Voor het eerst backpacken

Stel hier je vragen over Indonesië.
tamout, (0 reizen, 2 berichten)
23 feb 2009 00:34
Hallo allemaal,

In juni gaan mijn vriend en ik voor het eerst backpacken en hebben daarvoor Indonesie gekozen.
We gaan naar java en Bali en hebben daar 23 dagen de tijd voor. We hebben een retourticket voor Jakarta gekocht.

We hebben van mensen gehoord dat je beter hotels vanuit Nederland kunt boeken omdat dat goedkoper is, ik kan me dat niet voorstellen, maar wilde toch even ervaringen van anderen navragen. Ook tips voor hotels/guesthouses zijn welkom!

We willen zoveel mogelijk met de trein reizen omdat we gehoord hebben dat dat voordelig en comfortabel is als je executive reist. Moet je die tickets van tevoren kopen of kun je die ter plekke kopen? We weten namelijk nog niet precies wanneer we waar zijn, dus is het lastig om die van tevoren al te kopen.

Ook hebben we gehoord dat je Jakarta het beste niet alleen kunt bezichtigen omdat dat niet veilig is. Heeft iemand ervaringen met/zonder gids?

We willen vanaf bali met een binnenlandse vlucht terug naar Jakarta. We hebben op Asia Air goedkope vluchten gezien, maar zouden graag willen weten of mensen ervaringen hebben met Asia air of liever een andere maatschappij aanbevelen.

Natuurlijk zijn andere tips over dingen die je gezien of gedaan moet hebben van harte welkom!

Alvast heel erg bedankt!

Groetjes Tam

Avatar gebruiker
Jenny, (0 reizen, 6007 berichten)
23 feb 2009 01:15
Hotel boeken vanuit Nederland? Nergens voor nodig!

Aangezien je zegt dat je wilt backpacken, ga ik ervanuit dat je niet in een 3-4 sterren hotel wilt slapen... Deze zijn soms goedkoper wanneer je ze vooraf boekt, maar voor de goedkopere accomodatie is dat zeker niet het geval. Sterker nog, de goedkoopste slaapplekken hebben geen website dus die KUN je niet eens vooraf online regelen. Telefonisch zou wel kunnen, maar het is gewoon niet nodig, een hotel zit zelden vol. En wanneer dat wel het geval is kun je zo naar de buren. (Voordeel van boeken aan de balie is dat je af kan dingen ;))

Jakarta is niet de meest mooie stad van Indonesie, maar dat je deze stad niet zonder gids kan bezichtigen is onzin. Indonesie is geen onveilig land.

Air Asia is op zich een prima maatschappij om mee te vliegen binnen Indonesie. Lion Air, Merpatie enz vliegen ook allemaal van Bali naar Jakarta, maar deze tickets kun je niet vanuit Nederland al boeken. Nu kost het op zich niet veel tijd en moeite om in Indonesie ter plekke een vlucht te boeken, maar je kan het net zo goed vooraf al online doen. (Tijdens feestdagen zullen kisten volzitten, maar meestal niet dus.) Prijzen schelen meestal niet veel, en qua service is het ook allemaal zo'n beetje hetzelfde.

Voor tips verwijs ik naar mijn website. In 2001 ben ik van Surabaya naar Jakarta gereisd, en in 2006 heb ik op Bali gewoond (en heb ik vakantie gevierd in Midden Java)

Avatar gebruiker
bolletjeom, (0 reizen, 12208 berichten)
23 feb 2009 10:01
Airasia is meer dan prima. Half backpackend Nederland is er fan van ;)

Jakarta, wij hebben het overgeslagen omdat we hadden gehoord dat het niet zo'n boeiende stad was. Grijs en grauw ook....niet omdat het niet veilig zou zijn.
Onveilig en Azie gaan toch al niet echt samen.
We hadden toen gewoon even genoeg steden gezien en zijn doorgereis.

We zijn vanaf de luchthaven naar het trein station gegaan en hebben ons daar laten helpen met het kopen van een kaartje voor de trein. Geen enkel probleem.
Treinen zijn leuk op Java maar je kunt ook prima bussen nemen. Kijk bij je route dus niet alleen maar naar de rails maar ook verder.

Accommodatie vooruit boeken is onzin en ook niet mogelijk voor budgetaccommodatie. Zoals Jenny al zei.
Leuke guesthousjes vind je oa hier op de site in de [urlhttp://www.aroundtheglobe.nl/hostels/=]Hostel review database[/url] En als jullie leuke guesthousjes tegenkomen onderweg dan mag je hier terug komen om ze erbij te zitten!
Het vinden van een slaapplek is niet lastig. Ok, je loopt misschien eens een halfuurtje met je rugzak op om er 1 te zoeken maar meestal is dat dan omdat je er een paar aan het vergelijken bent....niet omdat er maar 1 is. Over het algemeen liggen ze allemaal bij elkaar in de buurt. Ga ook altijd bij een paar kijken en vraag of je de kamer mag zien.

Avatar gebruiker
kohraya, (0 reizen, 1550 berichten)
23 feb 2009 12:40
Als je voor het eerst gaat backpacken, is een reisgids zoals Lonely Planet, Rough Guide, Footprint of Trotter zeer handig.
Aan de hand van deze boeken kun je zien waar zich de meeste guesthouses situeren. Gewoon taxi/bemo/tuktuk/riksja naar deze buurt nemen en je hebt volop keuze. Zoals m'n voorgangsters zeiden: boeken is absoluut niet nodig!
We hadden wel problemen om overnachting te vinden in Jakarta, maar dat was te wijten aan het feit dat na de economische crisis onze verouderde Lonely Planet helemaal niet meer up to date was betreffende de ligging van de low budget guesthouses. In jouw geval zou ik dus aanraden een recente reisgids te kopen/huren.
Elk guesthouse kan je ook de nodige informatie geven hoe je naar je volgende bestemming kan reizen. Of dat nu is met de trein of bus of op een georganiseerde manier. Ook andere reizigers kunnen goede tips aan je geven.
Toen wij Java en Bali deden, zijn we ook op Jakarta gevlogen (en na aankomst dadelijk daar Bandung gereisd) en terug vanaf Bali met Airasia. Ik had deze vlucht voor alle zekerheid thuis reeds geboekt. We hadden toen één dag om Jakarta te bezichtigen, maar na een halve dag hadden we de highlights al gezien. Jakarta is écht een tegenvaller op dat vlak, ook al doen de reisboeken er positief over.

Veel plezier met de voorbereidingen, en voor meer vragen kan je steeds op dit forum terecht ;)

tamout, (0 reizen, 2 berichten)
02 maart 2009 00:43
Jennny, je hebt echt een hele leuke site, ik heb je verhalen gelezen, gaaf hoor!
Bolletje om, ik heb al even gekeken bij de guesthouses, komt helemaal goed! Bedankt voor de tip!
Kohraya, ik heb inderdaad een lonely planet aangeschaft en ben me er nu min of meer in aan het verdiepen.

Allemaal heel erg bedankt voor de tips! Heel erg fijn om ervaringen te horen van mensen die er al geweest zijn!

Ik heb er helemaal zin in!!!

Groetjes Tam

Avatar gebruiker
Moira, (0 reizen, 1015 berichten)
02 maart 2009 11:26
Hallo,

Wij zijn in november en december 2008 in Indonesie geweest voor 6 weken.
Dit was heel kort vonden wij persoonlijk. We hebben veel van Indonesie jammer genoeg niet kunnen zien maar dat terzijde.

Wij zijn in Java naar Jakarta, Bandung, Yogyakarta en Surabaya geweest.
Wij vonden zelf Jakarta niet veel aan en zijn hier totaal 3 dagen geweest vonden we meer dan genoeg. We hebben hier wat gewinkeld en er zijn nog een paar gebouwen die door Nederlanders is neergezet.
Verder vonden wij zelf yogyakarta helemaal geweldig en hebben daar best lang gezeten. Je kunt vanuit daar naar de Borobudur en naar de pramadan zeer de moeite waard. Verder hebben ze allemaal winkels waar batik word verkocht daar zijn ze erg bekend om. Daarnaast kun je daar zeer goedkoop zilver kopen wat ook de plek is om het te kopen.
Wij hebben alles met de trein gedaan en de treinrit van Jakarta naar Bandung is zeer de moeite waar door de bergen en veel natuur.

Treinkaartje kochten wij 1 a 2 dagen van tevoren maar hou in de gaten dat als het vakantie is in Indonesie dat het moeilijk is om treinkaartje te krijgen.
Wij zijn van Surabaya naar Bali gevlogen met Lionair en met hun vlieg ik nooit meer. Wij vonden de beenruimte vreselijk en vliegen dan liever met Airasia omdat die gewoon wat meer ruimte hebben. We zaten goed klem en de stewardessen vonden wij ook niet echt vriendelijk. Maar ja voor 40 euro maar je ook niet klagen he voor 2 personen.

Succes met het verder plannen.

gr van Moira

Avatar gebruiker
Jenny, (0 reizen, 6007 berichten)
02 maart 2009 11:52
Air Asia verschilt heel erg van vliegtuig tot vliegtuig hoeveel beenruimte ze hebben. Maar tegenwoordig kun je online je stoel reserveren, en dus kiezen voor extra beenruimte (750,000 rp op de vlucht van JKT - DPS). Nadeel is dat ze (nog) maar een beperkt aantal steden aandoen in Indonesie.

Over Lion Air heb ik eigenlijk geen klachten, ook niet qua beenruimte. Ik moet eerlijk bekennen dat hun Indonesische veiligheidsinstructie een van de grappigste ooit was: er werd gemeld dat je je reddingsvest niet mee naar huis mocht nemen aan het eind van de vlucht, en dat er een boete van 1,000,000 rp op staat als je het toch doen _O- Dit werd niet herhaald in het Engels.... :?

myrte, (0 reizen, 214 berichten)
18 maart 2009 14:24
Moira schreef:Wij zijn van Surabaya naar Bali gevlogen met Lionair en met hun vlieg ik nooit meer. Wij vonden de beenruimte vreselijk en vliegen dan liever met Airasia omdat die gewoon wat meer ruimte hebben.


Ik ben vorige week vanaf Denpasar naar Surabaya gevlogen met Lion Air. Ik moet zeggen dat ik het, na alle horrorverhalen, best mee vond vallen. Slechts een paar dubieuze momenten (heeeele scherpe bochten, hele snelle (stijle!) stijgingen/dalingen).
De dame van Lion Air was (uit zichzelf!) wel zo vriendelijk om mij bij de nooddeuren te zetten, zodat ik lekker veel beenruimte had.

Ik had trouwens ook pas 3 dagen van te voren geboekt (bij een winkeltje, want kreeg m op internet niet geboekt) omdat ik geen plan had. Dat kan prima dus. Loont trouwens wel de moeite om wat winkeltjes af te gaan. Waar ik 330.000rp voor betaalde (incl. 60.000rp commissie), werd me bij een andere toko voor 470.000rp aangeboden.

Tsja, tips... ik weet niet wat jullie allemaal op de planning hebben staan. Bromo vond ik een beetje tegenvallen eigenlijk. Ik was met een groep 'locals' op brommertjes naar Bromo, dat maakte het gehele tripje leuk (met brommertjes midden in de nacht vanuit Malang naar Bromo, om de vulkaan heen rijden, nog naar een waterval). Maar ik denk dat als ik groot geld had neergelegd voor een tripje Bromo, dat ik niet heel enthousiast kon zijn.
Mocht je in de buurt zijn, dan is het leuk, maar ik zou er niet een paar dagen voor uittrekken. (Maar peil ook even hoe anderen hierover denken, misschien zie ik het prachtige der natuur er gewoon niet in).

Zelf vond ik Bali heel relaxed. Ik heb van m'n 3 weken bijna een week in Ubud vertoefd. Goed uitgangspunt om dingen te bekijken/bezoeken en een ontspannen sfeertje. Had er zo nog een paar weken willen blijven.

Avatar gebruiker
kohraya, (0 reizen, 1550 berichten)
19 maart 2009 10:01
Ik heb al eerder negatieve reactie's gelezen over de Bromo. Ik weet dus niet welke vulkanen die mensen allemaal gezien hebben. Of in welke setting.
Persoonlijk hield ik er een goed gevoel aan over, alsof ik in de pre-historie zat. Alleen de dino's ontbraken in het plaatje ;)

Afbeelding

myrte, (0 reizen, 214 berichten)
20 maart 2009 09:00
Het is niet zo zeer negatief bedoeld. Ik vond het ook erg mooi en bijzonder om te zien, maar de verhalen die ik erover had gehoord gelezen waren wel heeel groots. Daardoor vond ik het enigszins tegenvallen (had er hogere, te hoge, verwachtingen bij). Hoewel ik de foto van kohraya wel weer ERG gaaf vind (dat soort plaatjes scheppen dus verwachtingen ;) )

Ohja, en zelf zou ik eerst eerst Java doen en dan Bali. Zoals bijna iedereen doet. Behalve ik dus. Heb daar achteraf wel spijt van, want ik vind Bali een stuk ontspannender. En om daarna dan op het gehaastere en opdringerigere Java te komen vond ik wel een redelijke domper. Niet dat Java niet leuk is, of minder leuk dan Bali (zeker niet!) maar het heeft een andere sfeer.

Avatar gebruiker
Daniii, (0 reizen, 161 berichten)
22 maart 2009 15:26
_O_ Prachtige foto kohraya!!!!

Avatar gebruiker
Dexter, (0 reizen, 783 berichten)
22 maart 2009 22:43
myrte schreef:Het is niet zo zeer negatief bedoeld. Ik vond het ook erg mooi en bijzonder om te zien, maar de verhalen die ik erover had gehoord gelezen waren wel heeel groots. Daardoor vond ik het enigszins tegenvallen (had er hogere, te hoge, verwachtingen bij). Hoewel ik de foto van kohraya wel weer ERG gaaf vind (dat soort plaatjes scheppen dus verwachtingen ;) )

Ohja, en zelf zou ik eerst eerst Java doen en dan Bali. Zoals bijna iedereen doet. Behalve ik dus. Heb daar achteraf wel spijt van, want ik vind Bali een stuk ontspannender. En om daarna dan op het gehaastere en opdringerigere Java te komen vond ik wel een redelijke domper. Niet dat Java niet leuk is, of minder leuk dan Bali (zeker niet!) maar het heeft een andere sfeer.

Ik vind Java juist veel ontspannender. Werd echt gek van die verkopers en straatlui in Bali, hoewel Ubud en gili erg chill waren. Nee, vond de mensen in Java veel vriendelijker. Het schijnt wel dat die irritante verkopers voornamelijk arme Javanen zijn, geen oorspronkelijke Balinezen.

Gerelateerde onderwerpen


Keer terug naar Indonesië