Rila

Rila is bekend vanwege het Rila Klooster. Een Unesco World Heritage site en de bekendste attractie van Bulgarije. Het klooster verdient dit ook zeker. Van buiten ziet het er ruig uit, maar van binnen is het een sprookjesachtig gebouw. De klooster kerk is helemaal beschilderd met iconen.

Het mooist is het klooster in het ochtendlicht als de zon net opkomt er zijn dan ook nog amper mensen. Je kunt in het dorpje Rila slapen en de eerste bus nemen of liefhebbers kunnen ook in het klooster zelf slapen. Je slaapt dan in een monniken cel.

Als je weinig tijd hebt om Rila te bezoeken is dit ook heel goed mogelijk als een dagtrip vanuit Sofia. Het is wel even zoeken naar een betaalbare excursie en het beste is het om de excursie via je hostel te boeken. Prijzen liggen rond de 30 euro voor een dagtrip naar het Rila klooster. Voordeel is ook dat je dan onderweg ook nog wat stops kunt maken op wat mooie punten in de bergen.

Wanneer je de tijd ervoor hebt is het ook de moeite om vanaf het Rila klooster de korte wandeling (ongeveer 20 min) te maken omhoog de bergen in de naar de tombe van St Ivan.