Xi'an

Xi'an is de hoofdstad van de provincie Shaanxi. De stad is één van de oudste steden en was in vroegere tijden zelfs de hoofdstad van China. Xi'an wordt door veel reizigers aangedaan, omdat deze stad valt binnen het bekende driehoekje, Beijing, Xi'an en Shanghai. Als je ongeveer twee weken de tijd hebt om China te bekijken wordt deze route vaak aangedaan. Xi'an is gemakkelijk te bereiken via de trein. Vanuit Beijing en Shanghai gaan er elke dag nacht en dagtreinen, maar Xi'an heeft ook een vliegveld en er stoppen ook veel bussen. Er zijn veel hostels te vinden en de meeste bieden een gratis ophaalservice aan op het treinstation. Het centrum van Xi'an (oldtown) ligt ommuurd.

De muur van Xi'an is één van de best bewaarde stadsmuren van China. De omtrek van de muur is 13,7 km. Binnen de stadsmuren is alles vrij gemakkelijk te lopen. De binnenstad is verdeeld in vier delen, Noord, Zuid, West en Oost. Dit is gemakkelijk,omdat in elk deel ook de straat begint met Noord, Zuid, West of Oost. Zo raak je niet snel verdwaald. In september 2011 zal de eerste metro van Xi'an klaar zijn. Deze zal van de Noordkant naar de Zuidkant lopen. Dit zal het verkeer hopelijk ten goede komen, want in Xi'an is het verkeer een chaos.

 

Bezienswaardigheden Xi'an

Xi'an wordt voornamelijk bezocht, omdat het Terracotta leger, één van de beroemdste archeologische ontdekkingen van de vorige eeuw, hier niet ver vandaan ligt. Met 20 minuten ben je ter plaatste. Je kunt hier op verschillende manieren komen, via de bus, de taxi of met een toer. Tours worden door elk hostel aangeboden. Deze zijn rond de  30 (student)/35 euro. Dit is inclusief het vervoer, Engelstalige gids, entree van het Terracotta leger en Mausoleum Qin Shi Huang en lunch. Enige nadeel is dat je langs een souvernirshop met miniaturen van het leger moet. Als je niet met een tour gaat is de entree 150Y, maar voor een student de helft. 

Zelf een toer regelen is echter ook erg makkelijk. Het busstation ligt net buiten de stadsmuur en daar gaan verschillende bussen naar de ingang van het Terracotta leger. Let wel op welke bus je neemt. Bus 306 is de locale bus, die je voor 7Y naar de ingang brengt. Naast deze bus staat bus 914 met een hoop mensen die je naar binnen lokken. Deze bus maakt onderweg geen stops meer, maar je betaald er wel 80Y voor! Een studentenkaart geeft je de helft korting aan de ingang. Voor zo'n 100 Yuan loopt een Engelstalige gids met je mee.

De stadsmuur van Xi'an is zoals boven al beschreven, één van de best bewaarde van China. Deze muur is dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken (entree 20Y). Voor ons Nederlanders zeker een leuk tripje, want boven op de muur kun je voor 40 yuan (en 200Y borg) een fiets huren voor 1,5 uur en de muur helemaal rondfietsen. Ook tandems zijn te huur (80Y + 200Y borg).

De Bell en Drumtower zijn twee imposante gebouwen in de binnenstad. De Belltower diende ervoor om men te laten weten dat de zon onderging en de stad ging sluiten. Zo konden de mensen voor het donker binnen zijn. De Drumtower diende er juist voor om te laten weten dat de zon opkwam en de poorten weer opengingen. Bij de drumtower zijn vele soorten drums te vinden en vinden ook vaak shows plaats.

De moslimwijk ligt naast de Drumtower en is even iets anders. Het is een gezellig buurtje waar geen auto's mogen komen. Overal op straat kun je lekker eten en ze hebben een kleine bazaar (denk aan de bazaren in bijv. Turkije). De grote attractie van de moslimwijk is de oudste Moskee van China. Deze ligt midden in de moslimwijk in de bazaar. Het wordt nog steeds gebruikt door de Chinese Moslims en is helemaal in Chinese stijl gebouwd.

Buiten de stad vind je de Grote Wild Goose Pagode (entree terrein 60Y en pagode zelf 65Y) en de Kleine Wild Goose Pagode. Dit zijn twee hoge torens en ze zijn meer dan duizend jaar oud. 's Avonds om 21.00 uur is er een lichtshow bij de Grote Wild Goose Pagode. 

Ook buiten de stadsmuren ligt het Shaanxi History Museum. Hier worden verschillende archeologische vondsten uit de provincie tentoongesteld. De meeste infobordjes bij de stukken zijn in het Engels. Het museum is modern ingericht en chronologisch ingedeeld, en diverse tijdperken worden toegelicht met filmpjes. Hoogtepunt zijn de negen terracotta-soldaten en vier terracotta-paarden die hier staan zonder glas er omheen, dus je kunt ze goed zien én op de foto zetten. Toegang tot het museum is gratis als je je paspoort kan laten zien.

Vanuit Xi'an worden veel tours georganiseerd naar Tibet. Als Tibet weer is geopend voor buitenlanders een leuke optie om je reis voort te zetten. Ook verdere tochten naar de QinLing bergen (panda's) of Chengdu (panda center) zijn vanuit Xi'an goed te bereiken met de bus over wegen waar wij alleen maar jaloers over kunnen zijn.