Duiken in de Blue Hole

Rond Belize ligt het op 1 na grootste koraalrif ter wereld. De grootste attractie voor duikers is de Blue Hole.

De Blue Hole is een perfect rond gat van 222 meter diep midden in een verder ondiep rif. Vroeger lag alles bovenwater en waren er grotten met ondergrondse rivieren. De Blue Hole is een deel waar het dak van zo'n grot is ingestort.

Voor duiken in de Blue Hole moet je een Advanced duiker zijn. Je gaat onder begeleiding naar 44 meter diepte om daar de 45 meter lange stalactieten te bekijken. Het is voornamelijk een thrilldive, omdat je zo diep gaat en omdat je afdaalt langs een steile wand. De kans dat je haaien ziet op deze duik is behoorlijk groot.

Tours naar de Blue Hole kan je regelen op Caye Caulker of in Hopkins. Qua afstand maakt het niet veel uit van waar je het doet. Het is namelijk vanaf beide locaties ongeveer 2 uur varen. De duiken worden meestal aangeboden als een dag tour met in totaal 3 duiken. De eerste duik is direct naar 44 meter diepte. De andere twee duiken zijn over het algemeen mooier qua onderwaterleven dan de Blue Hole duik. Vooral de laatste duik bekend als the aquarium is echt prachtig.

Tussen de duiken door ga je lunchen op half Moon Caye, een mooi eiland waar ook de zeldzame boobie bird en diverse andere vogels nestelen.

Duikscholen doen niet moeilijk over het aantal duiken, of welk certificaat dat je hebt. Ook wordt er door een aantal duikscholen in grote groepen van 20 man gedoken, met maar één Dive Master. Afhankelijk van de duikschool heerst er soms ook een beetje een macho cultuur rond het duiken op de Blue Hole. Sommige duikscholen wuiven verzoeken, bijvoorbeeld om mee te gaan maar niet zo diep te duiken omdat je te weinig duiken hebt, gemakkelijk weg en kunnen je het gevoel geven dat je staat te zeuren.

Duiken op deze diepte is echter niet geheel zonder risico. Het kan namelijk stikstofnarcose veroorzaken en dat heeft een raar effect op je bewustzijn. Het is geen alles of niets effect wat 'zomaar' bij 35 meter begint. Zelfs ervaren duikers merken het wanneer ze onder de 27-28 meter meer moeite krijgen met bepaalde eenvoudige handelingen. Onder de 30 meter diepte kun je bijvoorbeeld ook lichter in je hoofd worden. Uiteindelijk kan het voorkomen dat je niet meer weet waar je mee bezig bent. Voor je eigen veiligheid wil je dat je dit gevoel in ieder geval kunt herkennen en wil je weten hoe je moet handelen. Gemiddeld sterft er ieder jaar één duiker tijdens een Blue Hole duik. Daarom moet je goed afwegen wat de risico’s zijn voordat je wat boekt en bij welke duikschool je jezelf het beste voelt. Er staan veel recensies op internet die je een goed beeld kunnen geven en je keuze kunnen vergemakkelijken.

Een dagtrip vanaf Caye Caulker kost rond de US $225 (€175,-) en is inclusief het entreegeld voor het Nationale Park waarin de Blue Hole ligt.  De Blue hole staat op de lijst van top duiklocaties. Niet alle maatschappijen duiken iedere maar om de dag. Heb je maar beperkt de tijd informeer dan zo vroeg mogelijk, zodat je de reis hierop kunt aanpassen.

Naast de Blue Hole zijn er ook andere duiklocaties die gemakkelijker en goedkoper zijn. Deze worden meestal ook maar weer door een paar duikscholen aangeboden, dus rondshoppen loont. Verder zijn de meeste duikscholen maar een paar uurtjes per dag open in de avond. Iedereen duikt namelijk overdag op de Blue Hole, en pas nadat men terug is gaat de shop weer open.