Klimaat en reistijd bolivia

Klimaat

De zomermaanden in Bolivia zijn de maanden november tot en met maart. Deze maanden zijn warmer en natter. De wintermaanden zijn de maanden april tot en met oktober, deze maanden zijn kouder en droger. Het klimaat van Bolivia wordt vooral bepaald door op welke plaats je bent, en op welke hoogte deze plaats zich bevindt. Bolivia heeft drie regio’s de zogenaamde Altiplano, de sub Andes regio en de tropische laaglanden

De altiplano is een gebied boven de 3500 meter. Hier bevinden zich de steden zoals La Paz en Oruruo en ook gebieden zoals de Salar Uyuni. Er valt weinig neerslag in het gebied wel kan er een koude wind staan. Op zonnige dagen kan het warm zijn wanneer je in de zon loopt maar in de schaduw is het gelijk weer koud.

In de sub Andes vallen steden zoals Chochabamba en Tarija. Deze steden bevinden zich in valleien in de andes

De tropische laaglanden is een regio in het oosten van Bolivia, hier bevinden zich steden zoals Santa Cruz en Beni. In dit gebied is het vochtig en warm, hier valt de meeste regen.

Reistijd

Ongeacht de periode van het jaar dat je naar Bolivia gaat je moet altijd rekening houden met koud als met warm weer.. Neem zowel winterkleding als zomerkleding mee.

Je kunt het hele jaar in Bolivia reizen. Voor de Altiplano wordt de winter (april tot en met oktober) als de beste reisperiode gezien, omdat het dan droger en helder is. De maanden juni en juli zijn echter wel erg koud.

Voor plaatsen in de tropische laaglanden zoals Santa Cruz zijn de maanden mei tot en met september de beste maanden.

Bolivia heeft niet echt een hoog en laag seizoen voor toeristen, welke periode van het jaar je gaat maakt dan ook weinig uit voor je budget. Wel zijn er bepaalde festivals, zoals het beroemde carnaval in Oruro waar veel toeristen op af komen. Deze festivals kunnen een goede reden zijn om je reis naar Bolivia mee samen te laten vallen, reken dan wel op hogere kosten voor accommodatie en zorg dat je dit van te voren geregeld hebt.