Broome

Broome 

“Where the sky meets the land, the desert meets the sea, where white sands, red rocks and cobalt blue waters come together”

Ben je begonnen in Perth, dan kom je eindelijk aan in Broome na op zijn minst 2300 km te hebben gereden. Broome is een zeer aangenaam stadje en zeer populair het hele jaar door maar voornamelijk in de winter. De relaxte sfeer, palmbomen, zon en blauwe zee trekken veel toeristen.  De populatie verdriedubbelt dan naar 60.000 mensen. In 1880 is het stadje gesticht als een parelhaven.

Ook zie je hier de eerste Boabbomen van de Kimberleyregio verschijnen. Deze bomen komen oorspronkelijk uit Afrika. Waarschijnlijk zijn de Boabnoten via zeestromen in Australie terechtgekomen. Deze bomen hebben schitterende vormen. De Aboriginals geloven dat de Boabboom te trots en arrogant was in de droomtijd en dat hij voor straf op zijn kop is gezet. Dus zou je nu naar de wortels kijken, en daar lijkt het inderdaad op.

Er zijn veel accomodatiemogelijkheden, van kamperen tot hostels tot luxe resorts. Wildkamperen is verboden in het stadje en er wordt streng op gecontroleerd. Er zijn een aantal plekken buiten de stad waar je een gratis plekje kunt vinden als je creatief bent.

Het stadje heeft veel gezellige cafes, restaurants en een bierbrouwerij met exclusieve bieren. Ook het oude China Town is een bezoekje waard. Veel Chinezen kwamen hier in de 19e en 20e eeuw naartoe om te werken in de parelvisserij. Er is nog steeds de ‘Willie Creek pearl farm’ net  ten Noorden van Broome die te bezoeken is met een toer of individueel.

Sunset Camel tocht op Cable Beach Australië

Cable Beach is een van de bekendste stranden van Australie. Het is een lang, breed stuk  strand waarop je mag rijden met een 4WD. Let dan wel op de getijden, want wanneer het vloed wordt komt het water erg hoog en dan kan het zijn dat je niet meer verder kunt rijden. Op het strand kun je zwemmen in het gepatrouilleerde gedeelte. Af en toe worden er krokodillen gezien net voor de kust.

Een bekende toeristische trekpleister op Cable Beach is het boeken van een sunset camel ride. Er zijn verschillende bedrijven die deze activiteit aanbieden. Reken op ongeveer 30 - 75 dollar afhankelijk van het tijdstip. De budgetoptie is foto's maken van toeristen die het volle pond hebben betaald.

In Broome rijdt een hop on/off town bus service tussen het centrum van en Cable Beach. De bus doet ook China Town aan. Kaartjes kosten 3.5 dollar, maar als je een studentenkaart hebt, mag je wellicht voor een gereduceerd bedrag mee. De bus rijdt dagelijks tussen 7.00 - 18.00 uur.

‘Staircase to The Moon’ is een natuurlijk fenomeen dat elk jaar plaatsvindt wanneer de volle maan opkomt tijdens eb over het waddengebied in Roebuck Bay. Door de gestreepte reflectie van de maan op het water krijg je de optische illusie van een trap naar de maan.

Ook bijzonder in Broome zijn de voetafdrukken van dinosaurussen. Zo’n 120 tot 130 miljoen jaar terug liepen er dinosaurussen rond in Australië. Vlakbij Gantheaume Point, aan de  zuidkant van Cable Beach in Broome, kun je in de rotsen voetafdrukken van deze dieren zien. Helemaal bijzonder is dat dit alleen kan bij een bepaald getijde (extremely low tide).  Vraag bij de Tourist Information of je ho(s)tel naar de tabel met de getijden. Het is ongeveer acht kilometer van Cable Beach Resort naar Gantheaume Point. De voetafdrukken zijn lastig te vinden. Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan, maar ook even afwachten totdat anderen de afdrukken gevonden hebben.

De tropen en het waddengebied rondom Broome trekken veel vogels aan. Je kunt deze observeren bij de Bird Observatory waar je ook kunt kamperen. Dit is een plek voor echte vogelfans.

Cape Leveque (4WD!)

Ten Noorden van Broome ligt dit afgelegen schiereiland. Het is een mooi gebied met veel rode kliffen, zandduinen, verscholen strandjes en rivieren. In het juiste seizoen zijn er regelmatig walvissen te bewonderen die net voor de kust langszwemmen en springen. Ook grote groepen dolfijnen en schildpadden leven in de regio. Hou wel rekening met krokodillen die ook hier regelmatig worden gezien.

De weg is zanderig en ruig en vereist de nodige 4WD ervaring. In het moessonseizoen (december – maart) is de weg regelmatig afgesloten. Je kunt dit gebied op eigen houtje bereizen of met een toer. Er zijn meerdere campings en natuurplekken waar je kunt kamperen. Een groot deel van het schiereiland is Aboriginalland en je hebt daarom toestemming nodig om hun dorpen binnen te gaan of op dat land te kamperen. Vraag bij de Tourist Information in Broome informatie als je deze plekken wilt bezoeken. Er is een mooie kampeerplek bij Middle Lagoon, gerund door een Aboriginalfamilie. Op het uiterste puntje van het schiereiland ligt het Kooljaman Resort. Dit resort wordt voornamelijk gerund door Aboriginals uit naburige dorpen. Er zijn verschillende soorten accomodatie beschikbaar en je kunt er kamperen. Het is vrij prijzig om er te verblijven.