Klimaat en reistijd Australië

Australië heeft veel verschillende klimaten. Eigenlijk kun je het hele jaar wel van de zon genieten, wanneer je de reisroute en planning aanpast aan de seizoenen. 

Klimaat in Noord-Australië

Het regenseizoen bestaat alleen in het tropische Noorden. Dit is in principe ten noorden van de Steenbokkeerkring, dus in Australië ten noorden van de lijn tussen Rockhampton in het oosten en Coral Bay aan de westkust.

Build Up

Zo rond september begint in de tropen de 'Build Up', dat betekent dat de luchtvochtigheid enorm toeneemt en het af en toe flink regent, het is dan erg benauwd en heet. Dat is ook de tijd dat het mogelijk is dat cyclonen zich vormen op zee in de tropen en af en toe kan het al flink regenen. Het is geen ideale tijd om in het verre noorden te reizen, zeker niet als je campeert. De nachten koelen nog wel redelijk af, maar door de luchtvochtigheid is het plakkerig en benauwd.

The Wet

Rond december begint het echte regenseizoen 'The Wet' en zijn er veel zware regens (torrential downpours). Gemiddeld valt er in de tropen dan rond de 2 meter regen tussen december en maart. Veel gebieden, zoals de Kimberley, worden grotendeels ontoegankelijk. Rivieren overstromen en sommige wegen zijn voor dagen of soms weken afgesloten. Door de enorme regens voelt het koeler aan dan tijdens de 'Build Up'. Reizen in deze tijd is af te raden door de grote kans op overstromingen en de enorme regens. Zoutwaterkrokodillen kunnen zich makkelijker verplaatsen tijdens het regenseizoen door het vele water, zij worden regelmatig honderden kilometers landinwaarts gezien. Kijk uit!

Build Down

En dan zo rond maart begint de 'Build Down' waarin de regens weer afnemen en de luchtvochtigheid hoog is en erg benauwd, dit duurt tot ongeveer begin mei. Ook dit is geen ideale tijd om te kamperen in Australië door dezelfde redenen als tijdens de 'Build Up'. Het cyclonenseizoen begint meestal rond oktober en eindigt in maart, het is belangrijk om de weersberichten in de gaten te houden omdat cyclonen snel kunnen ontstaan en zich zeer onvoorspelbaar gedragen.

The Dry

Dan is het de meeste ideale tijd in de tropen, in de winter, 'The Dry' van mei tot augustus. Koele nachten van rond de 20 graden, lage luchtvochtigheid en aangename zonnige dagen (25-30 graden). Reizen en kamperen is perfect rond deze tijd, het nadeel is dat het het drukste toeristische seizoen is. Ook hebben de schoolkinderen in het noorden hun grote schoolvakantie van half juni tot eind juli hebben ze gemiddeld 6 weken vakantie. De Australiërs houden van kamperen, dus in die periode is het overal erg druk.

The Wet

De meest spectaculaire tijd om de tropen te bezoeken is net na 'The Wet' omdat het overal nog mooi groen is, er veel water is en de watervallen nog indrukwekkend stromen.

De Gibb River Road is een zeer populaire drukbezochte 4WD route door de Kimberley. Aan het begin van 'The Wet' wordt de weg gesloten en rond begin mei pas geopend als de weg veilig is en rivieren tot een niveau zijn gedaald dat je er doorheen kunt rijden. Soms vallen er onverwachte grote regenbuien in 'The Dry' en kan de weg tijdelijk alsnog worden afgesloten. Dit kan betekenen dat je wordt verzocht om de Gibb River te verlaten of ervoor te kiezen op om 1 plek te blijven zitten tot de weg weer geopend wordt.

Beste reistijd voor de tropen is van mei tot en met augustus.