Darwin

Darwin in Australië is voor de meeste reizigers hét vertrekpunt voor Litchfield en Kakadu National Park, maar ook de stad zelf is de moeite waard.

Hoewel Darwin de laatste jaren flink groeit, is het nog steeds een gezellige kleine stad waar je van winkel naar winkel loopt om af te koelen in de airconditioning. Want boven alles, is Darwin warm! Zelfs in de droge winter (Europese zomer) ligt de temperatuur nog steeds vrijwel dagelijks rond de dertig graden…en het koelt nauwelijks af. Behalve in winkels kun je ook verkoeling zoeken bij de haven of rustig in het gras liggen op de Esplanade.

Bezienswaardigheden

Rondom Darwin is van alles gratis of voor weinig geld te bekijken en te doen. 

Esplanade, Bicentennial Park .Aan de zuidkant van de stad is een groot park, de Esplanade. Hier kun je prima wandelen, een broodje eten en relaxen in het gras. Er wandelen ibissen rond en de bomen zitten af en toe vol rainbow lorikeets (kleine papegaaien). Je kunt afdalen naar het ‘kiezelstrand’ (eigenlijk meer hele grote keien) om een blik te werpen op enkele mangrovebomen. Tussen de keien kun je soms fiddlecrabs zien zitten (felgekleurde krabbetjes met een reuzeschaar).

Hoewel Darwin aan zee ligt, zijn er heel dicht bij het centrum geen stranden. Daarvoor moet je even een flinke wandeling maken of een fiets huren, bus nemen of je eigen auto meenemen. Ga dan bijvoorbeeld naar Mindil Beach, iets buiten het centrum. Houd er rekening mee dat je niet het hele jaar door zomaar kunt zwemmen. Tussen oktober en mei zwemmen hier boxjellyfish en die wil je beslist niet tegenkomen. En er blijft altijd het risico op krokodillen, al wordt er bij populaire stranden wel goed opgelet door 'life guards'. Zwem nooit bij een strand of in een rivier waar geen beveiliging of duidelijkheid is of er wel of geen krokodillen kunnen zitten.

Halverwege Mindil beach ligt het Northern territory natuurhistorisch- en Aboriginal Art museum. Toegang is gratis en het is zeker de moeite waard om hier even door heen te lopen. Hier kun je ook informatie vinden over de 'cyclone Tracey' die in 1974 zo goed als de hele stad verwoestte.

Bij ‘Aquascene’, aan het einde van de Esplanade, kun je voor een paar dollar vissen voeren. Er komen enorme beesten vanuit de zee om hier eten te halen. Leuk om eens grote vissen, inclusief enorme roggen, te zien. De roggen zwemmen naar hun eigen plek, maar jij mag tussen de enorme ‘Milkfish’ staan om te voeren.

Zoals veel Australische steden heeft Darwin een botanische tuin. Het is er rustig en je kunt heerlijk door de verschillende landschappen wandelen en genieten van de vele vogels die de tuin tot hun huis hebben gemaakt.

Iets verder uit het centrum kun je in het Charles Darwin Nationaal Park een wandelingetje maken. Maak er geen dagtour van, maar als je in de buurt bent, is het zeker de moeite waard om de kust vol mangrovebomen te zien en de skyline van Darwin vanuit een andere hoek te bekijken.

Behalve deze bezienswaardigheden is Darwin ook een goede plek als je op zoekt bent naar een origineel Aboriginal Art souvenir.  Ook hier veel 'made in China' prullaria, maar ook genoeg kleine Artwinkeltjes waar je wat originelers kunt kopen. Je vindt dit verder in Australië veel minder, dus koop het hier en steun (bij de juiste winkels) de lokale gemeenschap.

Het centrum van Darwin heeft geen echte grote winkelcentra. Mocht je een K-mart zoeken of allerlei andere praktische winkels, dan is Casuarina ten Noorden van de stad 'your best bet'. Dit is het grootste winkelcentrum in het Noorden van Australie en heeft goede airconditioning. Vanuit de stad kun je er komen met eigen vervoer of het openbaar vervoer.

Op Smith Street in het centrum van Darwin is een gratis wifi hotspot (op een soort pleintje bij de Subway om de hoek). Accepteer de voorwaarden en je kunt een uur lang gratis gebruik maken van wifi.

Overnachten in Darwin

Vlakbij het centrum liggen meerdere hostels. Hou bij het boeken in de gaten hoe de keuken eruit ziet. Er zijn meerdere hostels die gesloten keuken hebben, zonder airco en daar wil je niet je potje in koken. Je valt er bijna flauw van de warmte. MOM (Melaleuca on Mitchel) heeft bijvoorbeeld een prachtig dakterras, redelijke kamers en ze mogen er biertjes tappen maar de keuken is een verschrikking. Chillis ertegenover heeft een heerlijke open keuken, maar een kleiner dakterras. De kamers zijn iets kleiner en ze hebben geen bar.

Vanwege de extreme hitte is het raadzaam te kiezen voor een hostel in de buurt van het centrum, zodat je niet steeds een eind hoeft te lopen voor je in het centrum bent. 

Er zijn meerdere campings in de buurt van de stad, de meesten zijn prijzig en druk in het droge seizoen. Gratis camperen is verboden in Darwin en niet aan te raden vanwege veel diefstal uit auto's. De meest rustige camping is Lee Point ten Noorden van het centrum en in de buurt van het ziekenhuis en het gigantische winkelcentrum Casuarina.

Eten en drinken

De haven is de laatste jaren enorm veranderd en tot een gezellige buurt geworden. Bij de Stokes Hill Wharf kun je redelijk geprijsd ‘fast food’ halen (van verse vis tot Aziatische lekkernijen) en dit buiten aan het water opeten. Het heeft een havensfeertje, inclusief soms de geur van vis, maar je hebt ook kans om de eten terwijl dolfijnen langszwemmen. Echt goedkoop eten kun je in The Vic on the Mall. Veel touroperators geven hier ook kortingskaarten (gratis eten) voor. Het eten is vrij basaal, maar het vult de maag. Op het terras komen soms possums langs komen.

Darwin staat bekend om de markten met tropische en Aziatisch eten. De meest bekende mark is de Mindil Beachsunset market in het droge seizoen. Elke zondagavond (16.00 - 21.00 uur) en donderdagavond (17.00 - 22.00 uur) kun je hier heerlijk onder de palmbomen tussen stalletjes struinen. Vanalles is er te vinden, van leuke toeristische souvenirs tot allerlei heerlijk eten (er is zelfs een poffertjeswagen!!). Er spelen live bandjes en je kunt je heerlijke snacks bij zonsondergang op het strand opeten.

Op zaterdagochtend is er een markt in Parap met veel eetstalletjes en erg veel leuke souvenirs. De beste laksa soep van Darwin wordt hier verkocht!

Op zondagochtend is er een groente- en fruitmarkt in Rapid Creek. Ook hier kun je lekkere (Aziatische) snacks kopen.