Rondtrekken met een Camper door Australië

Met een camper door Australië trekken is een goede en leuke manier om veel van het land te zien. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Genieten van onvervuilde sterrenhemels terwijl je alleen bent in een National Park. Wildkamperen is in Australië een goede optie waardoor je de trip ook nog eens heel betaalbaar kunt houden.

Wat je waarschijnlijk wel vaker te horen krijgt is dat de beste manier van rondtrekken is om een auto te kopen of om een camper te huren, dat is inderdaad waar!  Het enge wat je hoeft te doen, is op zoek te gaan naar een backpackers garage en het is zo geregeld.

De tijd dat je in Australië verblijft is erg van belang. Als je langer dan de 2.5 maanden verblijft raad ik je aan om een auto of camper te kopen. Zelfs al heb je een gigantische miskoop ben je waarschijnlijk goedkoper uit. Een camper ( of campervan ) huren is dus echt voor een kortere periode. Er zijn verschillende maatschappijen en klassen waaruit je kunt kiezen.

Ga je korter dan 3 maanden en je wilt op verschillende plaatsen in Australië en/of Nieuw-Zeeland een camper huren, kun je dit het beste bij dezelfde verhuurder doen. Je mag namelijk de huurdagen bij elkaar optellen zodat je in een goedkopere prijsklasse valt. Let wel op er zitten hier regels aan, zoals de totale huurperiode moet binnen 3 maanden vallen. Maar zo kun je bijvoorbeeld 3 weken in het oosten een camper huren en 3 weken in het westen voor een goedkoper tarief. Als de verhuurder ook campers heeft in Nieuw-Zeeland, mag je dit ook combineren met de huurperiode in Australië.

De meest bekende backpacker campervan verhuur is misschien wel Wicked Campervans. Het zijn gek opgespoten (oude) campers die omgebouwd zijn zodat je er in kunt slapen / koken / zitten. Erg ideaal. Vaak zijn de campers van Wicked Campervans  oud en kunnen hier en daar mankementen hebben. Maar als je niet veel uit wil geven en toch een camper wil is dit misschien nog wel de beste optie. De service is ook erg goed. ze beloven binnen 24 uur je vervoer te vervangen of gerepareerd te hebben in geval van pech. En als je auto op een onveilige plek langs de weg staat waar je niet kunt slapen vergoeden ze zelfs 1 nacht in een dorm.

Je mag met een Wicked Campervan ook door de Outback, maar je moet wel $250,- extra betalen. Want als de bus het begeeft en er iemand langs moet komen om het te repareren is dit stukken duurder dan wanneer je ergens bij een stad stil komt te staan en een lokale garage om hulp kunt vragen. Je moet in de outback dus soms ook langer wachten op reparatie maar in het algemeen hebben ze je binnen 48 uur weer op de weg. Als je de echte Outback wilt verkennen is een 4wd wel raadzaam. Zo kun je de mooiste plekjes bezoeken, zoals een Outback Pub!

Wanneer je voor langere tijd weg gaat heb je deze campers al voor $40,- per dag. In de meeste gevallen zijn kleine onkosten zoals een kapotte band, spiegel schade, voor/achterruit schade voor eigen rekening. Alle andere dingen zijn voor rekening van Wicked Campervan. Het goede nieuws is dat ze niet moeilijk doen over cosmetische schade. Ook een ster in de ruit is geen probleem. Ze zijn een stuk soepeler dan een gemiddeld autoverhuur bedrijf omdat ze toch al wat oudere auto's verhuren. Het is belangrijk dat het nog steeds veilig is maar een klein deukje of krasje geeft niets.

Je krijgt ontzettend veel aanspraak op je wicked camper ( positief dan wel negatief). Je hebt niet de zorgen die je hebt als je een auto koop, raak ik hem wel kwijt, wat als ik hem total loss rijd etc etc. Als je met zijn 2e bent is het al stukken goedkoper dan een bus in combinatie met de tours. Ook al je kampeerspullen zitten er in dus je hoeft je nergens druk om te maken of extra geld aan uit te geven. Je krijgt er zelfs een hele goede roadmap bij met een zeer uitgebreide lijst van (gratis) kampeerplekken.

Bij bijvoorbeeld Apollo Campervan of Britz zijn de campers wel een stukje duurder maar je krijgt dan ook wel waar voor je geld. Meestal een iets ruimer ingerichte camper, automatisch kraantje, dikke handleiding, kortingen etc. De prijzen en voorwaarden lijken regelmatig te veranderen, laat je dus goed voorlichten door verschillende reisbureaus, meestal gaat het om veel geld dus het is de moeite waard om even wat verder te kijken. Vaak verwachten de camper verhuur maatschappijen dat je een credit card nummer als onderpand geeft. Ook halen ze vaak borg van je credit card af wat ze later weer terug storten. Deze borg prijzen zijn afhankelijk van wat voor camper je huurt voor hoelang, welke verzekering en je leeftijd.

Laat je altijd goed informeren over de verzekeringen die een verhuurder aanbiedt. Er zijn  vaak 3 mogelijkheden waardoor het eigen risico minder wordt. Ook vergoeden de meeste verhuurders de schade aan de bovenkant en onderkant niet. Vraag hier altijd goed naar, veel mensen zijn hierdoor verrast.

Het is met een camper goed mogelijk om langs de weg te overnachten op bijvoorbeeld een parkeerplaats. Ook zijn er veel goedkope campings waar je enkele dagen kunt verblijven. Wil je wat meer comfort dan zul je daar ook voor moeten betalen. Een normale camping kost ongeveer $8 per persoon per nacht. Dat scheelt dus weer een stuk met de $20 voor een dormbed.

Het voordeel van Australië dat er waar je ook kampeert meestal een barbeque faciliteit aanwezig is. Soms is het gratis, soms kost het een dollar. Dit is een heerlijke manier om een lunch of diner samen te stellen.

Voor een zeer uitgebreid overzicht van wildkampeerplekken, rest areas, en  outback roadhouses koop je het beste de Australia Touring Atlas van Hema maps ( niet verwarren met de Nederlandse hema!). Je kunt dit boek ook in Nederland kopen voor ongeveer EUR 18,- per boek. Het is ook nog niet eens zwaar om mee te nemen en verdwalen kan ook niet meer met dit boek!

Deze map heeft alle betaalbare kampeeropties op een rij gezet en zelf uitgebreid beoordeeld. je kan dus van te voren zien of ze mooi liggen, hoeveel faciliteiten er zijn etc etc. In de lonely planet staan ook aardig wat campings, maar het is ook een goed idee om af en toe een vvv ( tourist information center) binnen te gaan en daar lekker veel folders mee te nemen en deze doorspitten voor goede aanbiedingen en andere zaken die niet in de lonely planet vermeld staan.

Probeer tijdig een camping te vinden, want rijden in de schemering is vragen om ongelukken. Dat is de tijd dat de kangaroo's weer actief worden en ze letten nog minder op het verkeer dan kleine kinderen.Als het toch een keer voorkomt dat je in het donker moet rijden, blijf dan in het midden van de weg. Kangaroo's zitten vaak aan de zijkant van de weg. Als ze toch in de weg staan, schakel dan je autolampen uit voor een paar seconden. Zo kan de kangaroo zich oriënteren en gaat hij/zij vanzelf weg zonder dat je hem raakt. De gemiddelde snelheid die je 's avonds moet aanhouden is ongeveer 80 km/uur, zo heb je meer tijd om uit te wijken. De beste tijd om te rijden is zo tussen 5 uur smorgens en 8 uur savonds.

Meer informatie
Verkeersregels
Wicked Campervan
Britz Campervan
Apolo Camervan
Outback travel tips
Hemamaps