Afrika totaal - weg van de gebaande paden en landen

Plaats hier je overige vragen over Afrika die je bij de andere sub-forums niet kwijt kunt. (Bijvoorbeeld: Lesotho, Swaziland, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië)
Avatar gebruiker
LaosFan, (0 reizen, 2059 berichten)
22 jun 2011 18:18
Afrika spreekt me erg tot de verbeelding. Na diverse malen naar Azië en Oceanië zit ik er sterk over na te denken om op een volgende reis (dat gaat nog wel even duren denk ik) Afrika te bezoeken. Ik ben vooral geïnteresseerd in landen waar toeristen niet vaak komen. Het lijkt me erg mooi om te starten in Nederland en dan naar Spanje te rijden. Daarna Marokko in en verder langs de Westkust van Afrika. Daarna het binnenland in en via Niger, Tsjaad en Soedan naar Ethiopië. Vanuit daar verder naar het zuiden (Oeganda, Rwanda etc.).

Wie heeft ervaring in Afrika en heeft tips voor een erg mooie reis. Ik ben me er van bewust dat het een ontzettend lange trip is en dat ik wekenlang in auto's, bussen etc. zal zitten.

Ik heb vooral interesse in mooie landschappen en ik zie graag hoe de normale man/vrouw van een land leeft.

Avatar gebruiker
bolletjeom, (0 reizen, 12208 berichten)
23 jun 2011 08:43
je ziet in afrika vrijwel nergens veel toeristen. Tuurlijk wel in de nationale parken maar die moet je zeker niet overslaan om die reden.
Er zijn bijna geen mensen die zelfstandig rondreizen in de regio dus tijdens reisdagen en de kleinere plaatsen ben je de enige.

Je zult in het midden van het continent een probleem hebben. Daar zijn een paar landen waar je niet makkelijk in komt of doorheen komt. Lees maar eens sites van overlanders. Openbaar vervoer en acco kan op sommige plekken een flinke uitdaging zijn. Met eigen vervoer ben je vele malen flexibeler. Zeker als je er ook in kunt slapen.

Avatar gebruiker
LaosFan, (0 reizen, 2059 berichten)
23 jun 2011 09:41
Bolletjeom: bedankt voor de reactie. Ik zou het liefste alles zelfstandig doen daar. En ik denk ook niet dat ik het anders zou willen doen. De enige zijn is ook niet erg voor me. Het lijk me zelfs geweldig. Samen met de lokale mensen achter in een vrachtwagen van A naar B is niet erg voor me ;-)

Een eigen auto is inderdaad ook een optie. Maar of er dat in zit weet ik niet. Ik kan het altijd proberen natuurlijk.

Sommige landen zullen inderdaad wat lastiger worden. Maar ik ga de reis niet vandaag of morgen maken dus wie weet veranderen de situaties op diverse plaatsen weer (dat kan positief maar ook negatief zijn natuurlijk).

Ik denk dat meeste toeristen in Afrika naar Kenia, Tanzania, Zuid-Afrika, Gambia en in mindere mate Ghana, Ethiopië e.d. gaan. In de andere landen ben ik ook erg geïnteresseerd. Een man die ik goed ken zit over een paar weken weer in Niger trouwens.

Avatar gebruiker
bolletjeom, (0 reizen, 12208 berichten)
23 jun 2011 15:29
in alle landen zitten toeristen. En er is ook niets mis met af en toe een toerist tegenkomen.
Zoek idd goed uit hoe het zit met sommige landen. Ik ken overlanders die weken vast hebben gezeten voor een grens omdat ze een land niet in mochten.

Af en toe in een vrachtwagen springen is leuk bedacht. De vraag is alleen waar je gaat slapen in een aantal landen/ gebieden. Waar geen toerisme is, is in afrika vaak ook geen enkele vorm van hotels aangezien de lokale bevolking daar geen gebruik van maakt.

Mali moet je op je lijstje zetten ( heb ik me laten vertellen). Net als malawi en mozambique. Lesotho vind ik geweldig maar je zult misschien niet naar Zuid-afrika willen omdat het te toeristisch is.
Kenia en Tanzania hebben een toeristen highway. Zodra je ook maar een beetje afdwaald kom je geen mens meer tegen en er schijnen met name in zuuiid/west Tanzania ook prachtige wildparken te liggen.

Soedan moet je nu even in de gaten houden. Toerisme naar noord is er wel maar met de recente scheiding weet ik niet hoe makkelijk je kan doorreizen naar en door Zuid

Avatar gebruiker
LaosFan, (0 reizen, 2059 berichten)
23 jun 2011 16:35
Ja toeristen tegen komen is niet erg hoor. Als het er maar niet teveel zijn. Maar af en toe andere reizigers tegenkomen is zelfs erg leuk.

Ik heb nog heel veel tijd want het komende jaar en misschien wel de komende jaren zal het er niet van gaan komen denk ik.

Uiteraard probeer ik van te voren een beetje uit te vogelen waar ik zou kunnen slapen.

Zuid-Afrika (als ik zover ga komen) wil ik ook wel zien hoor.

Avatar gebruiker
LaosFan, (0 reizen, 2059 berichten)
24 jun 2011 23:28
Misschien zijn de paden wel zo weinig bewandeld dat er nauwelijks iemand info heeft? :)

Juansen, (0 reizen, 25 berichten)
25 jun 2011 17:58
check deze website eens
http://www.thebigafricacycle.com

neem anders een tent mee.

Avatar gebruiker
bolletjeom, (0 reizen, 12208 berichten)
25 jun 2011 21:26
www.ctjansen.nl
website van een man die met een camper/vrachtwagen een aantal jaar op pad is. ook in afrika. zeer leuk voor de voorpret en pratische tips in de verhalen.

Avatar gebruiker
LaosFan, (0 reizen, 2059 berichten)
26 jun 2011 18:26
Ik ben nu aan het lezen. Bedankt voor de links!!!!

Avatar gebruiker
LaosFan, (0 reizen, 2059 berichten)
27 jun 2011 16:30
Zojuist heb ik de Lonely Planet Africa ook even besteld. Een LP van West-Afrika heb ik al :)

Avatar gebruiker
Maf, (0 reizen, 208 berichten)
30 jun 2011 15:39
Dat je geen hotels meer ziet zodra je buiten de toeristengebieden komt is niet helemaal waar. In Afrika moeten mensen ook lang en ver reizen om ergens te komen en hotels zijn er in elk klein gehucht wel. Dit zijn echter geen hotels zoals je ze kent; het is meestal een klein kamertje met bed en eenwc in de achtertuin. Heel basic, exact hetzelfde zoals ze daar wonen. Ze staan wel raar te kijken als je als blanke daarheen gaat maar heb er prima ervaringen mee. Kom zojuist terug van Uganda, Rwanda, Tanzania en Z-A; en een geweldige tijd beleefd, in toeristsische stukken gezeten en in alles behalve. In die regio zijn mensen buitengewoon vriendelijk (zeker als je Azie gewend bent) en behalve een paar rare gezichten nergens een probleem ondervonden.

zaratoestra, (0 reizen, 1070 berichten)
30 jun 2011 19:18
anenjo.com
da's ook een website van overlanders

Avatar gebruiker
LaosFan, (0 reizen, 2059 berichten)
30 jun 2011 19:43
Maf hartelijk dank! Zara ook natuurlijk.

Ik heb in Azië overigens ook erg vriendelijke mensen meegemaakt hoor. In dat soort plaatsen slapen is ook prima voor me. Erg leuk om te lezen Maf! Heb je nog meer tips?

Avatar gebruiker
Maf, (0 reizen, 208 berichten)
04 jul 2011 00:20
Drie belangrijke tips:

Zorg dat je je visa goed op orde hebt
Zorg dat je geld bij je hebt (dollar had afgelopen tijd een betere wisselkoers dan de euro) banken en pinautomaten zijn dun gezaaid en willen meestal niet iets met jouw buitenlandse pas doen
Zorg dat je tijd zat hebt, Afrikanen hebben dat namelijk en delen jou graag die mentaliteit. En dan heb ik het niet over twee uur later op een eindbestemming na een dag reizen, maar wellicht twee dagen vertraging ;)

Bovenstaande klinkt wellicht een beetje pessimistisch/geregeld, maar zorg dat je die drie dingen in acht neemt en dan heb je geen zorgen daar, scheelt een hoop.

Ik kwam in Uganda een gast tegen die in Ethiopië was begonnen, hij vertelde dat het reizen af en toe lastig ging, dus inderdaad 18 uur op een vrachtwagen staan, maar dat hij nergens echt 'vast' zat zodat hij drivers moest gaan huren etc. Hij had prachtige verhalen over de schoonheid van dat land; ben zelf ook erg benieuwd geworden.

Trouwens; in Azië heb ik ook erg vriendelijke mensen meegemaakt, voornamelijk in Laos, maar er was een meerderheid van plekken waar ik meer als een wandelende portemonnee werd gezien. Nu betaal je in Afrika voor eten en drinken meestal ook wel wat meer dan de locals, maar ik had toch een andere beleving.

Avatar gebruiker
LaosFan, (0 reizen, 2059 berichten)
04 jul 2011 01:15
Super wederom dat je een uitgebreide reactie geeft!

Visa: als ik van land naar land wil reizen zal visa dus ook steeds van te voren geregeld moeten worden. Ik heb een hekel aan die dingen maar ze horen er nu eenmaal bij.

Van die vertragingen heb ik vaker gehoord. Dat schijnt er ook bij te horen. Ik heb vaak ook tijd genoeg al kan ik me voorstellen dat 2 dagen wachten zelfs voor mij vervelend kan worden :-)

Ethiopië heb ik vaker positief voorbij zijn komen. Ik ben er erg benieuwd naar. Een goede kennis van me zit nu in Niger voor zijn werk. Ook een land wat niet zo op de reizigers radar staat denk/ verwacht ik.

Fijn van die andere beleving. Positief ook. In Laos had ik op de meeste plaatsen dat gevoel ook niet gelukkig (zeker niet meer als ze merken dat je een heel klein beetje van de taal begrijpt) maar ik kan je gevoel voorstellen. Op Sumatra vond ik het overigens ook erg meevallen, vooral in de weken dat ik buiten de meer bezochte gebieden was. Erg fijn.

Gerelateerde onderwerpen

Volgende

Keer terug naar Overige landen in Afrika