Algemene backpack vragen

Wanneer ik in Sydney of een andere stad aankom, welk hostel raden jullie dan aan?

In elke grote stad als Sydney, Melbourne, Brisbane en Cairns zitten enorm veel hostels. Welk type hostel geschikt is voor jou hangt ervan af of je echt voor een typische feestsfeer gaat of liever een rustiger hostel gaat.

Bijna alle hostels zijn tegenwoordig aangesloten bij een algemene hostelboekingssite. Hier kun je zien wat of er beschikbaarheid is, wat de prijs per nacht is, wat de faciliteiten zijn, foto’s en ook beoordelingen van reizigers die daar al overnacht hebben. Op die manier kun je prima inschatten of een bepaalde hostel bij jou past.

Een aantal bekende boekingssites zijn:

Uiteraard kun je ook altijd kijken bij de hostels in Australië op deze site. Hier hebben reizigers van Around the Globe hun mening gegeven over het hostel. Sommige hostelketens beschikken zijn niet aangesloten bij een boekingssites bijvoorbeeld YHA, zij hebben een hele goede eigen boekingswebsite.

Tip: Het is vooraf haast onmogelijk te plannen waar je bent op welk tijdstip. Een regel die vele backpackers/reizigers hanteren is het boeken van een hotel/hostel voor de eerste week of paar dagen. Vanuit het land waar je verblijft is het praktischer een vervolgadres te boeken. Je ontmoet ook andere backpackers, van hen hoor je de beste tips. Ga altijd op je gevoel af hierin en laat je informeren door meerdere mensen.

Wat kost een gemiddelde overnachting in een hostel?

Ga je overnachten in een hostel in één van de grote steden, ga er dan vanuit dan je zeker $ 25-35 (AUS) per nacht kwijt zult zijn. Overnacht je bij één van de hostelketens als YHA of VIP en ben je in het bezit van een membership kaart dan krijg je $1,- tot $3,- (AUS) per nacht korting. Buiten de stad liggen de prijzen per nacht ongeveer tussen de $20,- en $30,- (AUS) per nacht. In Cairns kun je al voor 15 dollar per nacht terecht in een aantal hostels, en ze hebben er vaak de actie 3 nachten betalen, 4e nacht gratis. O.a. in Nomads Esplanade.

Wat zijn de meest gangbare backpackers membership cards?

Welke kortingskaart voor jou het meest geschikt is, hangt ervan af in welke soort hostels je graag wil overnachten en hoe lang je in Australië blijft. De ketens YHA en NOMADS zijn de wat duurdere backpackers kaarten, maar deze ketens hebben minder hostels door heel Australië dan bijvoorbeeld de VIP-hostelketen. 

 • YHA
  Steriel, standaard inrichtingen, veel comfort
 • VIP
  Party sfeer, soms wat mindere hostels, commercieel.
 • NOMADS
  Party sfeer, meestal goede hostels

Bij een party sfeer moet je niet denken aan dat een groot gedeelte van de backpackers graag alcohol drinken en uitgaan. Het wil meer zeggen dat er altijd een plek binnen het hostel is waar je kunt gaan zitten en een drankje kunt halen, met of zonder muziek. Dit geeft ook meteen aan waarom er commercieel in het rijtje staat.

Verblijf je langer dan enkele weken in Australië dan verdient zo'n backpackers kaart zich vanzelf terug. Per overnachting kun je enkele dollars besparen die je weer aan eten of andere zaken kunt besteden.

Hoeveel geld heb je ongeveer nodig voor 3 maanden rondreizen in Australië (excl. Vliegticket vanuit Nederland)?

Wanneer je korter dan 3 maanden naar Australië gaat en op een toeristenvisum het land binnengaat, hoef je niet aan te kunnen tonen dat je AUD $5000,-  op je bankrekening hebt staan. Wanneer je een Work and Holiday Visum hebt is dit bedrag wel nodig. Ga ervan uit dat je minimaal €1200,-  per maand kwijt aan kosten als overnachtingen, transport en eten & drinken. Hier zijn de tours dan nog niet eens bij meegerekend.  Dit is als je zuinig tot verstandig met je budget omgaat.  Vooral als je in de grote steden bent, zul je zien dat het geld razend snel slinkt op je bankrekening. Het is aan te raden om voldoende geld mee te nemen, beter te veel dan te weinig!

Veel reizigers willen ook zo snel mogelijk naar Australië, maar kijk ook even bij punt 10 waarom je beter in Nederland kunt sparen.

Hoe duur is het als je een binnenlandse vlucht boekt?

De prijs van een binnenlandse vlucht is volledig afhankelijk van de beschikbaarheid van het aantal stoelen op de door jou gekozen vlucht. Vaak hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de vlucht. Kijk voor meer informatie bij Vliegen in Australië.

Hoeveel kost het huren of kopen van een auto?

Klik op de link voor meer informatie over het huren van een auto en campers in Australië. Voor meer informatie over het kopen van een auto kun je elders op deze site vinden. Je kunt tegenwoordig een auto voor $300,- (AUD) kopen, maar ook voor $3000 (AUS). Je zult zelf ter plekke moeten bekijken of een auto wel of niet betrouwbaar is. Wanneer mensen op het laatste moment hun auto moeten verkopen, heb je best kans op een hele goede/goedkope deal!

Zijn er internetcafés in Australië?

In alle grote steden en in vrijwel elk dorp zit wel een internet café tegenwoordig. Buiten de steden zijn de prijzen per uur wel hoger. Houdt rekening met $3,- of $4,- (AUS) per uur. De verbindingen zijn over het algemeen wel een stuk trager dan in Nederland. Praktisch elk hostel heeft ook internetfaciliteiten al dan niet gratis of tegen betaling.
In elke grote stad zitten travel-agencies waar je vaak een halfuur gratis kunt internetten, een goed voorbeeld hiervan is Tribal travel, Wicked travel heeft ook gratis internet maar eist echter wel dat je een keer iets bij hun boekt.

Tip: In de bibliotheek kan je vaak gratis gebruik maken van internet. Soms dien je van tevoren te reserveren of mag je maar een beperkte tijd gebruik maken de computer. 

Wat moet ik weten wanneer ik wil gaan werken in Australië?

Op het moment van schrijven staat de Australische Dollar enorm sterk ten opzichte van de Euro. Omdat de koersen continu wijzigen schetsen we hier twee scenario's

Euro is (veel) meer waard dan de Australische Dollar

Het is aan te raden om zoveel mogelijk in Nederland te werken en te sparen en wel om de volgende redenen. In Nederland ligt het loon gemiddeld hoger dan in Australië. Je krijgt vakantiegeld, en wanneer je bijvoorbeeld als student onder een bepaald inkomen blijft kun je deze de betaalde belasting hierover terug vragen. Wanneer je werkt in Nederland kunnen je vaste lasten een stuk lager zijn. Wanneer je bijvoorbeeld nog bij je ouders woont, hoef je geen kosten te maken voor internet, je overnachtingen, eten etc etc. Nog een laatste geld tip: De Euro is meer waard dan de Australische dollar, wanneer je gaat pinnen krijg je ook nog eens meer Dollars voor je hard verdiende Euro.  

Australische Dollar is meer waard dan Euro

De Australische Dollar is flink in waarde gestegen. Dit betekent dat je veel minder Australische Dollars krijgt voor je Euro. Jammer, want je hebt er zo hard voor moeten werken. Toch biedt het ook weer kansen. Wanneer je van plan bent om door Australië en andere landen te reizen kan het nuttiger zijn om Australië te gaan werken. In het land zelf maakt het niet zoveel uit. De lonen en de kosten zijn in verhouding. Maar zodra je naar een ander land gaat kun je de sterkte Australische Dollar inwisselen tegen veel gunstigere koersen. Net als in Nederland kun je de de belastingen die je betaald hebt terug vragen waardoor je een bonus krijgt zodra je het land verlaat.

Het werk dat je als backpacker / reiziger kunt krijgen in Australië is vaak eenvoudig en lichamelijk zwaar werk. Vrouwen worden vaak ontzien, maar neemt niet weg dat het niet te vergelijken is met een baan in Nederland. Werken moet je deels doen om langer in Australië te blijven en voor de ervaring. Niet om geld te sparen. Australische werkgevers weten ook dat wanneer een reiziger op zoek is naar werk deze negen van de tien keer weinig tot geen geld meer heeft. Sommige werkgevers maken hier gebruik van door je steeds het idee te geven dat binnenkort werk beschikbaar komt, terwijl je in hun hostel verblijft. Per jaar komen vele duizenden backpackers naar het land die allemaal graag willen werken. Wanneer het seizoen goed is is er volop werk (maar nog steeds volop aanbod voor de werkgevers). Besef je dit dus goed. 

Baantjes in de horeca zijn beschikbaar maar een stuk lastiger te krijgen. Werkervaring is een must, net als doorzettingsvermogen om het baantje binnen te slepen. Voor werk waarvoor je mogelijk gestudeerd hebt geldt dat werkgevers niet altijd zitten te wachten op iemand die voor 4 weken administratief werk komt doen, of vier weken als webdesigner werk komt verrichten.

Toch kan werken in Australië een zeer mooie ervaring zijn, mits je de vrijheid hebt om te kunnen vertrekken wanneer het je niet bevalt en wanneer je een leuke baan vindt.

Hoe vind ik werk in Australië?

Werk vinden in Australië kan een uitdaging zijn. Lees ons artikel over hoe je kunt werken in Australië.

Hoe krijg ik mijn Australische belasting terug nadat ik in Australië gewerkt heb?

Wanneer je als backpacker hebt gewerkt en het land gaat verlaten kun je je Australische belasting terugvragen. Er zijn verschillende instanties waar je dit voor je kunt laten doen, scheelt een hele hoop rompslomp. Controleer van tevoren goed welke tarieven zij hanteren. Veel agencies maken namelijk gebruik van een percentage van het totale bedrag dat jij terug gaat krijgen, met een minimaal bedrag van $100,- (AUS). Verwacht je veel geld terug te krijgen, dan kan dit dus behoorlijk oplopen. Een prima agency om je belasting bij terug te vragen is de TravellersXpress. Zij hanteren een standaard bedrag, rond de $120, - (AUS) en dit zal dus niet meer hoger uitvallen. Op hun website staat precies vermeld welke documenten je nodig hebt om de Australische belasting terug te kunnen vragen. Uit ervaring kunnen we vertellen dat de service enorm goed is.

Ik ga (alleen) naar Australië en wil graag werken en langer dan 3 maanden blijven, wat moet ik regelen?

Ten eerste de zaken die je moet regelen wanneer je in Nederland bent:

 • Zorg dat je ouders / verzorgers gemachtigd zijn om je bankzaken over te nemen.
 • Zorg dat je het juiste visum hebt (aan te vragen via http://www.immi.gov.au)
 • Zorg dat je een ticket boekt
 • Zorg dat je ouders / verzorgers weten wat globaal je plan is, hoe ze je kunnen bereiken, geef ze kopieën van belangrijke papieren zoals paspoort, rijbewijs en verezkeringspolis en wat je vluchtnummers zijn die je geboekt hebt. Hoe meer informatie je ouders / verzorgers hebben hoe gemakkelijker zij jou kunnen helpen.
 • Haal een buitenlandsrijbewijs indien je van plan bent auto te rijden (aan te vragen bij de ANWB)
 • Ga je werken sluit dan ook een passende reisverzekering af waarbij werk ongevallen worden gedekt.
 • Wil je extreme sporten beoefenen zorg dan dat je ook hiervoor verzekerd bent.
 • Indien nodig zorg dat je telefoon simlock vrij is, zodat je ook een lokale simkaart kunt gebruiken.
 • Zorg dat je voor ruim de tijd dat je vertrekt aan medicijnen meeneemt. Alles is verkrijgbaar, maar soms kan het gemakkelijker zijn deze mee te nemen. Zoals bijvoorbeeld de pil. Informeer bij voorbeeld bij de Travel Doctor wat de mogelijkheden zijn.
 • Sluit abonnementen af die je niet meer nodig hebt. Zeg ook (eventueel) lidmaatschappen op.
 • Bekijk wat de kosten zijn om in het buitenland te pinnen.
 • Bekijk of het voor jou haalbaar is om ook een creditcard aan te vragen, dit is niet noodzakelijk maar soms wel gemakkelijk voor online boekingen en als extra betalingsbackup.
 • Zorg voor een geldpotje voor wanneer je thuis komt.
 • Regel de eerste paar nachten in een ho(s)tel. Dit doe je door per site / email / telefoon een reservering te boeken. Neem ook deze papieren mee.
 • Regel je transfer van het vliegveld naar je ho(s)tel. Deze mensen staan dan op je te wachten wanneer je aankomt en brengen je direct naar een plek waar je tot rust kunt komen.
 • Vraag een Tax File Number (sofinummer) aan. Deze is vereist wanneer je gaat werken.

Aangekomen in Australië zijn er de volgende zaken die je kunt doen:

 • Relax en geniet van het feit dat je in Australië bent aangekomen :)
 • Mocht je nog geen plan hebben zet er een uit op basis van de informatie die overal te verkrijgen is. Zoals in hostels of in boekingsbureau's.
 • Zorg dat je een Australische bankrekening opent. ANZ wordt veel gebruikt door backpackers, maar er zijn nog tal van andere banken, hier hebben we ook over geschreven. Wil je weten waar ANZ zit kun je dat op de website terug vinden. Het aanvragen van een bankrekening werkt hetzelfde als in Nederland. Loop een van de vestigingen binnen en vraag om een rekening. Teken wat papieren en laat je paspoort zien. Nu ben je in het bezit van een echt Australische rekeningnummer waarop je jouw salaris kunt laten storten.
 • Vraag een Tax File Number (sofinummer) aan, wanneer je dat nog niet gedaan hebt. Deze is vereist wanneer je gaat werken. Op de site kun je ook het adressen vinden wanneer je aanvullende vragen hebt of je Tax File Number in Australië zelf wil aanvragen.
 • Wanneer je graag wat hulp wilt bij het vinden van werk kun je jezelf inschrijven bij het Work and Travel Company. Zij hebben een ruim aanbod aan vacatures voor reizigers die willen werken. 
 • Regel een medicare membership bij de medicare vestigingen in grote steden als Sydney en Melbourne, dit is gratis en als je onvervoopt naar een huisarts moet kost dit je niks. Een consult in Australie kost normaal zo'n 70 dollar. De medicijnen moet je uiteraard nog wel betalen.

Wat moet je eerst regelen een visa of een vliegticket?

Je kunt het beste eerst een visa regelen. Je weet namelijk nooit zeker of dat je deze ook krijgt. Bijvoorbeeld omdat je een strafblad hebt of omdat er op medisch vlak geen goedkeuring komt. Heb je jouw visa binnen (vaak kan dit al heel snel online geregeld worden) dan kun je daarna een ticket boeken.

Hoe zit het met stroom en adapters?

Wanneer je van plan bent om richting Australië te gaan, vergeet dan niet om een wereldstekker mee te nemen. Of eentje die speciaal voor de Pacific landen kunt gebruiken. De plug lijkt een beetje op de Amerikaanse, alleen staan de Australische meer in een 'V-vorm'. Wanneer je in bezit bent van deze stekker zul je geen probleem hebben om je telefoon of laptop op te laden of enig andere Europees apparaat te gebruiken. Wereldstekkers zijn tegenwoordig naast outdoorwinkels ook in diverse andere winkels te koop. Op alle vliegvelden zijn ze ook in de winkels te koop. Mocht toch per ongeluk je wereldstekker vergeten kun je deze altijd ook nog in Australië of Nieuw Zeeland kopen.