West Australië de hoogtepunten

Over West-Australië wordt ook wel gezegd dat het het echte Australië is. Met zijn droge, hete klimaat bijna het gehele jaar door, duizenden kilometers aan verlaten wegen door de 'middle of nowhere' omgeven door kilometers roestbruin-oranje kleurende ijzervlaktes, termietenhopen zo hoog als bomen en krokodillen, zou dit weleens goed het geval kunnen zijn. De enorme diversiteit aan landschappen zijn indrukwekkend; van het diverse tropische noorden langs woestijnlandschappen tot de zuidelijke wouden en vruchtbare gebieden.

Maar dit typische Australische beeld is niet het enige waar West Australië uit bestaat. West Australië is zeer divers. Het uiterste zuidpuntje van het westelijk deel is een wereld van verschil met het uiterste noordpunt. Zo is de temperatuur in zuid-west Australië over het algemeen een stuk koeler, zeker in de winter kan het s’nachts toch wel tegen het vriespunt komen en is het er groen, heuvelachtig en de kustlijn is ruig met kliffen van wel 100meter hoog. Richting het noord-westen echter zul je je het grootste gedeelte begeven op verlaten wegen met de bekende gele bordjes langs de wegen en alleen het gezelschap van de vele kangoeroes (helaas ook veel dode kangoeroes), krokodillen, slangen en dingo’s. De bekende roadhouses die je onderweg tegenkomt, lijken wel in de tijd stil te hebben gestaan en zouden zo een filmdecor kunnen zijn. Maar in het midden van West-Australië, boven Perth, zul je nog een geheel ander natuurgebied passeren waarin je je ogen uitkijkt op de slingerdeslang weggetjes door de op glooiende heuvels gelegen wilde-bloemen velden met de vreemdste type bloemen in alle kleuren, soorten en maten. De als een puzzel aan elkaar grenzende graanvelden die oneindig doorlopen en uiteindelijk ogenschijnlijk samensmelten met de turqoise-blauwe heldere zee en de kangoeroes die plaats hebben gemaakt voor de witte schapen, maken van dit deel van West-Australië een perfect levend schilderij.

De hoofdstad van West-Australië is Perth. In deze stad woont ook gelijk 75 % van de bevolking van deze staat, namelijk  +/- 1.659.000 mensen. Perth is de 4e grootste stad van Australië qua bevolkingsaantal.
Wanneer je in Perth bent, moet je zeker even een bezoekje brengen aan Kings Park. Vanaf deze heuvel heb je een geweldig uitzicht op de skyline van Perth. En als het mooi weer is, is het een gezellige bedoening in het park met picknickende gezinnen, verliefde stelletjes en sportende mensen. In het seizoen, staat het park vol met mooie, unieke wilde bloemen.

Perth is een goede uitvalsbasis om reisgenoten te zoeken om verder door Australië te reizen, werk te zoeken en een auto te kopen. In alle hostels vind je wel ophangborden met vele briefjes waar mensen zoeken naar reisgenoten, hun auto proberen te verkopen of werk aanbieden.

Top 10 must do/see’s West Australië

Natuurlijk kun je heel gemakkelijk alle toeristische attracties afgaan van West Australië, er zijn er genoeg. Hieronder vindt je een lijst met een combinatie van de hoogtepunten die je niet mag missen gecombineerd met minder gangbare 'must-see's/do's. 

Roggen aaien in het wild in Hamelin Bay 

De baai bij Hamelin Bay, Half uurtje ten zuiden van Margaret River, is heel bijzonder. In het ondiepe zeewater komen hier vriendelijke zeeroggen met een spanwijdte van wel 2 meter, de mensen opzoeken. Ze willen geaaid worden, zwemmen over je voeten heen en ze zijn niet schuw voor een lekker visje uit je hand. Een hele aparte ervaring die je niet snel ergens anders zou kunnen vinden. Een must-do dus!

Zalmvissen bij Dunsborough 

Hou je van vissen? Dan is dit zeker een must-do. Maar ook al hou je niet van vissen, dan nog is het leuk om hier een kijkje te nemen als je in de buurt bent. Grote, dikke zalmen worden hier achter elkaar uit het water gehaald en ter plekke schoongemaakt. Ga rond de herfstperiode, wanneer het zalmseizoen in volle gang is.

Openluchtbioscoop bezoek in Mundaring 

Mundaring is een klein dorpje in de heuvels net buiten Perth, 'Perth Hills', waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Er is o.a. 1 hotel / restaurant / pub waar in het weekend vaak outdoor optredens zijn ( denk aan countrymuziek alles erop en eraan). Alle omliggende dorpjes lopen op zo'n dag uit naar dit hotel. Iedereen doft zich op en kent elkaar. Maar er is ook een ouderwetse outdoorbioscoop. Deze is populair bij alle leeftijden. Gezinnen gaan hier in het weekend naartoe maar ook oudere stelletjes en jongeren. Ruim voor de film start, verzameld iedereen zich op het grote grasveld voor het bioscoopscherm om eerst vooraf gezellig te picknicken. Stoelen, kussens, dekens, wijn, lekkere hapjes, alles wordt uit de kast gehaald voor een gezellige avond uit.

Surfende dolfijnen spotten bij Jakes point, Kalbarri

Bijna iedereen heeft weleens een dolfijn gezien, veelal in de dierentuin. Maar wat is nou mooier dan in het wild een dolfijn op en door de golven te zien surfen?! Als je geluk hebt, kun je dit ervaren bij Jakes Point in Kalbarri. Gevorderde surfers hebben zelfs een grote kans om samen met de dolfijnen op de golven te surfen. Kalbarri staat ook bekend om het walvisspotten. 

Een dagje Wijnentour door de Margaret River regio 

Margaret River is een van de belangrijkste wijnregio's van South-West Australië. 5.500 hectares aan wijnplantages zijn hier te vinden met 200 geregistreerde wijnplantages en 90 'wineries'. Genoeg keuze dus voor een dagje wijntoeren. Vergeet ook de chocoladefabriek niet.

Karajini National Park 

Oranjeschoenen, oranjekleren, oranjehuid, alles oranje! Zo zie je eruit na een weekje Karajini National Park. Dit komt door de grote hoeveelheid ijzer in de grond. Maar het Karajini National Park, met zijn roestbruin/oranje kleurende ijzervlaktes, metershoge met dezelfde kleur ingekleurde stijle kloven, natuurlijke 'spa-pools', watervallen, prachtige vergezichten, is het meer dan waard. Je kan overnachten in het National Park op twee campings. Een goedkope camping met dan ook niet meer dan een toilet en kookgeledenheid. De andere camping is een stuk duurder (rond de 20 dollar per nacht) maar hier is ook gelegenheid om te douchen, een klein restaurant en campingkeukens. Of je warm water hebt met douchen is nog maar afwachten, aangezien de douchen op solarpanelen werken.

'Hamersley Gorge' ligt wat verder weg in het Karajini National Park en je moet eerst  +/- 15 km over een hobbelige zandweg maar is zeker de moeite waard. Met zijn subtiele watervalletjes die leiden naar verschillende kraakheldere pooltjes op verschillende levels waar de stenen bijna perfecte voorgevormde trappetjes vormen en golvende stenen die heerlijke zit- en ligplekken bieden, maken van deze plek een perfecte, natuurlijke spa. Ook Kermits pool moet je zeker meepakken.

Pinnacles 

Geel, zwart, grijs, rode lagen....ze zijn er in alle kleuren, soorten en maten maar de diepgele, goudachtige zandkleur overheerst. Duizenden kalkstenen, puntige zuilen rijzen op uit de woestijnondergrond van wel 400 hectare pinnacle dessert, en nog veel meer liggen nog onder het zand bedolven van het Nambung National Park. 500.000 jaar geleden zijn ze onder de grond ontstaan maar pas in 1934 zijn de kalkstenen ontdekt. Een heel apart en indrukwekkend natuurverschijnsel.

Snorkelen bij het Ningaloo Reef

Dit prachtige rif mag je als duikliefhebber of snorkelliefhebber absoluut niet missen. Bij Ningaloo rif heb je honderden verschillende soorten vissen. Ook kan je hier surfen. 

Blowholes bij Quobba point 

Niet ver van Carnarvon vandaan vind je een heel speciaal natuurverschijnsel, die ook wel de 'Blowholes' worden genoemd. De zee stuit hier met een enorme snelheid tegen de rotswanden op die uit verschillende lagen, kleuren en gaten bestaan. De gaten in de plateaus, de Blowholes, daar gaat het dus met name om. Het woeste zeewater wordt om de 20 seconden door de gaten als een raket omhoog gelanceerd en laat het water tot wel 20 meter hoog opspuiten. Het geluid wat erbij geproduceerd wordt maakt het nog indrukwekkender.

Appels plukken in de picturesque omgeving van Manjimup / Pemberton 

Glooiende groene heuvels, een emoe die over de appelgaard rent  in de late nazomerzon, fel rood-geel gekleurde bladeren die nog extra geaccentueerd worden door de warm-gele zonnestralen. Klinkt dit niet als het perfecte plaatje?! Het klinkt erg mooi, en dat is het ook maar natuurlijk hoort hier wel het echte werk bij. Na een hele dag hard werken om zoveel mogelijk appels te plukken (want hoe meer bins=meer geld!), is het extra genieten van deze mooie omgeving. Ook al wil je niet per se werken en heb je het geld niet echt nodig, dan nog is het een mooie ervaring die echt bij West Australie hoort. In de omgeving vind je verder veel bos met watervallen en meertjes of beklim de hoogste 'fire-tree Look- out', de Bicentennial tree. Deze boom is maar liefst 70 meter hoog en werd vroeger gebruikt om bosbranden te spotten. Het is een flinke klim maar het uitzicht is de klim meer dan waard! Ga rond zonsondergang tijd.

Lees ook ons artikel met reistips voor West Australië