ING klanten kunnen al maanden niet pinnen in buitenland

Sinds september 2012 is er met geen mogelijkheid geld uit de muur te halen door reizigers in China met een ING bankpas of creditcard.  Alle bankpassen zijn "geblokkeerd" en kunnen geen geld opnemen in China.

De bankpas van de ING blijkt verder niet geschikt voor gebruik bij buitenlandse banken, omdat de passen niet zijn geautoriseerd en omdat de pinautomaat de bankpas niet kan lezen. Het vermoeden is dat dit komt doordat er gegevens ontbreken op de bankpas. Dit melden diverse reizigers in het buitenland die met veel moeite proberen aan geld te komen. Een reiziger die op dit moment in Nanning Guangxi verblijft, zegt dat hij bij geen enkele bank terecht kan om geld te pinnen.

Pinnen bij de volgende banken is onmogelijk gebleken:

Bank of China
Baidu Gulf Bank
Postal Bank
ICBC Bank
CCB
ABC Bank
SPD Bank

De pinautomaten geven ook verschillende meldingen waarom de transactie niet mogelijk is: 

SPD bank: Wrong file informatioen 
CCB BANK: magstripe missing 
ICBC bank: No transaction possible
Bank of China: magstripe 
ABC bank: wrong card

Uit onderzoek door de reizigers in het buitenland blijkt dat er wat mis is met de autorisatie van de bankpas in de pinauotmaat. De ING meldt aan haar klanten dat het autorisatie probleem niet bij de ING ligt, maar bij de betreffende banken. De banken zeggen hun zaakjes op orde te hebben en wijzen naar de ING bankpas als probleem. Andere reizigers melden dat pinnen bij China Construction Bank nog wel mogelijk is. Ook in andere landen, waaronder Thailand, melden reizigers dat pinnen met een ING pas niet vlekkeloos verloopt. 

De ING heeft in een email aan haar klanten het volgende gemeld, bij het kenbaar maken van het probleem:

Betaalpas 'uit' voor gebruik buiten Europa 
De verwachting is dat we deze maatregel in het tweede kwartaal (april – juni) van 2013 zullen invoeren. Natuurlijk wordt u ruimschoots van tevoren persoonlijk geïnformeerd wanneer uw Betaalpas wordt uitgezet voor gebruik buiten Europa. U kunt uw Betaalpas natuurlijk altijd zelf weer snel en gemakkelijk ‘aan’ zetten voor gebruik buiten Europa als u op vakantie gaat. Dit kan via uw Mijn ING of via de Klantenservice. 

Wat we kunnen opmaken uit bovenstaand bericht is dat het niet gaat om de standaard beveiliging die bijvoorbeeld al wel bij de Rabobank is ingevoerd. Deze moet namelijk nog ingevoerd worden. 

Geldautomaten China 
De ING Betaalpas wordt  niet  geaccepteerd bij de Bank of China. Dit heeft te maken met het feit dat deze geldautomaten de EMV chip wel kunnen lezen maar de geldautomaat hier nog niet klaar voor is gemaakt. De ING Betaalpas leest deze geldautomaten als een EMV geldautomaat en valt niet terug op de magneetstrip. De transactie kan hierdoor niet plaatsvinden. U kunt uw Betaalpas wel gebruiken bij de Industrial and Commercial Bank of China (ICBS) en de China Construction Bank (CCB).

Inmiddels heeft de ING wel een “oplossing” voor reizigers die helemaal geen geld aan kunnen komen, maar benadrukt dat het enkel voor noodgevallen is.

Reizigers kunnen bellen naar Emergency Cash op nummer 0031582126000. Belangrijk hierbij is om wel je pingegevens, je paspoort en een telefoon(nummer) bij de hand te houden aangezien hierom wordt gevraagd. Er word je een nummer gegeven dat je moet hebben als je het geld gaat ophalen. Meestal kun je na het telefoongesprek binnen een uur bij een postkantoor geld afhalen. Deze zijn te herkennen aan de groene achterkant met grote gele letters en opschrift “Postal Bank”.

Reizigers die een tweede bankpas bij hebben van een andere bank kunnen in de meeste gevallen wel gewoon geld opnemen.