Geld en budget Bosnie en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina is een van de goedkoopste landen in de Balkan om te reizen of te backpacken.

Geld

De munteenheid van Bosnië en Herzegovina is de konvertibilna marka (KM). Voor een euro krijg je 1,95 KM. Er zijn zowel briefjes als muntjes. In bijvoorbeeld stadbussen is het lastig en soms helemaal niet geaccepteerd om met groot geld te betalen het is dan ook slim om je briefjes zo snel mogelijk te wisselen in wat kleiner geld. Euro's worden in toeristenwinkels soms ook geaccepteerd.

Pinnen en geld wisselen.

Er zijn meer dan genoeg pinautomaten in Bosnië en Herzegovina. Met mijn ABN AMRO pas was het geen enkel probleem een automaat te vinden maar enkele andere reizigers hadden meer moeite een automaat te vinden die hun pasje accepteerde. Een andere optie is geld wisselen. In grote steden zoals Sarajevo en Mostar zijn genoeg wissel kantoortjes. 

Budget

Bosnië en Herzegovina is een prima budget bestemming. Je kunt in de grotere steden een dormbed vinden voor rond de 10-12 euro per nacht. Ben je samen op reis dan kan je voor het zelfde bedrag per persoon een tweepersoonskamer vinden. Eten en drinken hoeft niet veel te kosten voor de reiziger die oplet, lokale gerechten en fast food zoals pizza is het goedkoopst. Voor minder dan 5 euro heb je een avondmaaltijd incl. drankje. Voor ontbijt en lunch zijn er genoeg supermarkten en bakkerijen. Musea zijn over het algemeen ook maar 1 of 2 euro aan entree. Prijzen voor het openbaar verschillen nogal per route bijvoorbeeld de drie uur trein tussen mostar en Sarajevo kost maar €5 euro ga je met de bus dan ben je echter €10 euro kwijt. Er zijn genoeg toertjes en leuke activiteiten zoals raften waar je extra budget voor uit kunt trekken. De meeste backpackers zullen gemiddeld tussen de €30-€50 euro per dag uitgeven.