Litchfield National Park

Dit park van ruim 650 m² ligt 140 km ten zuiden van Darwin in de Northern Territory. De grootste attracties in het park zijn drie grote watervallen, omringd door groen tropisch regenwoud. Er loopt één weg door het park. Deze weg begint aan de Stuart Highway (de hoofdweg door de Outback). Het eerste wat je onderweg tegenkomt zijn Magnetic Termite Mounds, heel veel termietenhoopjes langs de weg. Een stukje verder kun je je auto parkeren en een duik nemen in het water bij de Buley Rockhole. Dit is een kleine waterval met een natuurlijk zwembadje eronder, heel relaxed, als je het voor jezelf hebt tenminste! Wat meer ruimte vindt je even verderop bij de Florence Falls. Je kunt hier via een wandelpad door hoog gras komen, ongeveer een kwartier lopen. 

Een kijkje nemen vanaf de lookout is een aanrader, deze waterval ziet er prachtig uit! Daarna snel naar beneden, om aan de voet van de waterval even af te koelen. Het is slim om hier op tijd te zijn, rond de middag komen de bustours uit Darwin en dan is het toch minder avontuurlijk dan wanneer je de waterval voor jezelf hebt! Je kunt terug naar de auto via een geweldige route door het regenwoud, waar je niemand tegenkomt, de busgezelschappen slaan dit stukje namelijk over. Een andere waterval is de Tolmer Falls, deze kun je echter alleen van een afstandje zien vanaf een lookout. Je kunt hier niet zwemmen, maar de watervallen zijn het bekijken waard. De populairste waterval is de Wangi Falls, met weer een mooi zwemwater eronder. Hier een duik nemen is echter niet altijd een goed idee, in het regenseizoen (november tot maart) zitten er namelijk ´salties´, zoutwaterkroks die wel een onwetende backpacker lusten! Wat je dan wel kunt doen is via een vrij steil omhooglopend pad over te watervallen heen wandelen. Een aardige klim, maar wel de moeite waard. Litchfield is een leuk park om een dag rond te brengen, omdat je wandelen af kunt wisselen met lekker ontspannen onder een klaterende waterval! 

Meer informatie

Litchfield National Park website

Scrub tyfus is een ziekte die wordt verspreidt door een klein beestje dat leeft in lang gras en verschillende gevallen van de ziekte worden in verband gebracht met Litchfield NP. Het gevaar dat je door deze beestjes gebeten wordt is klein, maar door je benen en voeten te bedekken beperk je de kans tot een minimum. Mocht je je toch ziek voelen na een bezoek aan het park ga dan naar een dokter en zeg dat je in Litchfield geweest bent.

Georganiseerde tours 

Er zijn verschillende operators die vanuit Darwin trips organiseren naar Litchfield NP. Een dagtrip kost ongeveer AD 110,- en een pick-up bij je hostel, een duik bij de watervallen en een ´morning tea´ en lunch zijn hierbij inbegrepen.

Aanraders zijn Adventure Tours Australia (tel: 1800 068 886)
en Goanna Eco Tours (tel: 08-89273880)

Er is geen accommodatie in Litchfield, de enige manier om hier de nacht door te brengen is op één van de bushcampings, bijvoorbeeld bij de Tjaynera Falls (Sandy Creek) die je alleen met een 4WD kunt bereiken.