Duiken op het Great Barrier Reef

Vele reizigers weten al ruim van te voren dat als ze naar Australië gaan dat ze een duikcurus willen nemen. Eenmaal aangekomen, blijkt het nog best wel lastig te zijn een goede en betaalbare duikschool te vinden. Er is gelukkig genoeg keus uit verschillende duikscholen met name aan de oost-kust van Australië. Vooral in Cairns word je bijna doodgegooit met duiktripjes. Van snorkellen tot met haaien duiken. Maar ook in Townsville kun je zeer goed een cursus volgen. De duikschool in Towsville staat vooral onder de locals bekend als een goede school en het zou best kunnen zijn dat je tussen de Australiërs komt te zitten, wat een goed teken is.

Vanuit Townsville kun je ook een duik maken op het SS Yongala scheepswrak, mocht je meerdere dagen willen gaan duiken. Ben je een beginner dan is het wel een wat moeilijkere duik, maar zeker de moeite waard. JE hebt kans om er haaien, roggen en zeeschildpadden te zien. Vooral in de buurt van het scheepswrak. 

Wil je liever geen hele duikcurses maar een dagtrip naar het Great Barrier Reef, dan is dit o.a. mogelijk vanuit Port Douglas. Bekijk bijvoorbeeld eens Quick Silver Cruises. Bezoekers van deze site zijn hier erg enthousiast over. 

 

De meeste mensen denken bij het Great Barrier Reef aan Cairns. Dit is uiteraard een hele populaire, goede plek om je Open Water Course te doen, maar ook ook de duurste en misschien wel minst persoonlijke plek. Als je iets verder kijkt zie je dat er ook veel cursusmogelijkheden zijn in kleinere, onbekende plaatsjes. Dit heeft een aantal voordelen. Allereerst de prijs, dit kan echt honderden dollars schelen, zeker als je alle extra belastingen en dergelijke meerekent. Ten tweede de lokatie waar je je Open Water duiken doet. In Cairns wordt veel gebruik gemaakt van lokaties op het Great Barrier Reef waar duizenden mensen duiken en snorkelen. Soms wel honderden per dag. Dit heeft zijn invloed op het Great Barrier Reef en het leven in het water. Wat over het algemeen als de beste duikplekken worden ervaren is het zogenaamde. "Outer Reef", dit ligt veel verder weg van land en is veel rustiger, onaangetast en heel veel te zien. Daarnaast is het aantal mensen waar je je cursus mee doet in Cairns waarschijnlijk groter, vaak ligt dat aantal zo rond de 10 mensen.

Als je toch een beetje opkijkt tegen de duik in het diep kan dat wat overweldigend zijn en heb je iets meer aandacht nodig. De duikscholen in de kleine plaatsen doen het er vaak als extra naast en hebben dus vaak (hele) kleine groepjes. Zelfs groepjes van twee zijn mogelijk. Je krijgt alle aandacht, kunt precies daar tijd en energie aan besteden wat jij nodig hebt en haalt zo meer uit je cursus.

Twee goede plekken zijn: Mission Beach; Calypso Dive ( 1.5 uur van het Outer Reef, het dichtste bij van allemaal) en Bowen; Palm Vieuw Dive (hier zijn een aantal mooie reefs direct aan het strand). Wat ook nog vaak kan in dit soort plaatsen is dat je de dagen waarop je je lessen hebt helemaal aan kunt passen aan je schema, zo is het ook mogelijk om de cursus te verdelen over 2 weekenden omdat je bijvoorbeeld daarnaast ook nog werkt om extra geld te verdienen om langer in het land te kunnen blijven.