Visa / Visum Canada

Visum

Voor een reis korter dan zes maanden naar Canada heb je in principe geen visum nodig. Je dient over een  paspoort te beschikken dat tenminste geldig is tot een dag na terugkomst en een ticket het land uit is verplicht. In het vliegtuig zal je een zogeheten declaration formulier moeten invullen. Hier vul je, naast je persoonlijke gegevens, ook verblijfsduur en verblijfsadres in. Tevens dien je een aantal vragen te beantwoorden over een aantal goederen. Met dit ingevulde formulier ga je naar de douane en daar krijg je een aantal vragen te beantwoorden (doorgaans over het doel van je bezoek aan Canada) en als alles in orde is, krijg je een stempel in je paspoort. Toeristenvisa voor langer dan zes maanden worden doorgaans niet afgegeven.

Working Holiday Visum

Een working holiday visum (ook wel International Experience Canada) geeft je de mogelijkheid om gedurende 12 maanden in Canada te werken. Dit visum gaat in bij aankomst in Canada. Je kunt een working holiday visum voor Canada aanvragen indien je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent een Nederlands ingezetene;
  • Je bent tussen de 18 en 30 jaar oud;
  • Je hebt tenminste $2500 om de eerste maanden van je verblijf te kunnen betalen en kan dit aantonen;
  • Je hebt een gezondheidsverzekering die geldig is in Canada gedurende je gehele verblijf;
  • Je hebt niet eerder het visum gebruikt. Je mag als Nederlander slechts tweemaal gebruik maken van dit visum en dit mag niet tweemaal in eenzelfde categorie zijn;
  • Je betaalt de benodigde fee van 110 euro (prijspeil maart 2013).

Dit visum gaat in bij aankomst in Canada en is een jaar geldig. Je kunt het land wel tussentijds verlaten en terug keren op het zelfde visum. Je hebt tot het einde van het jaar waarin het visum wordt uitgegeven om Canada binnen te gaan. Je visum gaat op dat moment in.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus je moet er snel bij zijn. Doorgaans start de aanvraag procedure in februari. De afgelopen jaren waren er elk jaar slechts 600 plaatsen beschikbaar. Er zijn twee categorieën: Working Holiday (480 plaatsen) en Young professionals (120 plaatsen). Bij de eerste categorie heb je een open visum. Dat betekent dat je ter plaatse een baan kan zoeken. Je mag 12 maanden in Canada werken en er is geen maximum per werkgever aan verbonden. Indien je al een baan of een stage hebt gevonden, kun je als Young Professional een visum aanvragen.

Het aanvragen van een visum kan online en duurt ongeveer 8 weken. Je hebt in ieder geval een kopie van je paspoort nodig en een bewijs dat je de participation fee hebt betaald. Tijdens de aanvraagprocedure kunnen er nog andere documenten nodig zijn. Daarnaast dien je, als je in de Young Professional categorie een visum aanvraagt, een bewijs van de baan/stageplek meesturen met o.a. informatie over het bedrijf en duur van het contract. Meer informatie kun je vinden via de website van de Canadese regering