Great Keppel Island

Great Keppel Island is een eiland dat ligt halverwege Brisbane en Townsville aan de East Coast van Queensland. Hoewel het net buiten het Great Barrier Reef ligt is het toch vergelijkbaar met de noordelijker gelegen eilanden. Het eiland is begroeid met bush en het heeft in totaal zo´n 18 km aan witte zandstranden.

Het eiland is goed te bereiken vanuit Yeppoon en Rockhampton aan het vasteland, en kan dienen als een dagtrip, maar het is zeker de moeite waard om hier een aantal dagen door te brengen. Je kunt natuurlijk lekker de hele dag op de witte stranden gaan liggen bakken, maar ook de natuur op het eiland is de moeite waard, er zijn mooie bush-wandelingen waarop je niet veel mensen zult tegenkomen. De Mt Windham track (1,5 uur) biedt prachtige uitzichten over het eiland. Maar zeker als je vanuit het zuiden komt en dus nog niet veel koraal gezien hebt is het eigenlijk een must om te gaan snorkelen. Je kunt snorkelspullen huren bij de tentjes bij het strand of bij de resorts, en voor een paar dollar per dag kun je de hele dag in de zee liggen dobberen, en genieten van de mooiste vissen, koralen en zelfs reuzenschildpadden!

Een aanrader is snorkelen bij Shelving Beach. Je kunt op dit rustige strandje komen via een klein paadje over een vrij steile heuvel door de bush, beetje lastig op slippers, maar wel de moeite waard! Wij waren er met kerst en toen waren we de enige op dit strandje en dus ook de enige hier in de zee. Het snorkelen is even wennen (je zult niet de eerste zijn die een volle hap zout water binnen krijgt!) maar wel heel leuk! Rond Great Keppel Island zitten roggen, allerlei gekleurde vissen, soms in heel grote scholen, en reuzenschildpadden. Je kunt hier zo een middag doorbrengen in het water, maar trek wel een t-shirt aan, anders ben je aan het eind van de dag een roodverbrande kreeft. Behalve snorkelspullen kun je ook zeilboten, catamarans, motorboten en waterskies huren, en je kunt er duiken. Naast allerlei vissen leven op Great Keppel Island ook possums. Deze nieuwsgierige beesten zijn zo groot als een kat, en ze zijn absoluut niet bang voor mensen. Wij zaten een pizza te eten en ineens zat er zo’n beest naast ons op de tafel om een stuk mee te nemen! Leuk om er één te zien in het wild, maar na een tijdje werd het toch wel irritant, ze gaan namelijk echt niet zomaar weg. Gelukkig zijn de Ozzies nooit te beroerd om ze voor je weg te jagen. Great Keppel is niet het bekendste eiland, maar juist doordat het er rustiger is dan op veel andere eilanden is het echt een aanrader om een paar dagen lekker rustig door te brengen!

Meer informatie

Er zijn twee ferries naar Great Keppel Island vanuit Rosslyn Bay Harbour bij Yeppoon. De retourprijs is AD 30,- en er gaan ongeveer 7 boten per dag. Je kunt ook een geheel verzorgde dagtrip boeken bij Keppel Tourist Services (tel: 07-49336744). Deze vertrekt elke dag om 9.15 uur bij Rosslyn Bay en hierbij is snorkelen, een trip in een ‘glass-bottom boat’ en een lunch inbegrepen, en als je wil boom-netting. Bij boom-netting lig je in een net dat achter de boot is vastgemaakt tijdens het varen.

Als je meerdere dagen hier door wil brengen kun je het best een pakket boeken bij één van de hostels in Yeppoon of Rockhampton. Een pakket kost ongeveer AD 80,- per persoon voor drie dagen en twee nachten op het eiland, en de ferry heen en terug. Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, een aanrader is het Great Keppel YHA Hostel

(tel: 07-49275288) met de zogenaamde camp-o-tels, permanente tenten met een vast bed en licht. Deze tenten staan in de bush, en je krijgt er echt een safarigevoel van. Andere mogelijkheden zijn het Great Keppel Island Backpackers en Keppel Haven. Er zijn ook wat duurdere mogelijkheden, daarvoor kun je het beste vanuit Yeppoon of Rockhampton boeken. Het is handig om te weten dat er op het eiland geen supermarkt is. Breng dus zelf eten en drinken mee (het kraanwater is zout!) tenzij je elke keer veel geld uit wil geven aan eten buiten de deur.

Snorkelspullen en diverse bootjes kan je huren bij The Beach Shed bij Putney Beach en Keppel Watersports bij Fisherman’s Beach. Snorkelspullen kosten ongeveer AD 10,- per dag. Bij Keppel Reef Scuba Adventures (tel: 07-49395022) bij Putney Beach kun je een duikcursus doen of lossen duiken maken. Een cursus kost je ongeveer AD 460,- Twee duiken inclusief alle uitrusting AD 100,-.