Rurrenabaque – Pampas Tour

De rit van La Paz naar Rurrenabaque daalt af door de bergen van de Cordillera Real, langs de ´death road´ en duurt in totaal 18 uren. Zigzaggend rijden we door de groene bergen richting de amazone over een modderige weg die slechts breed genoeg is voor een voertuig. Helaas is er hier verkeer van beide kanten en moet de chauffeur voortdurend richting de afgrond om een ander voertuig te laten passeren. Voor iedereen die dit nog nooit heeft mee gemaakt zenuwbrekend maar na twee maanden Zuid Amerika kijken we hier niet meer van op. Met Zuid Amerikaanse muziek dat veel te hard uit de luidsprekers schalt, rijden we de weg af naar Rurrenabaque. Vanaf hier boeken we een drie daagse Pampas Tour die ons op een bootje meeneemt over de rivier de Amazone in. Vanaf Rurrenabaque zitten we ongeveer drie uren in een jeep naar Santa Rosa waar we lunchen voordat we naar de rivier rijden. Bij de rivier moeten we een tijdje wachten totdat de voorgaande tours terug zijn gekomen en we op die boot de rivier op kunnen. De temperatuur is hier vele graden hoger en binnen enkele minuten op de boot zien we verschillende dieren aan ons heen voorbij gaan. Honderden alligators, zwarte kaaimannen, schildpadden, gekleurde vogels in verschillende maten en enorme capybari´s (soort waterzwijnen) leven in en om de rivier. Na drie uren varen komen we aan bij onze ecolodge in de jungle. Na een diner zien we een prachtige zonsondergang en gaan we ´s avonds nog maals het water op om de jungle te ervaren bij nacht. De alligators zijn voornamelijk ’s nachts actief en zien we hun ogen reflecteren in het licht van de maan. De geluiden van de dieren om ons heen is speciaal nu we weinig meer kunnen zien en alleen kunnen horen hoe de dieren in de Amazone actief worden bij nacht. 

De volgende morgen gaan we lopend richting het moeras. We hebben allen laarzen gekregen die volledig lek zijn. Na enkele stappen in het soppige moeras staan onze laarzen dan ook vol met water. Zelfs als de laarzen niet lek zouden zijn zou het water er alsnog inlopen omdat het water tot onder mijn liezen komt. Nu ben ik zelf 1,69m maar zelfs mijn vriend met zijn 1,86m stond tot over zijn knieën in het water. We moeten ons opsplitsen om op zoek te gaan naar anaconda´s. Het eerste wat ik dacht is alsof ik die hier tegen wilde komen in het water. Na lang zoeken weten we een anaconda te vinden, mijn vriend wordt zelfs opgeschrikt van een kleine alligator, die een hoop water doet opspatten en geschrikt ervan doorgaat. Na de lunch krijgen we tijd om even bij te komen in de hangmatten, wat heerlijk ontspannend ligt. In de namiddag opnieuw het water op om piranha´s te vangen. Daarnaast zien we nog enkele roze rivierdolfijnen zwemmen. Er is de mogelijkheid om ook het water in te gaan maar nadat we net op piranha’s hebben gemist enkele meters verder laten velen van ons dat afweten.

De laatste dag varen we nog iets verder over de rivier, zien we nog meer alligators, zwarte kaaimannen, schildpadden, gekleurde vogels en capybari’s in en om de rivier. Daarna varen we terug naar de lodge voor een laatste lunch voordat we verder terugvaren naar het vertrekpunt. Waar vandaan we met een jeep weer terugrijden naar Rurrenabaque.

Als alternatief is er ook de mogelijkheid om vanaf La Paz naar Rurrenabaque te vliegen in ongeveer 55 minuten voor ongeveer 500 Bolivianos per enkele vlucht (Mei 2010). De Tour was toen 600 Bolivianos wat ongeveer 60 euro ongerekend is. De tour biedt je een korte blik in de Amazone en vond het persoonlijk een goede ervaring!