Kampeer tips voor Australië

De ideale manier om Australië te verkennen is met eigen vervoer en het liefst zoveel mogelijk kamperen in de gekste en mooiste uithoeken. Niet alleen omdat dit avontuurlijk is en je heerlijk in schitterende natuur kan zijn, maar ook lekker goedkoop. In Australië zijn enorm veel  mogelijkheden om gratis te kamperen en vaak zijn die plekken zijn soms ook nog eens adembenemend mooi! Een overzicht met bezochte campings door één van onze globetrotters vindt je onderaan.

Sanitair

De gratis campings of overnachtingsplekken hebben meestal alleen een longdrop toilet. Dit is een toilet met een enorm diep gat eronder en er is geen water om mee door te trekken. Over het algemeen zijn ze verrassend schoon en ze stinken zelden. Er hangt zelfs vaak een rol wc-papier! Soms is er een nog een kraan of zeep waarmee je je handen kan reinigen zonder water te gebruiken. Dit is zelden drinkwater, maar je kunt er wel de afwas mee doen. In hele droge gebieden staan er vaak plastic bakjes onder voor wat water voor de locale vogeltjes. Vul gerust een dergelijk bakje even aan als het leeg is. 

Bij tankstations kun je vaak douchen, mogelijk tegen een kleine vergoeding. Je kunt het ook bij zwembaden proberen als je het netjes vraagt of op een camping waar je niet overnacht.  

Wildplassen en poepen

Waar veel mensen niet van op de hoogte zijn is dat ieder mens een gevaar kan zijn voor de volksgezondheid. 

Ieder mens kan namelijk drager zijn van de Giaria Lablia (Giardiasis) parasiet. Die via de ontlasting in (drink) water terecht kan komen en op die manier zowel mens als dier kan besmetten. Een vervelende darminfectie is dan het gevolg. Om besmetting van andere mensen en dieren te voorkomen is het zaak dat je nooit poept (ik noem de actie maar gewoon bij zijn naam) op een plek waar je ontlasting terecht zou kunnen komen in water. Kijk dus goed om je heen voordat je een plekje zoekt en bedenk ook waar het water allemaal kan komen in het regen seizoen. Het beste is om een kuiltje te graven en de boel na afloop keurig af te dekken. Neem daarom een klein tuinschepje mee als je de bush in gaat! Begraaf je uitwerpselen in een gat van minimaal 20 cm.

Lees ook eens het boek "How to shit in the woods" van Kathleen Meyer. Dit boekje is meestal aanwezig in een bibliotheek in Australië en wordt verkocht in de winkeltjes van de nationale parken. Ga er eventjes voor zitten en leer hoe je kunt voorkomen dat je mens en dier besmet en water schoon kunt houden. De tip hierboven is maar een globale tip, er komt meer bij kijken!

Tip: Drink absoluut nergens het water uit een stroompje of meertje in Australië zonder dat je het water hebt behandeld. Je loopt namelijk de kans de Giardia parasiet op te lopen.

Water

Zorg dat je zelf altijd voldoende water meeneemt. Onderweg en op (bush) campings is namelijk niet altijd water te krijgen. Zorg dat je altijd minimaal 30 liter bij je hebt. Ook voor het geval je ergens onverwachts strand door bijvoorbeeld autopech.

Eten en Vuur

Meestal zit er bij je huurcamper een grote gasfles met daarop een kookpit. Deze gasflessen kan je bij ieder benzinestation en "hardware stores" zoals Mitre 10 of de Bunnings laten vullen. Gemiddeld doe je een paar maanden met je fles, al ligt het er aan hoeveel je je gas gebruikt. Soms vullen ze niet bij een benzine station maar staan er volle gasflessen klaar. Als je dan een lege fles achterlaat betaal je alleen voor het gas.

Bezit je nog geen gasfles, dan kun je die ook bij een benzinestation, bij een "hardware store" of K-mart kopen

Heb je net een volle fles, let dan op dat deze niet gaat lekken als er overdruk ontstaat. Dit kan voorkomen omdat de temperatuur gestegen is in je auto. Is er overdruk ontstaan, laat gerust een klein beetje gas ontsnappen buiten de auto. Het is overigens het veiligst om met gas buiten de auto of busje te koken, kook nooit in een afgesloten kleine ruimte!

In de National Parken zijn vaak vuurplaatsjes waar je op mag koken. Soms ligt er zelfs al brandhout klaar. Wees voorzichtig met het gebruik van Gum trees als kampvuurhout. De olie die de blaadjes bevatten kunnen een vlam veel harder aanwakkeren dan dat je in eerste instantie van plan was. Dit is ook een oorzaak van vele bosbranden. Bouw je vuurtje dan ook rustig op en kijk wat het hout doet!

Tip: Zorg dat je altijd enkele $ 1 munten bij je hebt. Op veel parkeerplekken staan bbq’s, soms zijn ze gratis, anders betaal je meestal $ 1.

Tip: Wat je niet op foto's ziet en wat niemand verteld wanneer hij naar de outback in Australië is geweest is dat het vaak stikt van de vliegen. Rond etenstijd wordt het als jackpot nog veel irritanter. Koken en buiten eten kan een ramp zijn, koop dus die suffe hoed met het netje eromheen of alleen een vliegennetje!

Koelen

De meeste reizigers hebben geen koelkast bij zich of willen op plekken overnachten waar geen elektra is. Daarom heeft ook bijna ieder Ozzie een koelbox die daar ook wel eens een ‘Eski’ genoemd wordt.

Bij ieder benzinepomp kun je zakken met ijsblokken kopen. Voor ongeveer $5 - $8.  Hiermee koel je de koelkast ongeveer een dag of 2-3. Een solide blok smelt langzamer dan een zak ijsblokjes. Dus laat die kleine blokjes maar liggen. Hoe voller je box hoe langzamer je ijs smelt. Let er wel op dat je box dus uiteindelijk erg nat wordt dus pak je eten goed in plastic zakjes. Laat altijd eerst al het water eruit lopen voordat je nieuwe zakken met ijs erin legt.

Op de meeste betaalde campings is een gemeenschappelijke keuken met een koelkast. Als er ook een vriesvakje is dan leg je hier een met water gevulde plasticfles in die je later kunt gebruiken als koelelement. 

Tip: Een andere manier om je box koel te houden is een flinke zak diepvriesgroente! Je slaat zo 2 vliegen in 1 klap. Je hebt eten en de koelbox is tijdelijk gekoeld. Diepvriesgroente is ook nog eens een flink stuk goedkoper dan vers en men zegt dat het minstens net zo gezond is. 

Autobestuur tips

 • Het is in Australië verboden om uit te wijken voor dieren. Eventuele opgelopen schade aan de auto wordt niet vergoed door de verzekering. Het is namelijk levensgevaarlijk om uit te wijken omdat je dan botsingen en ongelukken kunt veroorzaken.
 • Ook na schemer rijden in landelijke gebieden kan uitgesloten zijn door je autoverzekering in verband met een te groot botsgevaar met bijvoorbeeld kangoeroes, koeien of ander wild. De meeste dieren in Australie zijn 's nachts actief door de extreme temperaturen. Probeer te voorkomen om 's nachts te rijden buiten bewoonde gebieden, het kan levensgevaarlijk zijn.
 • Dirt road rijden mag meestal ook niet als je een huurauto hebt, maar dat heeft te maken met de locale wegenwacht. Toch moet je het vooral wel doen (nadat je hebt geïnformeerd wat de staat van de weg is). Heb je pech op zo'n stuk dan laat je je gewoon naar en verharde weg slepen door een van de aardige Aussies die je tegenkomt en bel je daar de wegenwacht van die staat. 

Algemene tips

 • Let altijd goed op de benzinestand en houdt de afstand in de gaten tot het volgende benzinestation.
 • Daarnaast zijn er veel alcoholcontroles (vooral op zaterdagochtend/ middag) je bent gewaarschuwd!
 • Ooit wel eens inkopen gedaan bij het Leger des Heils? Mocht je huishoudelijke spullen nodig hebben om je auto of camper mee in te richten zoals bestek, pannen, servies campingspullen en dergelijke. Dan is dit echt de ideale plaats om voor heel weinig geld een hoop te kunnen aanschaffen. Let op de rode ‘Salvation Army’ (of kortweg Sally's) borden of de blauwe St. Vinnies of Rode Kruisborden langs de weg.

Kampeerplekken

In Australie kun je op zeer veel verschillende plekke kamperen van commerciele campings to kamperen in de schitterende national parks tot wildkamperen?

Voor een compleet overzicht van alle wild kampeerplekken, rest areas en Outback road houses kun je de Australia Touring Atlas van Hema Maps of een van de goede Campsboeken kopen. De Hema is niet hetzelfde als de Nederlandse HEMA winkel. Deze map heeft alle betaalbare kampeeropties op een rij gezet en zelf uitgebreid beoordeeld. Hiermee kun je dus van te voren bekijken of de ligging, faciliteiten en dergelijke iets voor jou zijn! Een ander aan te raden boek is ‘Camps Australia Wide’. Dit boek staat vol met gratis en goedkope kampeerplekken in alle staten van Australië. Bijzonder handig als je rondtrekt. Ook zitten er wegenkaarten in, dus dat scheelt weer in kosten. 

Het is in Australië met een camper goed mogelijk om langs de weg te overnachten op bijvoorbeeld een parkeerplaats. Dit gebeurt veel, over het algemeen is het veilig, maar dit zijn niet de meest veiligste plekken om te overnachten. Kies dus bij voorkeur een plek waar ook andere mensen overnachten. Dit maakt het niet alleen veel veiliger, maar vaak ook nog gezelliger. 

Ook in de Lonely Planet staan een aantal campings vermeld. Maar het is zeker een aanrader om af en toe een Tourist Information Center in te lopen en daar alle folders mee te nemen over de omgeving en campings. Wie zitten er leuke aanbiedingen tussen die niet in de boeken vermeld staan. 

Hieronder volgt een overzicht van een paar van de diverse (gratis) kampeerplekken die door één van de Around-the-Globe-lezers is opgesteld. Uiteraard zijn dit alleen de plekken die bij hun op de route lagen in de staten Northern Territory, Queensland en New South Wales. Er zijn er nog veel meer!

Tip: Zoutwaterkrokodillen komen tot 200 kilometer landinwaarts voor ..... in zoet water. Ga dus niet in rivieren of andere wateren zwemmen in het noorden en op kampeerplekken in die regio. Lees altijd goed de waarschuwingsborden en houd je hier aan ook, ze staan er niet voor niks, blijf echt weg van de waterrand! 

Northern Territory

Suburbs of Darwin.

 • Sundowner Caravan Park - $10 p.p.p.n
  (Normal campsite, nothing special but clean). 

Kakadu National Park

 • Malabanjbanjdju – Free (our mark: 8)
  (Long drop toilet, fireplace, no shower or water, overlooking a little lake with many birds)
 • Gungurul – Free (our mark: 7)
  (Long drop toilet, fireplace, no shower or water)

Tip: Overige gratis activiteiten: Ranger Talks, Entree Visitor center Beatrice Hill, free coffee for the driver at gas stations in de Northern Territory. 

Overige Northern Territory

 • Camping Edith Falls -  (our mark: 8.5)(Great location with wallabies in the evening all around you, swimming in the lake or under the waterfall)
 • South Warlock Rest Area  (37 km south of Mataranka ) – Free (our mark: 5) (No toilet,  no shower, with water and fireplace)
 • Juno's Horse Centre(Tennant Creek) - (our mark:8.5) (Camping on a cattle station for, horses, cattle, water tank pool, fly free sitting area)
 • Heavitree Outback Lodge/Campsite (Alice springs) - (our mark:7.5)(Cheapest unpowered sites in Alice Springs, Rock wallabies feeding also possible for non-guests) 
 • Yulara Campsite (The only camp site near Ayers Rock) - (our mark: 7) (De dichtstbijzijnde gratis kampeerplek bij Uluru is 50 kilometer er vandaan heen en terug)
 • Kernot Range Rest Area (101 km west of Erldunda) – Free (our mark: 8) (Water, no toilet, fireplace and lot of shadow)
 • Barrow Creek Caravan Park (very basic) - (our mark: 5) (270 km from Alice springs, 230 kilometres from Tennant Creek)

Queensland 

 • Camooweal Roadhouse/Caravan Park - 9our mark: 6) 
 • Julia Creek Rest Area - Free(No facilities, next to road) 
 • Fletcher Creek Rest Area (42 km north of Charters Towers) – Free (Our mark: 8) (Lots of space next to a little River, loads of birds, wallabies and kangaroos, toilet and  cold showers)
 • Undara's Lavatubes Campsite - (our mark: 8 ) (Second night for free for wicked vans)
 • Platypus Campground (Lake Tinaroo) - (Location: 10 Facilities: 6) (Only toilets, next to the lake and 3 km dirt road)
 • Palm Cove Caravan Park - (our mark: 7.5) (Sea view in upmarket beach town)
 • Rainforest Village - (our mark: 8.5) (Campsite between Daintree and Cape Tribulation, loads of space and a very good self-catering kitchen)
 • Caravan Park Pandanus (Port Douglas) - $ 22 p.n. (our mark: 6) (Cheapest, but very small sites)
 • Riffle Creek Rest Area (33 km SW of Mossman) – Free (our mark: 8) (A donation of $2 is requested, quiet spot with loads of space, toilets only)
 • Upper Liverpool Creek Rest Area. Japoonvale – Free (our mark: 7.5)
 • (29 km SW of Innisfail, near a  creek with fire flies, toilet and water only)
 • Caravan Park Sea breeze (Airlie Beach) - (Our mark: 7) (Cheapest option in Airlie Beach)
 • Waverley Creek Rest Area  - Free (our mark: 6)
 • (8 km South of St Lawrence turnoff, next to the main road, with toilets, fireplace and water) 
 • Workmans Beach Camping Area (Agnes Water) - (our mark: location: 10 Facilities: 7)
  (In the dunes, lovely bay with a beautiful little beach, compost toilet and one outdoor cold shower, water and BBQ) 
 • Lake Monduran Recreation Area - (Our mark: 8.5) (Everything brand new!, there is a platypus and koala colony) Lake Boomanjin (Fraser Island) - (our mark: location: 9 Facilities: 7) (Fenced campground, toilet, water and cold showers) 
 • Central Station Campground (Fraser Island)- (our mark: Location: 8 Facilities: 7)(Hot showers $1, reservations required)
 • Caravan Park Coconut Grove (Hervey Bay) - (our mark: 6) (Loads of permanent residents)

Tip: Er zijn geen gratis of goedkope campings ten noorden van Cairns.  

New South Wales  

 • Green Gully Campground in Oxley Wild rivers National Park  – (Our mark: Location: 8 - Facilities: 6.5 incl. firewood) (Walking distance from Wollomombi Falls and Gorge, toilet only and fire place) 
 • Valla Beach Resort - (Our mark:  7) (8 km North of Nambucca Heads, very big resort but beautiful location) 
 • Caravan Park surrounded by Booti Booti National Park (With the green cathedral)(cheaper than the National Park next door) – (Our mark: 8) (Two meters from the beach and the lake) 
 • Bouddi National Park Camp Site (Patty Beach) -  (Our mark 8) ($ 7 per day car entry fee or Annual Year Pass, toilet, Gas Bbq, cold outdoor shower) 
 • Kriskindle Guesthouse (Sydney) - (for parking and sleeping in your van) (Our mark: 6) (Use of toilet and shower only, not the kitchen) 
 • Budderoo National Park – Free (our mark: 7) ($11 entry fee at Minnamrra rainforest walk or annual year pass, only toilet and fire place)
 • Murramarang National Park - (our mark: 8.5) (Pretty beach, beautiful walks, sea, cliffs and kangaroo’s on the beach)
 • Numeralla River Rest Area – Free (Our mark: 6.5) (20 km North of Cooma, toilet only, small but next to the river)
 • Canberra's Exhibition Park - (our mark: 6.5) (Close to the city and next to the racecourse) 
 • Thredbo Diggins Bush camp (Kosciuszko National Park - Snowy Mountains) - Free (Our mark: Location: 9 Facilities: 6) (Only toilet and fire place, entry fee to National Park $ 16 per day or annual pass) 
 • Eden Caravan Park - (Our mark: 8.5) (Lake view and the sounds of the ocean) 
 • Bittangabee Bay Bush camp (Ben Boyd national Park) - Free 

Tip: In New South Wales zijn enorm veel Nationale Parken. Maar New South Wales is op kampeergebied één van de duurdere staten, je dient voor alles (meer) te betalen, mede doordat Sydney hierin ligt. ‘Maar’ 10% van de Nationale Parken in New South Wales kent een entree fee. Uiteraard zijn dit de mooiste parken. De meeste Nationale Parken kosten rond de $ 7 per dag, oplopend naar zelfs $ 11 of $16 per dag!

Ben je van plan om meerdere Nationale Parken te bezoeken, dan is de ‘All Parks’ jaarpas kost slechts $85. Deze kun je echter niet aanschaffen met een huurauto. Maar als je het lief vraagt soms wel  (bijvoorbeeld: we huren deze camper 3 maanden....." , we beloven dat we de pas verscheuren als we de auto inleveren..."). Het is de moeite waard het bij de verschillende bezoekerscentra te proberen. Haal wel eerst het magazine met de adressen. Nog een bijkomend voordeel, veel Nationale Parken hebben gratis en of goedkope campings!