Klimaat en beste reistijd Bulgarije

Wat is de beste reistijd wanneer je een backpack of zelfstandige rondreis wil maken door Bulgarije?

Klimaat

Centraal Bulgarije heeft een landklimaat met temperaturen van 28 graden in de zomermaanden (juli en augustus) en rond het vriespunt in de wintermaanden (december en januari. Aan de zwarte zeekust zijn er meer gematigde temperaturen. 

Gedurende het hele jaar valt de meeste neerslag in de bergen. In de winter kan je hier zeker sneeuw verwachten. Wil je skiën dan kan dat in de winter bij een van de Bulgaarse ski resorts.

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde temperatuur 2 6 10 15 20 24 26 27 23 17 10 4
Neerslag (mm) 31 34 37 49 78 75 56 49 38 35 53 44

 

Beste reistijd

De zomermaanden (Juli en Augustus) zijn goede maanden wanneer je zelfstandig wilt reizen. Het is dan over het algemeen lekker weer en alle attracties zijn open. Er zijn veel interrailende studenten in Bulgarije en de hostels zitten gezellig vol. In de zomermaanden zijn er ook de meeste (gratis) festivals zoals het Bansko International Jazz festival en het Spirite of Burgas festival.

Een nadeel is wel dat het dan  wel hoogseizoen in Bulgarije is en dus er ook veel toeristen met een packagetour in het land zijn. Ga je bijvoorbeeld naar Sofia dan zal dit weinig verschil maken. Maar wanneer je naar  de zwarte zee kust dan kan je in deze periode overvolle stranden en hogere prijzen verwachten. 

April, mei, juni en september hebben over het algemeen ook nog prima weer. Prijzen liggen wat lager en aan de zwarte zee kust hoef je niet te vechten om een bedje. Rond de christelijke feestdagen zoals Pasen moet je er rekening mee houden dat het in de kloosters zoals het Rila Klooster extra druk is met lokale pelgrims. 

Tenzij je echt komt om te skiën worden de wintermaanden niet aangeraden. Steden zoals Sofia liggen er vaak koud en druilerig bij en nodigen niet uit tot een bezoek.