkelijk naar andere steden zoals Oxford.