Toevoegingen werelderfgoederenlijst: Afrika

Mening reiziger gebruikt de UNESCO werelderfgoederenlijst als leidraad. Sommige reizigers gaan zelfs zo ver dat zij het liefst alle werelderfgoederen op de hele wereld gezien willen hebben. Elk jaar plaats UNESCO nieuwe werelderfgoederen op de lijst. Het werelderfgoederencomitee beslist hier over. Dit jaar zijn er 26 nieuwe werelderfgoederen bijgekomen. Around The Globe neemt je per werelddeel mee naar de nieuwe werelderfgoederen!  Vandaag de laatste serie in de reeks: Afrika!


Afrika heeft in totaal vijf nieuwe  werelderfgoederen gekregen.  Voor Tsjaad en Congo zijn dit hun eerste werelderfgoederen.

Tsjaad: Meren van Ounianga

De meren van Ounianga zijn het eerste werelderfgoed van Tsjaad. Ze liggen in het noorden in het Noordwesten van het land, in de Sahara. De meren zijn overblijfselen van ongeveer 14.800 jaar geleden, toen op deze plek in Afrika een ontzettend omvangrijkgebied met water aanwezig was. Inmiddels is dit gebied geslonken tot zo'n 62,808 ha. Er zijn zo'n 18 meren. 


Ivoorkust: Grand-Bassam

Het oude stadcentrum van Grand-Bassam is toegevoegd aan de werelderfgoederenlijst vanwege het koloniale karakter. De stad is gesticht in de 19e eeuw en was de eerste stad van Ivoorkust. In die tijd was Ivoorkust een kolonie van de Engelsen.


Kameroen, Centraal Afrikaanse Republiek, Congo: Sangha Trinational

Voor Congo de eerste vermelding op de werelderfgoederenlijst. Voor Centraal Afrikaanse Republiek en Kameroen is dit pas de tweede vermelding na 25 jaar geen nieuwe vermeldingen te hebben gehad. Sangha Trinational is een nationaal park en beslaat ongeveer 750.000 hectare aan grond. Doordat het merendeel van dit gebied niet door mensenhanden is aangeraakt, is het vrijwel intact gebleven. Er leven vele bedreigde diersoorten zoals de laaglandgorilla.


Marokko: Rabat

De hoofdstad van Marokko is aan de werelderfgoederenlijst toegevoegd. Zowel het nieuwere gedeelte, dat is gebouwd in begin twintigste eeuw, als het historische gedeelte van de stad zijn op de lijst gezet.


Senegal: Land van de Bassari, Bedik en Fula volkeren

Dit gebied ligt in het zuiden van Senegal en bestaat in feite uit drie deelgebieden: Bassari–Salémata, Bedik–Bandafassi en Fula–Dindéfello. De gebieden behoren toe aan achtereenvolgens de Bassari, Bedik en Fula volkeren. Zij bouwden hun dorpen hier op in de 11e eeuw. Elk gebied kent zijn eigen bijzonderheden. Zo zie je in het Bassari gebied vooral rijstterrassen en in het gebied van het Bedik-volk de vele hutten.