Fraser Island

Fraser Island is één van de populairste eilanden aan de oostkust van Australië. Het aparte aan dit eiland is dat het eigenlijk één grote zandbank is. Het hele eiland bestaat enkel uit zand, er is geen aarde, geen klei en geen verharde wegen. Het eiland is begroeid met allerlei bomen en planten, en er zijn zo´n 200 meertjes op het eiland. Daarnaast zijn er ook zandduinen, die je het idee geven dat je in een woestijn rondloopt, heel mooi! Er zitten allerlei dieren op het eiland, waarvan de dingo wel de bekendste is. Dit is een wilde hond die in principe geen kwaad zal doen, maar doordat mensen hun eten of afval buiten laten slingeren worden ze steeds minder schuw, en je zult de eerste niet zijn die ´s avonds of ´s nachts gezelschap krijgt van deze beesten, die in hun poging aan eten te komen erg lastig kunnen zijn. Mocht je naar Fraser Island gaan, denk hier dan aan, en bewaar je eten en afval in de auto! Daarmee komen we op de auto. Want een eiland dat puur uit zand bestaat betekent dat je met je backpackerbrik geen enkele kans maakt. Hier kun je echt alleen met een 4-wheeldrive terecht. Gelukkig zijn deze overal te huur, vanuit Rainbow Beach en Hervey Bay aan het vasteland gaan elke dag meerdere tours naar het eiland, maar de beste manier om Fraser mee te maken is toch wel om zelf een auto te huren. Veel hostels en tour operators in de hiervoor genoemde plaatsten hebben auto´s te huur, compleet met tenten, kookgerei en slaapzakken. Meestal kom je met meerdere backpackers in zo´n auto te zitten, variërend van 8 tot 11 personen. Met je medereizigers ga je vervolgens met de pont naar Fraser Island, waar je twee of drie dagen vrij rond mag touren.

Op Fraser is genoeg te zien en te doen om die dagen te vullen. Het mooiste meer van Fraser Island, en misschien wel van Australië, is zonder twijfel Lake Mc Kenzie. Dit meer is prachtig blauw, en ongelooflijk helder. Je kunt je tenen zien als je tot je borst in het water staat! Alleen deze plek al is genoeg om een dag aan te spenderen, maar er is nog veel meer te zien op het eiland. Zo is er het scheepswrak van de Maheno, dat als een imposant gevaarte aan de oostkust van het eiland ligt, de Champagne Pools waar de golven als champagne tegen de rotsen slaan, en Indian Head, vanaf waar je schildpadden, haaien, dolfijnen en roggen kunt zien zwemmen. Zelf een duik in de zee nemen is niet verstandig, er zijn gevaarlijke stromingen en daarbij stikt het er van de mensetende haaien. Gelukkig zijn de meren wel veilig.

Het reizen van de ene naar de andere plek op het eiland is een avontuur op zich. Het gebeurt niet zelden dat je ondanks de vierwielaandrijving toch vast komt te zitten in het losse zand, en dan is het uitstappen en duwen, of wachten op hulp. Gelukkig is het eiland druk bezocht, dus je hoeft niet bang te zijn om hulpeloos ergens uren vast te zitten. Er zijn een paar overnachtingsmogelijkheden op Fraser Island, een aantal campings, een hostel en een luxe resort. De puurste manier om het eiland te ervaren is echter om je tentje lekker langs het strand op te zetten en daar, na het koken van je eten, te gaan slapen. Extra voordeel is dat je daar het minst last hebt van ongedierte, hoewel de sandflies echt enorm irritant kunnen zijn. Let wel op dat je niet overal mag staan, maar het is altijd wel mogelijk een plekje te vinden. Dit voelt echt alsof je op een onbewoond eiland zit! Een vergunning voor wild kamperen zit meestal bij de prijs van een meerdaagse trip met een groep, maar informeer daar toch even naar voor je vertrekt.

Voordat je naar Fraser Island gaat moet je zorgen dat je genoeg eten, drinken en brandstof bij hebt. Op het eiland is bijna niets te krijgen, en datgene wat je kunt kopen is erg duur. Als je een beetje geluk hebt met je mede-reizigers kun je met een zogenaamde “self-drive” een onvergetelijke tijd beleven. In een paar dagen tijd leer je elkaar redelijk goed kennen omdat je constant dicht op elkaar in de auto zit, (hotsend en stotend af en toe!) en je alles samen doet. Wil je het risico met vervelende mede-reizigers opgescheep te zitten niet lopen, dan kun je met een georganiseerde tour meegaan, maar hierbij heb je zelf niks te zeggen over waar je heen gaat en hoe lang je er door kun brengen.

Georganiseerde tours

Vanuit Hervey Bay en Rainbow Beach vertrekken dagelijk talloze tours naar Fraser Island. Je kunt kiezen voor een dagtrip, maar ook voor 2- of 3-daagse trips. De meeste tours lijken op elkaar, je zit in een grote 4-WD bus met een gids die je meeneemt naar toppers als Lake Mc Kenzie, het Maheno Wreck en een aantal meren in het binnenland. Met sommige tours ga je kamperen, maar je kunt ook overnachten in één van de resorts op het eiland. De trips variëren van AUD 150,- voor een dagtrip en AUD 250,- voor een tweedaagse trip (2012). Tijdens deze trip wordt je rondgereden in een soort bus met tractorbanden en slaap je in een hostel. Voor exacte prijzen kun je het beste informeren in Hervey Bay of Rainbow Beach. Het verschil tussen de twee plaatsen zit hem vooral in de duur van de ferry: vanaf Rainbow Beach ben je in 10min op Fraser Island (zuidelijke puntje), vanaf Hervey Bay doe je er zo'n 45min over (midden van het eiland).

Bij de dag tour zit je de helft van de tijd in de 4-WD bus heen en weer te schudden, met name wanneer je het eiland dwars oversteekt, zonder dat je veel kan zien. Dus je rijdt dan wel in een zandbak door een dichtbegroeid regenwoud, maar dat voel je meer dan dat je het kan zien. Mocht je tijdens je verblijf in Australie verder naar het noorden nog regenwoud bezoeken (tot aan Daintree forrest bij Port Douglas), dan is Fraser Island geen must qua regenwoud. Doordat je steeds over zandwegen rijdt krijg je de indruk dat je je in een afgelegen en onderontwikkeld natuurgebied bevind, maar schijn bedriegt. Want als je dan tussen de middag ineens lunch hebt aan een buffet in een groot luxe resort (prachtig aangelegd met zwembad en ineens wel geasfalteerde wegen eromheen), dan besef je dat je weer gewoon in de bewoonde wereld bent. In de winter (Juli) zijn de nachten dusdanig koud, dat zwemmen in het Lake Mc Kenzie alleen midden op de dag met veel zon een aanrader is. Dit hangt dus af van de gids zijn planning, want toen wij er aan het einde van de dagtour aankwamen was er haast geen zon meer, en was het erg fris. Verder wordt Lake Mc Kenzie geprezen om zijn witte (silica) zand, dat ook gebruikt kan worden om juwelen te reinigen, of als een scrub voor je huid. Mocht je tijdens je verblijf in Australie de kans hebben om Whitehaven beach (Whitsunday Island) te zien, dan is dit witte zand velen malen spectaculairder om te zien, waardoor Fraser island weer geen must is geworden. De conclusie wbt de dagtour; je krijgt zoveel mogelijk te zien en te horen van het eiland, maar eigelijk is een dag te kort. Het heeft mooie attracties, maar sommige daarvan zijn niet uniek voor Fraser en kan je verder naar het noorden beter ervaren.

Self-drive

Vanuit Hervey Bay en Rainbow Beach zijn ook talloze self-drive trips te boeken. Voor een 3-daagse trip waarbij je met 8-man een 4WD deelt en slaapt op een camping ben je ongeveer AUD 350,- kwijt (2012). Hierbij zit dan wel alles inbegrepen (eten, drinken, 2 overnachtingen in een simpel tentje, 4WD, benzine, park-entree en vaak ook een overnachting voor en na de trip in een plaatselijk hostel). Het is wel belangrijk dat je een rijbewijs (internationaal rijbewijs niet altijd nodig, maar wel zo handig) hebt als je zelf in de jeep wil rijden! Je moet van tevoren tekenen voor aansprakelijkheid in het geval de auto kapot gaat en daarvoor willen ze een kopie van je creditcard en je handtekening. Als je geen rijbewijs en creditcard hebt mag je mee op een trip, maar mag je niet in de jeep rijden. Vaak kun je voor een extra 10 dollar deze aansprakelijkheid afkopen. Als je een trip bij een hostel boekt heb je, dankzij de concurrentiestrijd, veel kans dat je er nog 2 overnachtingen in het hostel gratis bij krijgt, handig voor de nacht ervoor en de nacht erna! Een aanrader is Dingo's Backpackers in Rainbow Beach, een gezellig hostel waar je een dag voor vertrek al je groepje te horen krijgt zodat je die avond vast lekker kunt ‘socializen' met je medereizigers. Het nadeel van een verblijf in Rainbow Beach is wel dat dit plaatsje zo klein is dat ze maar één kleine supermarkt hebben die belachelijk duur is. Dat probleem heb je in Hervey Bay minder, maar dit is wel een veel grotere, commerciëlere plaats. De mogelijkheden voor self-drives zijn zo divers dat je beter ter plekke kunt rondkijken voor de mogelijkheden.

Zelf een 4-WD huren

Wil je helemaal onafhankelijk Fraser ontdekken en heb je geld genoeg, dan kun je ook een 4-WD huren, vaak compleet met tent en kookgerei. Huur van een Toyota Landcruiser kost vanuit Hervey Bay ongeveer AD 140,- per dag, met een minimum van twee dagen. Denk er wel aan dat hiernaast ook een borg van AD 500,- betaald moet worden en dat de huurder ouder dan 21 jaar moet zijn. 4-WD's kunnen gehuurd worden bij:

Hervey Bay
Safari 4X4 Hire (1800 689 819)
Aussie Trax (1800 062 275)
Huren op Fraser Island :
Kingfisher Bay 4WD Hire (07-41203366)
Happy Valley 4WD Hire (07-41279260)
Shorty's Off Road Rentals (07-41279122)

Huren op Fraser Island zelf is duurder dan vanuit Hervey Bay, voor een dag betaal je hier al snel zo'n AD 190,- per dag. Voordeel is dat je minder betaald voor de pont, je betaalt AD 65,- voor een voertuig met 1 bestuurder, en per extra persoon AD 1,50. Passagiers zonder voertuig betalen AD 12,- voor de overtocht.