India een van de meest vrouw onvriendelijke landen

Vrouwelijke reizigers hebben vaak last van een onjuist stereotype beeld dat de Indiërs van ze hebben. Volgens een onderzoek, uitgevoerd door Forbes  onder expats en toeristen, komt India voor de tweede keer op rij als een van de meest (vrouw) onvriendelijkste landen naar voren.

De houding van de Indiërs naar toeristen en specifiek naar vrouwelijke toeristen toe varieert per regio in het land. Daar waar het zuiden en het westen nog redelijk goed scoren, blijkt dat Noord-India het meest cultureel bevooroordeeld is. Er heerst een beeld bij een groep van Indiase mannen dat Westerse vrouwen op seksueel gebied erg gemakkelijk en open zijn. Zowel mannen als vrouwen worden door deze groep daarnaast ook gezien als rijk, invloedrijk en verspillend.

Vooral de vrouwen moeten het ontgelden. Zo worden ze in Noord-India het meest aangestaard en hebben last van het zogenaamde “Eve-teasing”. Dit is een vorm van seksuele agressie waarbij er seksueel getinte opmerkingen worden gemaakt  of er  “per ongeluk”  tegen vrouwen op gebotst wordt.  Vaak weten de mannen de handen tijdens het botsen niet thuis te houden.  Vrouwen gaven aan dat het aanraken en betasten op drukke openbare plaatsen in Noord-India vaak voorkomt en als zeer onprettig ervaren wordt.

Naast het beeld van blanke vrouwen denkt men over mensen met een donkere huid dat ze minder ontwikkeld en arm zijn. Vrouwen met een donkere huid gaven in ieder geval niet in dezelfde aantallen aan dat ze worden lastig gevallen. De bevolking in Noord India is geobsedeerd door de blanke huid en de vooroordelen die daarbij horen.

Tien jaar geleden bestond slechts 25% van alle buitenlandse toeristen dat India bezocht uit vrouwen. Inmiddels is dat aantal gegroeid tot 40%. Hoe heb jij India ervaren?