Pagina 1 van 1
afrikaans eten
Geplaatst: 27 feb 2012 19:00
door miepje
willen jullie mij aub helpen
ik werk in een verzorgingstehuis met dementerende bejaarden
nu hebben we 1 bewoner die nederlandse is van oorsprong maar haar hele leven in zuid afrika heeft gewoond
deze mw eet erg slecht op dit moment en ik ben dus aan het kijken en zoeken wat ik haar te eten kan geven
mijn idee was afrikaans kunnen jullie mij helpen om recepten en ideen aan te rijken zodat ik haar weer eten kan voorschotelen
fijn zou het zijn om eten te kunnen bereiden met nederlandse producten
ik ben zelf een hobby kokkin dus kan me goed redden in de keuken
ik hoop zo op jullie medewerking
vriendelijke groet monique
Re: afrikaans eten
Geplaatst: 27 feb 2012 19:50
door Jenny
Wat ontzettend attent van je!
Ik vond de verschillen tussen Nederlands en Zuid-Afrikaans eten niet echt heel groot (qua ingredienten en kruiden). Het grootste verschil is dat er in ZA veel en veel meer vlees gegeten wordt.
Misschien heb je hier wat aan:
http://www.kaapstadmagazine.nl/recepten ... 6_22_18371.
Re: afrikaans eten
Geplaatst: 28 feb 2012 08:46
door bolletjeom
ik heb in zuidafrika gewoond en er zijn wel gerechten die daar veel gegeten worden die we in nederland weinig zien. Maar het hangt er ook erg vanaf waar mevrouw heeft gewoond en met welke inslag ze zelf veel kookte. De engelse en de indiase keuken zijn sterk vertegenwoordigd.
Butternut eten ze er veel. Dat is dus de flessenpompoen. Die is heerlijk zoet en zacht.
In blokjes koken of in blokjes onder de gril. Soms met zout er over of zelfs kruidenboter.
Gemsquash en parsnip. De oude groentes.
Bobotie is ook afrikaans. Er is een wereldgerecht van. Die lijkt niet echt op de afrikaanse versie. Je kunt hem aanpassen door 2 eieren te kloppen door de sausmix en die over het gerecht gieten en dan in de oven. De sperziebonen en appel horen er ook niet in. Wel mangochutney. Patak heeft dat in een potje
verder blokjes aardappel en chinese kool smoren of stoven in water met gele indiase curry poeder.
Vlees uiteraard. Boerewors kan je misschien nog een variant van vinden. Als mevrouw haar tanden nog heeft billtong is gedroogd vlees wat heel populair is als snack. Beefjurkey ( schrijf je dat zo?) lijkt er op.
Engelse vlees of champignon pasteitjes worden veel gegeten.
Gezouten boter op zachte witte broodjes
sunday roast met mintsaus fo jelly
putu of maismeelpap. Gaat echt overal bij. (bijgerecht ala aardappelpuree)
samosas
meer inspiratie heb ik even niet
Re: afrikaans eten
Geplaatst: 28 feb 2012 09:21
door Reismeis
Wat lief van je!
Parsnip is pastinaak, erg lekker! Je kunt dit, samen met de in groffe blokjes gesneden flespompoen en aardappelen, op een bakplaat in de oven doen. Als wij het eten, doen we er alleen wat olijfolie overheen. Oven op de grillstand, 40 tot 50 minuten grillen, afhankelijk van de garing van de aardappelen. Wel af en toe even 'omscheppen' (is omscheppen een Nederlands woord, of is dat Friesisme..?).
Re: afrikaans eten
Geplaatst: 29 feb 2012 18:35
door Marijn
Ik ken het zelf niet, maar de vader van mijn vriendin komt uit zuid afrika en die heeft het wel eens over mielie pap gehad, even gegoogled en dit gevonden:
http://www.smulweb.nl/recepten/158517/Mieliepap
Succes!
Re: afrikaans eten
Geplaatst: 29 feb 2012 18:40
door bolletjeom
mieliepap is dus hetzelfde als putu en maismeelpap waar ik het over had. Hangt van de regio af hoe ze het noemen.
Ze zal dat zeker kennen!
Re: afrikaans eten
Geplaatst: 10 jul 2012 11:56
door make84
Qreply
Geplaatst: 07 dec 2012 11:06
door Spritey
Dat is heel aardig van je.
Ik ben zelf zuid Afrikaans en woon hier nou al een tijdje.
Als je wat zoets wil, Google : souskluitjis - das een kaneel gerecht die heel lekker zacht is en makkelijk weg te krijgen
Anders inderdaad bobotie maar misschien minder kerrie erin ( zo ver ik het weet zijn bejaarden gevoelig voor pittige eten)
Zoals al vaker vermeld kan je inderdaad ook butternut proberen.
Maar wat ook heel populair is in SA is zoete aardappel , helemaal zacht koken met een beetje honing of suiker.
Verder zijn we ook gek op potje kos : dat is een beetje stoofpot maar op vuur gemaakt. Je kunt denk ook gewoon stoofpotjes maken met runderlapjes ofzo iets, dat is vaak populair onder de zuid Afrikaanse Nederlanders die ik ken
Ik hoop dat je hiermee iets kan
Succes!