Visa / Visum Australië

Iedereen die voor korte of lange tijd in Australië wil verblijven, en niet de Australische of Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft, moet een visum aanvragen. Er zijn verschillende soorten visa en verschillende regels voor het aanvragen van een visum. De regels en voorwaarden voor visa veranderen continue, dus check de emigratiewebsite voor correcte, recente informatie: www.immi.gov.au

Sinds 1996 gebruikt Australië het Electronic Travel Authority (ETA). Dit betekent dat je geen stempel meer nodig hebt in je paspoort maar dat alles electronisch gaat.  Je visum is dus electronisch gelinkt aan je paspoort. De luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt kan op deze manier via je paspoortnummer controleren of je beschikt over een ETA.  Als je je visum gaat aanvragen moet je paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn.

De drie belangrijkste visa zijn het Toeristenvisum, het Working Holiday Visum en het Studentenvisum. Je kunt deze visa zelf aanvragen via de Australische ambassade in Den Haag of via het internet. Vaak wordt het visum automatisch voor je geregeld als je met een reisorganisatie zoals bijvoorbeeld Travel Active meegaat.

Toeristenvisum

Als je al een keer een Work & Travel holiday hebt gemaakt, alleen op vakantie wil of boven de 30 bent dan kan je nog steeds naar Australië, namelijk met een toeristenvisum. Een toeristenvisum tot 3 maanden is gratis, als je langer wilt blijven (maximaal 12 maanden) dan kost een toeristenvisum geld. Om online een toeristenvisum voor 3 maanden aan te vragen heb je een geldig paspoort en credit card nodig. Vraag het aan op: http://www.eta.immi.gov.au/

Als alternatief is er het 600 toeristenvisum (voorheen 676 toeristenvisum) waarmee je 3, 6 of 12 maanden als toerist in Australie kunt blijven. De emigratiedienst kan je om je vakantie-/reisplannen en financien vragen als je voor langere tijd in Australie wil verblijven. Ze willen voorkomen dat mensen illegaal gaan werken of in het land blijven. Voor meer informatie over dit visum kijk op: http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/600.aspx 

Working Holiday Visum

De meeste backpackers maken gebruik van het Working Holiday Visum. Hiermee kan je voor één jaar lang reizen en werken in Australië. Je kunt aanspraak maken op een tweede working holiday jaar wanneer je minimaal 3 maanden in je eerste jaar werk hebt gedaan op afgelegen plekken en/of waar in banen waar een gebrek is aan personeel. De voorwaarden zijn vrij specifiek, dus kijk op de emigratiewebsite voor details: www.immi.gov.au

Australië heeft met veel landen een Working Holiday Agreement afgesloten. Dit betekent dat bewoners van deze landen gebruik kunnen maken van dit visum. Nederland en België hebben beide deze afspraak met Australië. Het regelement is als volgt: 

Wanneer je je WHV krijgt, moet je binnen 1 jaar in Australië zijn, daarna vervalt je visum. Tenzij je echt kan aantonen dat je in dat jaar door ernstige redenen niet naar Australië kon afreizen. Bv. door ziekte binnen de familie. Dus als je hem nu aanvraagt en je krijgt bijvoorbeeld 1 december 2013 bericht dat je WHV is toegekent, dan moet je voor 1 december 2014 Australie ingaan.

Vanaf het moment dat je australie ingaat, mag je 1 jaar in het land blijven. Dus stel je voor, je reist eerst door ZO-Azië en je komt pas 1 februari 2008 in Australië, dan mag je daar blijven tot 1 februari 2009.

Overige regels die gelden voor dit visum zijn:

* Je moet minimaal 18 en maximaal 30 jaar oud zijn. Wat betreft de leeftijd:

Je kunt dit visa ook nog op je 30ste aanvragen. Op het moment dat je je visa ontvangt moet je binnen een jaar tijd van dit visa gebruik maken. Vanaf dat moment gaat het jaar werken/vakantie in en mag je zo vaak Australië in en uit als je wilt gedurende die periode. Zo kun je een uitstapje maken naar bijvoorbeeld Indonesië voor 3 weken om vervolgens zonder problemen het land weer in te komen.

* Je moet over de Nederlandse nationaliteit beschikken. (of over een andere nationaliteit waarmee australië dit verdrag heeft gesloten)

* Je paspoort moet na vertrek (!) uit Australië nog 6 maanden geldig zijn.

* Je moet kunnen aantonen dat je $5000 op je bankrekening hebt staan zodat je jezelf de eerste maanden kan redden. Er zijn genoeg “trucjes” om hier wat aan te doen (je ouders kunnen je dit geld lenen en in Australië kan je dit geld weer terugstorten) maar de Australische regering heeft deze regel niet voor niets. Zeker de eerste maanden zal je veel geld nodig hebben! Dit bedrag is ook nodig om aan te tonen dat je genoeg geld hebt om het land weer te verlaten indien je een one-way ticket hebt geboekt.

* Je mag niet langer dan 6 maanden voor dezelfde werkgever gaan werken.

* Het visum is precies een jaar geldig en kan dus niet voor langer dan dit jaar worden verlengd mits je aan de voorwaarden van een 2e jaar voldoet en deze hebt aangevraagd. Je moet dan minimaal 3 maanden bepaald werk hebben gedaan. Voor meer informatie over een 2e WHV zie: http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/eligibility-second.htm

Als deze regels op jou van toepassing zijn kan je het visum aanvragen via onderstaande website: Working Holiday Visa . Mocht je problemen ondervinden tijdens het aanvragen van je visa kun je ook per email contact met ze opnemen op het adres: eVisa.WHM.helpdesk@immi.gov.au

Tweede Work and Holiday visa

Sinds 1 november 2005 kan elke Australië liefhebber zijn hart ophalen want je kunt dan je tweede (!) Working Holiday visum aanvragen. Tot toen was het zo dat je dit visum maar één keer in je leven kon krijgen. Voor een verlenging van je visum moet je wel eerst drie maanden seizoenswerk hebben gedaan in regionaal Australië op je eerste visum en schriftelijke referenties hebben van je werkgevers of een formulier downloaden van de website van de immigratie dienst, elke werkgever die daarvoor kwalificeert moet z'n krabbel zetten op dit formulier. Voor specifieke informatie zie: http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/eligibility-second.htm

Onder backpackers wordt vaak gezegd dat er makkelijk te frauderen is met dit systeem zodat je een 2e WHV kunt krijgen zonder dat je 3 maanden specifiek werk hebt gedaan. In het verleden werden de aanvragen inderdaad niet goed gecontroleerd door de regering en was het inderdaad vrij makkelijk om zo aan een 2e WHV te komen. Maar sinds 2009 wordt er zeer streng gecontroleerd en vaak gecheckt of je inderdaad de 3 maanden hebt gewerkt. Wanneer blijkt dat je dit niet hebt gedaan, kun je flinke boetes krijgen, wordt je direkt het land uitgezet worden en mag je 5 jaar niet meer terugkomen. Is dat het waard?

Als je huidige visa afloopt en je hebt nog geen uitslag binnen wat betreft de verlenging, dan ga je automatisch op een "bridging visa" over. Deze geeft je in principe dezelfde rechten als je Working holiday Visa. 

De definities van seizoenswerk is volgens de immigratiedienst:

"Seasonal work is any type of work that is undertaken as the employee of a primary producer, including: plant and animal cultivation, harvesting and/or packing fruit and vegetable crops, pruning and trimming vines and trees, general maintenance crop work,
cultivating or propagating plants, fungi or their products or parts, immediate processing of plant products, maintaining animals for the purpose of selling them or their bodily produce,
including natural increase, immediate processing of animal products including shearing, butchery, packing and tanning, manufacturing dairy produce from raw material, fishing and pearling, conducting operations relating directly to taking or catching fish and other aquatic species, conducting operations relating directly to taking or culturing pearls or pearl shell,
tree farming and felling planting or tending trees in a plantation or forest that are intended to be felled, felling trees in a plantation or forest, transporting trees or parts of trees that were felled in a plantation or forest to the place where they are first to be milled or  processed or from which they are to be transported to the place where they are to be milled or processed"

Niet onbelangrijk is de laatste zin in dit stuk, namelijk:

"Note: The work does not need to be paid work. Work undertaken as a volunteer or through the Willing Workers on Organic Farms (WWOOF) scheme can also count toward the three months of seasonal work."

Onder regionaal wordt verstaan:

"Anywhere in Australia except Sydney, Newcastle, Wollongong, the NSW Central Coast, Brisbane, the Gold Coast, Perth, Melbourne or the ACT. Any area identified on the Australian JobSearch website as requiring harvest workers will come within the definition of ´regional Australia´."

Als je aan deze voorwaarde voldoet ben je er nog niet helemaal. Je moet een medische keuring ondergaan en rontgenfoto's laten maken door een dokter welke is goedgekeurd door het Health Services Australia (HSA). HSA’s telefoon nummer in Australië voor het maken van een afspraak is: 1300 361 046

Mocht dit telefoonnummer niet meer kloppen kun je het alsnog opzoeken op de site van de immigratiedienst ( www.immi.gov.au ). Op deze manier weet waar je terecht kunt voor je onderzoek en een afspraak kunt maken bij jou in de buurt.
Tevens kun je de formulieren 26 en 160 downloaden van de site hierboven die je moet invullen en meenemen samen met je paspoort voordat je het onderzoek plaats vind zodat de dokter en de rontgen specialist ook het een en ander kan invullen.

De uitslag van het medische onderzoek kan tussen de 3 tot 4 weken op zich laten wachten en de uitslag van je visum aanvraag duurt 2 tot 4 weken. Wacht dus niet te lang met het aanvragen! Meer informatie vind je op de site van de immigratiedienst van Australië www.immi.gov.au . Keuringen en röntgenonderzoeken die niet door HSA gecertificeerde dokters zijn zijn af genomen worden niet goedgekeurd voor het aanvragen van het visum. 

Studentenvisum

Ook mensen die in Australië willen studeren hebben een visum nodig. Deze kun je alleen aanvragen als je een voltijdstudie aan een geregistreerde opleiding doet. Ook om te kunnen studeren zijn er weer wat punten waar je aan moet voldoen: je moet kunnen bewijzen dat je aangenomen bent voor deze studie, je moet gezond zijn, geen crimineel verleden hebben en voldoende geld op je rekening hebben.

Een studentenvisum geeft je niet automatisch het recht om te werken in Australië. Dit moet apart aangevraagd worden en je mag maximaal 20 uur per week gaan werken. Ook dit visum kan je aanvragen bij de Australische ambassade in Den Haag. Een studentenvisum is geldig voor de periode dat de studie duurt (bijvoorbeeld 1 semester) + 1 extra maand. Daarna zul je Australië moeten verlaten. 

Emigreren naar Australië

Emigreren naar “The land down under”, wie wil dat nu niet?

Australië is een land met grote economische mogelijkheden. Het werkloosheidscijfer is laag en de economische vooruitzichten zijn goed. Veel immigranten zijn op zoek naar rust, ruimte en de prachtige natuur. 

Migreren naar Australië kan niet zo maar. De Australische regering voert een streng selectiebeleid. Er zijn drie belangrijke emigratievisa: Business Visa, Skilled Visa en Family Visa. Er moeten in deze categorieën een bepaald aantal punten worden gescoord voordat de immigrant het visa krijgt.

Er zijn enorm veel verschillende visa en daardoor opties. Voor meer informatie zie: www.immi.gov.au

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, kun je advies vragen aan een emigratiebureau die je op weg kunnen helpen of zelfs alles voor je kunnen doen mits je in aanmerking komt voor een werk- of verblijfsvergunning.

Business Visa

Om hiervoor in aanmerking te komen moet de immigrant kunnen aantonen dat hij al eerder een goedlopend bedrijf heeft opgezet of hij moet kunnen aantonen over management kwaliteiten te bezitten. Ook mensen met veel vermogen komen voor dit visum in aanmerking. Zij kunnen dit vermogen investeren in de Australische economie. Immigranten die een Business Visa willen bemachtigen moeten de intentie hebben een zaak te starten of over te nemen. Ook moeten zij investeren in de economie en Australiërs in dienst nemen. 

Skilled visa

Australië heeft een tekort aan bepaalde geschoolde arbeiders. De instroom van die geschoolde immigranten wordt dan ook gestimuleerd door de overheid, al lijkt daar recentelijk verandering in te komen doordat de werkeloosheid stijgt en er misbruik is gemaakt van de skilled visa. De voorkeur voor bepaalde beroepen wisselt voortdurend.Er zijn verschillende visa voor deze beroepen zo kun je gesponsord worden door een bedrijf op een 457 visa of door een staat. Om te zien welke beroepen voor deze visa in aanmerking komen kijk op de Skilled Occupation List (SOL) op de emigratiewebsite.

Wanneer je een onafhankelijk werkvisum wil hebben, beoordeelt een speciale commisie de opleiding en werkervaring. Op basis hiervan krijgt de immigrant een bepaald aantal punten. Daarnaast worden zowel Engelse (IELTS) als medische testen vereist. Je hebt 120 punten nodig in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning. Om er achter te komen of je in aanmerking komt voor een werk- of verblijfsvergunning, kijk op de Visa Wizard om je opties te bekijken: http://www.immi.gov.au/visawizard/. Prijzen voor de verschillende verschillen.

De maximum leeftijd voor een Skilled Visa is 45 jaar.

Family visa

Het meest aangevraagde Family Visa is het Spouse Visa. Hiervoor moet je kunnen aantonen getrouwd te zijn met een australisch staatsburger of dat je een langdurige, stabiele relatie hebt. Men moet ook aan kunnen tonen dat men een gezamenlijk huishouden gaat voeren. Een andere mogelijkheid voor een Family Visa is gezinshereniging, kijk op de emigratiewebsite om te zien of je daarvoor in aanmerking komt.

Occupational Trainee visa

Dit visa kan je aanvragen als je stage wil lopen in Australië. Op deze manier hoef je niet je Work and Holiday visa te gebruiken en kun je toch het land in. Het visum geldt voor 2 jaar en moet gebruikt worden om je werkvaardigheden te leren. Voor het aanvragen van dit visum zijn er ook twee partijen nodig;  jijzelf en een bedrijf / school / opleidingsinstituut dat jou deze vaardigheden bijbrengt. Dit visum is dan 2 jaar geldig. Twee extra maanden verlenging kunnen worden aagevraagd zodat je voorbereidingen kunt maken om het land weer te verlaten. Mocht je binnen die twee jaar je studie niet hebben afgerond kun je nog een verlenging aanvragen van 2 jaar. Hier moeten beide bovengenoemde partijen weer mee akkoord gaan en je moet nog steeds voldoen aan de eisen zoals dat van de eerste keer aanvragen.

Australië visum aanvragen met een strafblad

Als je aangeeft dat je een strafblad hebt, dan moet je contact opnemen met de ambassade. Deze zal dan vragen naar alle papieren van deze zaak. Zoals wat was de aanklacht, wat was de straf etc. Als hij deze papieren niet meer heeft zal hij die moeten regelen via het gerechtshof waar hij veroordeeld is. Deze papieren zul je naar het engels moeten vertalen.

Na het sturen van deze gegevens zal de ambassade beslissen of hij wel of geen visum krijgt. Als de straf en de aanklacht niet veel voorstelt is de kans groot dat hij gewoon een visum krijgt. Wat hierbij ook een grote rol speelt is hoelang de "misdaad" geleden is. Echter gaat hier wel veel tijd inzitten voor dit goed gekeurd kan worden.

Mocht je niet aangeven dat je een strafblad hebt en ze komen daarachter op vliegvield na aankomst, dan wordt je meteen op het vliegtuig naar huis gezet. Denk niet dat ze er niet achter komen want ze weten heel goed wie en wat hun land binnen wil komen. Ik zou zeggen probeer gewoon op een eerlijke manier je visum aan te vragen. Wees heel open, daar verdien je het meeste mee. Als het vergrijp niet heel ernstig is willen ze je misschien wel toelaten. Wij hebben ervaring met mensen die met een strafblad een WHV hebben gekregen, dus het is zeker mogelijk.

Visa Wizard

Het is belangrijk om te weten welk visum het best bij je past. Op de website van de Australische overheid is een duidelijke wizard beschikbaar die je na een paar simpele vragen precies verteld voor welk visum je in aanmerking komt. Deze wizard is te vinden op: http://www.immi.gov.au/visawizard/